Въвеждането на новата методика за изчисляване на Такса битови отпадъци

...
Въвеждането на новата методика за изчисляване на Такса битови отпадъци
Коментари Харесай

Замърсителят плаща, ама друг път

Въвеждането на новата методика за пресмятане на Такса битови боклуци ще бъде отсрочено за следващ път. В обстановка на изборна серпантина никой няма волята да направи смяна, която ще бръкне в джоба на гласоподавателите  

Такса битови боклуци ще продължи да се начислява и идната година по сегашната методика - съгласно данъчната оценка на парцелите. Това значи, че концепцията таксата да се дефинира съгласно количеството на генерираните боклуци още веднъж няма да сработи. Според предварителните проекти от 1 януари 2023 година общините у нас би трябвало да стартират да ползват правилото " замърсителят заплаща " при изчисляването на Твърди битови отпадъци. Както доста други положителни проекти обаче, и този очевидно ще остане във фризера, тъй като нито страната, нито локалните общности са подготвени за такава смяна.   

Още в края на 2021 година Европейската счете палата (ЕСП) излезе със специфичен отчет, който може да се преглежда като стратегическа поръчка за съществена смяна в политиката на ръководство на отпадъците. От него излиза наяве, че правилото „ замърсителят заплаща “ би трябвало да стане наложителен за целия Съюз най-късно до края на 2025 година. Отнася се и за семействата, и за бизнеса. 
Хубавото на Европейски Съюз, че когато европейското законодателство отърва на съответната страна, тя да го ползва
Когато обаче не я устройва, може да го подценява съвсем безнаказано. Така е и с такса боклук (ТБО) у нас. 

Държавата на процедура няма никаква административна и правна подготвеност, с цел да промени методиката за Твърди битови отпадъци. През 2021 година тя бе отсрочена за следващ път с концепцията, че се чакат резултатите от националното броене, с цел да се знае действително какъв брой души живеят във всяко едно жилище, а и тогава върлуваше коронавирус. Миналата година изкарахме съвсем без парламент и със служебни държавни управления, а в този момент обстановката е същата. За да влезе в действие новата методика, би трябвало да бъдат направени няколко промени в законите за локалното самоуправление и за бюджета. Ясно е, че това няма по какъв начин да се случи до края на 2022-ра и по този начин методиката още веднъж няма да бъде изменена.      
Сегашната методика е несправедлива и за жителите, и за бизнеса


В огромните общини компаниите генерират едвам една четвърт от боклука, само че образуват близо 70% от общия размер на постъпленията от Твърди битови отпадъци, тъй като данъчните оценки на парцелите им нормално са огромни. Засегнати са обаче и доста жители - да вземем за пример самотно живеещ възрастен човек в огромен апартамент на пъпа на Пловдив заплаща доста по-висока такса боклук от петчленна фамилия, обитаваща панелка в " Източен " или " Тракия ", въпреки да генерира в пъти по-малко отпадък. 
Най-големият губещ от настоящето положение са общините и природата
От една страна, разноските им за ръководство на отпадъците порастват (заради увеличаващата се държавна такса за депониране и инфлацията), а без смяна на данъчните оценки и данъчната основа те не могат да усилят доста приходите си от Твърди битови отпадъци. В същото време би трябвало да вършат и вложения за разширение и рационализация на сметищата. Пак заради липса на средства, а и на политическа воля и административни умения, те не вършат нищо, с цел да подтикват разделното събиране на боклука, което доста би понижило количествата на отпадъците, които отиват за депониране. Кметовете и общинските препоръки имат опция и сами да трансформират методиката за пресмятане на Твърди битови отпадъци, с което да си подсигуряват повече доходи, само че и те не бързат. В обстановка на изборна серпантина и иден локален избор следващата година никой няма да направи смяна, която да бръкне в джоба на гласоподавателите. Защото е ясно, че с новата методика такса боклук ще нарастне и  това няма да се хареса на електората. Така че по-справедливият и щадящ природата принцип " замърсителят заплаща " ще бъде въведен в България, но различен път. Като правосъдната промяна, тези в опазването на здравето и образованието и други промени, които от дълго време чакаме, само че в никакъв случай не се случват, който и да ръководи България. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР