Въвеждането на отстъпката от 25 ст. на литър гориво затвърди

...
Въвеждането на отстъпката от 25 ст. на литър гориво затвърди
Коментари Харесай

Полша и Малта с по-евтини горива в ЕС от тези у нас и след отстъпката

Въвеждането на отстъпката от 25 ст. на литър гориво затвърди мястото на България измежду първенците в Европейски Съюз по ниски цени измежду страните където няма въведен таван. Средно литър дизел у нас коства 3,55 лева, сочат данни на профилирани уеб сайтове, които наблюдават котировките. С отстъпката цената пада на 3,30 лева Но даже и след нея в Полша и Малта остава по-евтино - надлежно 3,18 и 2,40 лева

Същата е обстановката с бензина. В България междинната му цена е 3,40, с отстъпката пада на 3,15 лева, само че в Полша и Малта е 3,05 и 2,66 лева Най-скъпи горива в Европейски Съюз заплащат шведите - литър бензин е 4,07 лева, а дизелът - 4,71 лева

Търговците на горива към този момент не регистрират огромно нарастване на потреблението у нас след въвеждането на държавната помощ.

Единствено в събота - първия ден, в който тя бе въведена, имало нарастване на зарежданията, само че не с повече от 10%. Компенсацията се получава при зареждане на горива с най-ниска продажна цена от съответния тип в обекта. Например бензин А-95, дизелово гориво, пропан-бутан и метан. Изключват се премиум горивата. Горивото се зарежда без ограничаване в количеството, само че сипването в съдове отвън резервоара не се позволява.

За да се получи отстъпката, би трябвало колата да е записана в България, да се показа дребният ваучър и да е категория М1 или L. Плащането се прави в брой или с карта.

Намалението от 25 ст. на литър важи и за коли на лизинг, в случай че в контракта е записано, че автомобилът се придобива от физическото лице, което го изплаща. При лизинг с месечни вноски, само че не и с алтернатива за придобиване на колата, отстъпката не се дава, тъй като транспортното средство е фирмена благосъстоятелност.

Относно концепциите за въвеждане на тавана на цените от браншовите организации на търговците на горива отхвърлиха коментар, тъй като това било политическо решение.

Според специалисти от петролния отрасъл въвеждането на пределни цени е допустимо единствено в случай че те се дефинират от регулатор, както това прави КЕВР за тока и газа. В подобен случай производители и търговци щели да внасят плановете за разноските си и желаната надценка, а регулаторът щял да се произнася дали те са възможни и да дефинира таван на цените. Той можел да се трансформира всеки месец или един път на 3 или 6 месеца.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР