Въвеждането на въглеродно мито е част от политическите насоки на

...
Въвеждането на въглеродно мито е част от политическите насоки на
Коментари Харесай

Въглеродното мито на ЕС е риск за отношенията с търговските партньори на блока

Въвеждането на въглеродно мито е част от политическите насоки на новия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия (ЕК) желае климатичните стандарти на комерсиалните сътрудници на съюза да дават отговор на брюкселските или ще вкара въглеродно мито. Такива са проектите на новите комисари, които още не са встъпили в служба. Зад желанието на комисията стои нарастване на цените в европейската система за търговия с излъчвания, което рискува да направи бизнеса тук неконкурентен, написа Reuters. От друга страна обаче, въвеждането на въглеродно мито може в допълнение да обтегне връзките с комерсиалните сътрудници на блока.

Защо в този момент

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идеята за в допълнение обмитяване на артикули от страни, чиито климатични стандарти не дават отговор на тези на Европейския съюз (ЕС), не е нова. Предишните комисии се съпротивляваха на апели от избрани страни членки, само че едвам в този момент има чувство, че нещо може да се случи. Импулсът е вследствие на нарасналите цени в системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (ETS) - инструментът, който задължава европейската промишленост да заплаща за права за излъчвания на въглероден двуокис. Тази мярка оскъпява производството в съюза и по тази причина постоянно е попадала под рецензиите на по-протекционистки настроени страни, като Франция да вземем за пример. Всъщност предишния месец по искане на Париж Берлин за пръв път публично се съгласи да прегледа опцията за налагане на въглеродно мито, а това сигурно ще има резултат в Брюксел. Основна рецензия на ETS е, че посредством оскъпяването на производството в Европа се подтиква търсенето от страни, които нямат сходно законодателство.

Друга причина зад настояването на Европейски Съюз може да се търси, несъмнено, и в възходящия протекционизъм на интернационалната комерсиална сцена, който Съединени американски щати постановиха. Интересното е, че Брюксел избира да пази бизнес ползите си, до момента в който по едно и също време пази опазването на климата, само че това дава отговор на новата " зелена " мантра на ЕK.

Проблемите

Макар мярката да звучи разумно, главният проблем сега е, че към момента не е ясно по какъв начин тъкмо ще се случи и по какъв начин ще реагират огромни търговски сътрудници като Съединени американски щати и Китай. По информация на Financial Times европейските дипломати към този момент работят върху законодателството, само че от Брюксел са предизвестили да не се стига до спорове с огромни сътрудници или с страни от самия блок, както и че мярката би трябвало да дава отговор на разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО).

Въвеждането на въглеродно мито е част от политическите насоки на новия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която към този момент съобщи, че възнамерява да наложи митото поетапно по браншове. Във всеки случай основаването и гласуването на сходна мярка ще отнеме години, преди да се трансформира в част от европейското законодателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР