Въвеждането на изискване даден продукт да може да бъде продаван

...
Въвеждането на изискване даден продукт да може да бъде продаван
Коментари Харесай

Потребителите ще имат по-висока защита онлайн от опасни продукти

Въвеждането на условие даден артикул да може да бъде продаван онлайн единствено в случай че е разполагаем стопански оператор, основан в Европейския съюз и той да носи отговорност за сигурността на продукта, е най-важната смяна, която следва във връзка с отбраната на потребителите от артикули, които могат да крият опасности за здравето и живота им. Коментарът е на Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “ пред телевизия Euronews Bulgaria във връзка постигнатото единодушие сред Европейския парламент и представители на страните членки на Европейския съюз.

И сега европейското законодателство задължава производителите да обезпечат информация за произхода на продуктите и условия за следене на придвижването им по цялата верига на доставки. Въпреки това, от време на време такава информация липсва или е неточна и установяването на рисковите артикули е мъчно и постепенно, а от време на време и невероятно, най-много когато става дума за артикули от трети страни.

„ Най-рисковите са стоките от импорт. За наша наслада, европейското законодателство слага най-високи условия към търговците и надлежно подсигурява най-висока степен на отбрана на правата на потребителите от Общността. Така че стоките, които се създават, а би трябвало и тези, които влизат на територията на Европейски Съюз, следва да са най-сигурни от позиция на сигурността за здравето и за живота на потребителите “, уточни Габриела Руменова. Тя добави, че когато няма стопански оператор – производител, вносител, дистрибутор, който да подсигурява за сигурността на продуктите, може да се окаже доста мъчно да се доближи до някой от тях при подозрение, че стоката е рискова или има някакъв различен недостатък. Те следва да носят отговорност и да обезпечат и дават на контролните органи наложителните документи, които би трябвало да съпровождат стоката и да удостоверят, че са направени нужните предварителни изпитвания, че дава отговор на стандартите и че е безвредна.

Според Габриела Руменова тази смяна води след себе си значимите търсени резултати – по-висока отбрана на потребителите, по-бързото идентифициране на рисковите артикули, прекъсването и изтеглянето им от пазара, вменяването на по-голяма отговорност на всички по веригата и мотивирането им да подхващат дейности и по информирането на потребителите за рисковете, които могат да съдържат вероятно добитите от тях артикули.

Новите правила ще стартират да работят година и половина след формалното приемане от страните членки и от Европейския парламент на постигнатото все още сред тях „ авансово политическо съглашение “.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР