Мадяр нахлу на унгарската политическа сцена през февруари, след като

...
Мадяр нахлу на унгарската политическа сцена през февруари, след като
Коментари Харесай

Кой е доскорошният съюзник и нов съперник на Орбан в навечерието на европейските избори

Мадяр нахлу на унгарската политическа сцена през февруари, откакто упрекна държавното управление в широкоразпространена корупция и осъществяване на централизирана агитация.

В края на март той разгласява запис на диалог с Юдит Варга, негова някогашна брачна половинка и някогашен правосъден министър на Унгария, в който тя в детайли разказва опита на сътрудници на Орбан да се намесят при положение на корупция, напомня Ройтерс.

Разкритието, което се проверява от прокуратурата, докара до огромни митинги в Унгария и хвърли сянка върху държавното управление на Орбан, чийто престиж към този момент беше разтърсен от абсурда с опрощение на наказан за педофилия, довел до оставката на президентката на страната Каталин Новак.

Откакто възроди партия " Тиса ", 43-годишният Мадяр притегля огромни тълпи на манифестации, на които упреква държавното управление в корупция и потребление на пропагандна машина.

Партия " Тиса " (Tisztelet es Szabadsag - " Уважение и независимост " ) не беше дейна, до момента в който Мадяр не я възобнови и не я оглави, само че към този момент се трансформира в най-голямата опозиционна партия, сочат социологическите изследвания.

Мадяр стартира акцията си с национална обиколка през април, като възнамерява да посещава сред шест и осем града дневно, сподели той пред Ройтерс.

По време на един от митингите си политикът сподели пред събралите се хора, че желае да " върне Унгария назад " в Европа и да възвърне демокрацията. Той се разгласи за промени в здравната и просветителната система и повтори, че е за съдействие с Европейски Съюз.

Мадяр по-рано сподели, че ще оглави листата на партията си за европейските избори, защото е най-популярният ѝ член, само че няма да стане член на Европейския парламент и ще остане в Унгария, с цел да се опълчва на държавното управление.

Ако партията му завоюва места на евроизборите, членовете ѝ ще се причислят към групата на Европейската национална партия (ЕНП), сподели той в изявление за телевизия АТВ.

Мадяр загатна, че триумфът на " Тиса " на изборите за Европейски парламент може да отвори вратата към предварителни избори в Унгария, макар че съгласно социологическите изследвания партията на Орбан - ФИДЕС има очевидна преднина, а идващите парламентарни избори ще се проведат чак през 2026 година

" Може би няма да се наложи унгарският народ да чака до 2026 година ", сподели Мадяр по време на избирателен протест в Будапеща. " Ние ще отидем във всеки окръг, в най-малкото село... ще изградим нова татковина тухла по тухла ", уточни той.

Изказвайки се предходната седмица на протест на последователите си в бастиона на ръководещата партия ФИДЕС - град Дебрецен, Мадяр взе на прицел една от главните тематики в политиката на Орбан, критикувайки, по думите му, извънредно ниските детски надбавки в Унгария.

" Ако разкажете това на някой в Европа, никой няма да ви повярва ", сподели Мадяр. Орбан твърди, че измежду страните членки на Европейския съюз Унгария изразходва максимален дял от бюджета си в поддръжка на фамилиите, показва Агенция Франс Прес.

" Нуждаем се от напълно нова система, в която обществената поддръжка в действителност да бъде основана на публичните потребности ", добави Мадяр. По думите му Унгария е ръководена от " връзкарски хайлайф " - нещо, което той даде обещание да промени, в случай че бъде подсилен на евроизборите.

Мадяр е работил в министерството на външните работи, а по-късно в офиса на министър-председателя в Брюксел, след което стартира работа в държавна банка и оглавява организация за студентски заеми. В последна сметка той се разочарова от ФИДЕС поради корупцията и държавната агитация, на които съгласно него е станал очевидец, до момента в който е работел за държавното управление.

Неотдавнашно изследване на социологическата организация " Медиана " сподели, че на изборите за Европейски парламент " Тиса " може да завоюва до 25 % от гласовете, отстъпвайки на ФИДЕС, която може да събере 45 % поддръжка.

Това е внезапен растеж за " Тиса " спрямо предходни социологически изследвания, които ѝ отреждаха към 14 %. Анкетите демонстрират, че партията значително притегля гласоподаватели не толкоз за сметка на ФИДЕС, колкото на други опозиционни сили, защото гласоподавателите са разочаровани от по-старите опозиционни партии, отбелязва Агенция Франс Прес. Същевременно поддръжката за партията на Орбан остава съвсем непроменена.

Възходът на Мадяр е съпроводен с нападки от страна на финансирани от държавното управление медии, които го упрекват в домашно принуждение и приемане на добре платени държавни длъжности благодарение на някогашната му брачна половинка и някогашен министър на правораздаването Юдит Варга. Унгарските управляващи проверяват и медийни изявления, че той е приемал финансиране от чужбина. Самият Мадяр отхвърля всички обвинявания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР