Въвеждането на работа от разстояние е определено от здравните експерти

...
Въвеждането на работа от разстояние е определено от здравните експерти
Коментари Харесай

ГИТ предупреждава за рисковете на работата от разстояние

Въвеждането на работа от разстояние е несъмнено от здравните специалисти като една от най-ефективните противоепидемични ограничения против разпространяването на ковид. Специалистите по сигурност и здраве при работа обаче обръщат внимание на рисковете за работещите - както за физическото, по този начин и за психическото им здраве. Това се показва в известие на пресцентъра на ГИТ.

Според специалистите на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA), когато работи от разстояние, служащият от една страна е подложен в обществена изолираност, което въздейства отрицателно върху психическото му здраве.

От друга - той по-трудно може да се откъсне от домашните задължения, с цел да извършва своите служебни. Работодателите следва да имат поради, че съгласно законодателството те са задължени да оценят риска на работното място на всеки собствен чиновник или служащ даже когато то е в дома на наетия, както и да подхващат ограничения за минимизиране на откритите опасности.

Контролните органи на Инспекцията по труда от своя страна имат право да правят инспекции в домовете на работещите, когато в тях е обособено работно място. Експертите на EU-OSHA поучават, с цел да се избегнат усложненията при реализирането на работата от у дома, да се употребяват всички средства на връзка (имейли, чатове, шерване на документи, видеоконференции и др.). Тези разновидности са опция работодателят да осведоми за всяко развиване на активността, екипа и организацията.

Онлайн могат да бъдат проведени и събития отвън служебните отговорности на работещите за ограничение на нездравословните за душeвността последствия от обществената изолираност. Добър вид за връзка е посочването на часове в деня за среща посредством разнообразни онлайн платформи за продан на информация сред чиновниците и работодателя. Важно е служащите и чиновниците да имат обособено работно място, както и да възнамеряват работния си ден, с цел да не се постанова да употребяват от персоналното време за осъществяване на задания.

Агенцията дава насоки и за потребни извършения, които да минимизират рисковете от мускулно-скелетните нарушавания, свързани със статичната поза. Най-честите опасности при работа от у дома, върху които подчертават специалистите на EU-OSHA, както и на практика препоръки за минимизирането им са оповестени в уеб страницата на Агенцията https://osha.europa.eu/bg/themes/covid-19-resources-workplace Към момента не са налични на български език. Работата от у дома дава опция на служащия да усъвършенства салдото сред професионалните задължения и персоналния живот, по този начин се заобикаля напрежението и умората от пътуването сред работното място и дома, както и дългото стоене в тапи в пиковите часове.

По отношение на своите професионални задължения, той става по-гъвкав и е по-активен в организацията на своето работното време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР