Незаетите офиси в София остават около 15-16% и през първото

...
Незаетите офиси в София остават около 15-16% и през първото
Коментари Харесай

Хибридната работа държи 15 процента от офисите незаети

Незаетите офиси в София остават към 15-16% и през първото тримесечие на годината, само че това не важи за високия клас здания, които са съвсем изцяло заети. В същото време наемите не престават леко да порастват.

Движещи пазара още веднъж остават ИТ и аутсорсинг фирмите. Те обаче към момента не престават да залагат на хибридния метод на работа, което води и до усъвършенстване на към този момент наетите площи.

Това сочат данните за пазара през първото тримесечие на Cushman&Wakefield Forton.

Сделките, подписани през януари - март за наем на офиси, са за едвам 37 200 кв.м. По-голямата част от този размер е резултат от подновявания на съществуващи контракти и релокации от неконкурентни здания или обекти клас Б. Това демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton.

Анализът зад данните сочи, че ИТ фирмите от аутсорсинг бранша забавят растежа си и не престават да разчитат доста на хибридна работа. " Това е и повода оптимизацията на площи да остане устойчива наклонност ", разяснява Йоанна Димитрова, управител " Офис площи ". Допълва, че въпреки всичко ИТ секторът продължава да е главен мотор на наемния пазар и през тази година.

Въпреки оставащите назети площи във високия сегмент офиси съвсем няма такива. Това затвърждава наклонността за пазар на две скорости, като първокласни съвременни планове остават във фокуса на наемателите, до момента в който по-остарелите здания надлежно се обрисуват и като по-слабо конкурентни, сочи анализът на компанията.

Коуъркинг площите не престават да нарастват, като при започване на 2024 година към този момент надвишават 67 хиляди кв.м. Основната част от новите площи се отварят в офис здания, което също е част от наклонността за синергия сред гъвкавите и общоприетите офиси.

" Наличието на гъвкави работни места в един офис план разрешава да се притеглят дребни или нововъзникващи бизнеси с капацитет за напредък, които на даден стадий от разрастването си се трансферират и като независими наематели в постройката ", припомня Димитрова.

Общият размер офиси клас А и Б през първото тримесечие на 2024 година остава постоянен на равнища 2245 млн. кв.м. Проектите в градеж резервират размер под 200 хиляди кв.м заради неналичието на стартирано през интервала ново строителство. Според специалистите тези трендове са резултат от бавното асимилиране на свободните офис площи, както и от несигурната бизнес среда.

Ръстът в наемите, почнал през 2023 година, продължава. За първокласните офиси те нарастват до 17.5 евро на кв.м. Сградите клас А, ситуирани на огромните булеварди, се оферират по 15-16.50 евро на квадрат.

Прогнозата е достигнатото равнище на рентабилност от първокласните офиси от 8% да се резервира и през второто тримесечие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР