Въвеждането на таван на цените не е добро управленско решение

...
Въвеждането на таван на цените не е добро управленско решение
Коментари Харесай

Деница Сачева: Държавата не е фирма, не можеш да я фалираш без последици

Въвеждането на таван на цените не е положително управническо решение и ни връща към отречени практики отпреди 1989 година В ръководещата коалиция има прекалено много различия. Доверието в това ръководство спада, тъй като хората не виждат, че то може да дава решение на рецесиите. Това съобщи в изявление за БГНЕС Деница Сачева, някогашен вицепремиер и министър на труда и обществената политика.
Според нея пенсионерите за следващ път ще останат излъгани.

„ Те непрекъснато получават обещания, че ще получат преизчислени пенсии, че няма да има нито един пенсионер, който да има пенсия под линията на бедността. Това няма по какъв начин да се случи. Ако вземем единствено инвалидната пенсия, всички те са доста надалеч под линията на беднотия. Няма никаква промяна, която да може да вдигне тези пенсии двойно “, акцентира Сачева. Тя предизвести, че линията на беднотия непрестанно пораства.„ В момента тя е 413 лв., само че до края на тази година тя ще бъде по-висока. Предстои през октомври да се направи методиката, по която тя се пресмята “, съобщи Сачева.

ГЕРБ на няколко пъти повтаря, че нарастването на приходите и пенсиите са изядени от инфлацията.

„ Трябва да се направи един доста сериозен пакет за обществено подкрепяне на пенсионерите, за тези, които ще останат под линията на беднотия. Призовавам държавното управление вместо да продължава да дава обещание пенсии по този метод, вместо да цялостни с подправени обещания българските пенсионери, работната група в МТСП да седне и да създаде пакет за обществено подкрепяне на най-уязвимите пенсионери, тъй като зимата ще бъде доста тежка “, сподели тя.

Сачева напомни, че по време на ГЕРБ за обществени разноски са отделяни 15,2%, а сега тази цифра е 14,2%.

„ Единственото ново е увеличението с 10 лв. на детските добавки. Но не е ясно до каква степен ефикасна е тази политика – да ги повишиш от 40 на 50 лв.. Това не може да бъде действителна обществена политика, която да докара до смяна в качеството на развъждането на децата “, акцентира тя.

Бившият обществен министър остро разкритикува като популистка мярка концепцията за въвеждане на таван на цените на обособени артикули.

„ Таван на цените имаше преди 1989 година и знаете до какво докара това. Подобна мярка по никакъв метод не може да повлияе добре на пазара. Представете си, че на дадена стока и намалее цената, това значи ли, че търговците би трябвало да задържат цените точно на този таван? Това не е положително управническо решение “, сподели тя.

Според нея изходът е да се понижи ставката на Данък добавена стойност на всички храни или да се създадат качествени енергийни помощи за бизнеса.

„ Ние сме страна-член на Европейски Съюз и в случай че би трябвало да вършим някакви диференцирани ставки, те би трябвало да са за всички храни, не могат да бъдат единствено за тези от български генезис. Най-доброто, несъмнено, е да се създадат задоволително положителни и качествени помощи за бизнеса за цената на електрическата енергия, тъй като от там може да се дръпне спирачката на непрестанно галопиращите цени сега “, съобщи Сачева.

Тя уточни, че всички обществени ограничения, които предложи държавното управление на Кирил Петков в този бюджет, са обществени ограничения, които са предложение на ГЕРБ.

Сачева дефинира „ Продължаваме промяната “ като хора с искания без покритие.

„ Те непрестанно настояват, че могат да ръководят рецесии и ние би трябвало да ги съжаляваме, тъй като има доста рецесии. Истинският управленец си проличава по време на рецесия. Те не могат да се оправят с рецесиите. Изпуснаха цените на тока доста от дълго време. В момента с помощта на техните некомпетентни решения всички страдат “, съобщи Сачева.

„ Още тогава предупреждавахме Политическа партия, че този бюджет, който оферират е нереалистичен, тъй като инфлацията ще бъде двуцифрено число. Тогава от трибуната на Народно събрание доста от нашите млади сътрудници от Политическа партия спореха с нас и ни обясняваха, че ние плашим хората. Виждаме последните данни на Статистическия институт, че инфлацията надминава 12%. “, сподели някогашният обществен министър.

Българското общество усеща, че живее в положението на рецесия.

„ Доверието в това ръководство спада, тъй като хората не виждат, че то може да дава решение на рецесиите. До този миг видяхме единствено, че рецесиите се задълбочават, а не се вземат решение. Това няма по какъв начин да ни прави оптимисти. Държавата не може да се ръководи като компания, това не е стартъп. Това не е опит, който можеш да фалираш без последици. Ако някой се упражнява на гърба на страната и я докара до действителен банкрут, тогава това ще бъде пагубно за доста български жители “, предизвести Деница Сачева.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР