Въвеждането на глобален минимум за корпоративния данък за корпорациите е

...
Въвеждането на глобален минимум за корпоративния данък за корпорациите е
Коментари Харесай

Глобален минимум за корпоративния данък е по-изгоден за ЕС от собствен дигитален данък

Въвеждането на световен най-малко за корпоративния налог за корпорациите е по-изгодно за Европейския съюз от личен цифров налог, съобщи в изявление за стратегия " Хоризонт " на БНР Даниел Бън, вицепрезидент по световните въпроси на организацията Tax Foundation. По думите му фактът, че Брюксел отсрочи работата по цифровия налог в Европа по гледище на американския финансов министър Джанет Йелън, е стъпка към възобновяване и на комерсиалните връзки със Съединените щати:

" Мисля, че през последните няколко години имаше доста основателно терзание, че в последна сметка ще влезем в данъчна и в комерсиална война сред Съединените щати и Европейския съюз. Според мен това е добър сигнал, че има политическа воля за договаряния, които няма да доведат до данъчен и търговски конфликт. Когато излезем от пандемията, ще имаме потребност от естествени търговски връзки, в които бизнесът да намира сигурност, с цел да продължи напред ". 

Европейската комисия отсрочи до есента проектите си за цифров налог в опит да усили възможностите за световна корпоративна данъчна промяна. До решението се стигна при визитата на финансовия министър на Съединените щати Джанет Йелън в Брюксел. Анонсът за решението на Комисията пристигна няколко дни, откакто във Венеция оферти от Вашингтон световен корпоративен най-малко от най-малко 15 % получи поддръжка от финансовите министри на страните от Г-20.

Въпреки че световният данък, който ще се вкара посредством два стълба и ще засегне най-богатите международни компании, най-много цифровите корпорации, към момента е надалеч от въвеждане, наблюдаващи разясниха, че натискът, оказан от Йелън, е невиждан. От Съединените щати обаче прочитът на събитията от седмицата е напълно друг. 

В изявление за „ Събота 150 “ Даниел Бън посочи, че европейският вид на цифров налог би блъснал повече потребителите :

„ Американското финансово министерство е извънредно фокусирано върху това договарянията за въвеждане на световен най-малко за корпоративния налог да не бъдат затруднени по някакъв метод поради европейския цифров налог. Струва ми се, че фактът, че министър Джанет Йелън съумя да убеди Европейската комисия да отсрочи това предложение, е доста позитивно развиване. Вярвам, че това ще докара до положителна развръзка в цялата обстановка. Мисля, че е един от детайлите, върху който би трябвало да обърнем внимание, е, че някои европейски страни ще завоюват повече данъчни доходи от световния налог, тъй че цифровото лоби няма огромно значение от тази позиция ". 

Да, само че въвеждането на световен корпоративен най-малко ще отнеме най-малко няколко години, през които Европа може да се употребява от личното си предложение за цифров налог. Никой не е споделил, че едното изключва другото най-малко в преходния интервал.

" Това е правилно, само че ми припомня за договарянията за налога върху цифровите услуги, които се организираха през 2018-та година. Това трябваше да бъде краткотраен данък, до момента в който не се реализира интернационално единодушие или до момента в който не се стигне до нова европейска данъчна политика в тази област. Чудя се, дали лобито на цифровите компании няма да огледа на обстановката по безусловно същия метод, както при въвеждането на налога за цифровите услуги ".

Защо световният корпоративен най-малко би бил по-добър за Европа от неин личен цифров налог?

" Не бих споделил сигурно, че едната политика е по-добра от другата, защото и в двете има пропуски. За цифровия налог се знае, че ще бъде доста необятна данъчна основа при транзакциите за услугите, което обаче би довело до оскъпяване и затрудняване на процеса по цифровизация. 

Глобалният най-малък налог ще бъде върху постъпленията, което в някакъв смисъл го прави по-добрата опция. Така няма да бъде обложена всяка самостоятелна транзакция. Освен това в останалата част на света ще има нещо сходно, както е в Европа или най-малко в Европейския съюз. Разбира се, има и някои провокации, свързани с европейските контракти, да вземем за пример, когато приказваме за свободното придвижване на капитали ".

Какви биха били постъпленията от единия и от другия вид на облагане?

" Това е превъзходен въпрос, само че отговорът е, че към момента не знаем. Една от аргументите за това е, че всички елементи не са изцяло известни. От друга страна, тъй като цифровият налог ще бъде за транзакции, направени към компании като Епъл, а няма да се базира на приходи. Просто това са напълно разнообразни подходи в облагането. От друга страна световният налог ще подсигурява приходи и в хазната на страната, където компанията оперира, и в страната, от която компанията произлиза. Много е мъчно към момента да се направи тъкмо пресмятане ".

Ето за какво мнозина считат, че Джанет Йелън е оказала напън в интерес на огромните американски софтуерни корпорации. Казано по различен метод, американският финансов министър лобира за компании като Епъл и Google?

" Мисля, че американските управници, в това число и министър Йелън, желаят да видят смяна особено поради компании от ранга на тези, които споменахте. Само че те не желаят това да се случи по дискриминационен метод. Струва ми се, че терзанието от страна на американските управляващи е, че европейската политика в региона на цифровото облагане удря точно американските компании. Това не значи, че за тези компании няма да настъпи смяна. Все отново договарянията за световен корпоративен налог и прелокацията на заплащането на налози ще удари тези компании. По някакъв метод американските управляващи желаят да заменят дискриминационна политика с такава, която също ще промени облагането на тези компании, само че по недискриминационен метод ".

И двамата знаем, че опцията да се намерят „ пробойни “ в регламентацията е напълно действителна и въпреки всичко корпорациите да съумеят да си спестят част от налозите.

" Към този миг остава неразбираемо дали ще има такива пробойни. Съществуват доста въпросителни по какъв начин старите и новите правила ще си взаимодействат и какви несъответствия могат да се появят. Каквито и да са отговорите на тези въпроси, тук приказваме за смяна в държанието. За някои това може да наподобява „ отбягване “, само че за мен е просто реакция на изменена данъчна среда. Дали дадена компания ще избере друго място, на което да заплаща налози и каква тактика за понижаване на налозите, които заплаща, е доста по-сложен баланс сред самостоятелни решения и тактика за правене на бизнес ".

И най-после - смятате ли, че решението на Европейския съюз да се съобрази с настояването на Джанет Йелън е стъпка и към решение на комерсиалните разногласия сред Вашингтон и Брюксел?

" Надявам се. Мисля, че през последните няколко години имаше доста основателно терзание, че в последна сметка ще влезем в данъчна и в комерсиална война сред Съединените щати и Европейския съюз. Според мен това е добър сигнал, че има политическа воля за договаряния, които няма да доведат до данъчен и търговски конфликт. Когато излезем от пандемията, ще имаме потребност от естествени търговски връзки, в които бизнесът да намира сигурност, с цел да продължи напред ". 

Интервюто на Марта Младенова с Даниел Бън можете да чуете в предаването " Събота 150 ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР