Въвеждането на еврото ще струва близо половин милиард лева на

...
Въвеждането на еврото ще струва близо половин милиард лева на
Коментари Харесай

Асоциацията на банките: Всяко забавяне на членството в еврозоната ще струва пари

Въвеждането на еврото ще коства близо половин милиард лв. на банките и Българска народна банка, а всяко отсрочване ще наложи спомагателни вложения.

Това стана ясно по време на конгрес " Заедно към триумфа: Стабилна финансова екосистема и пътят на България към еврозоната ", проведен от Асоциацията на банките в България (АББ).

Според оценката на Министерството на финансите подготовката на всички банкови системи за въвеждането на еврото ще коства към 300-400 млн. лева

От АББ изясняват, че даже на пръв взор баналното обозначаване в двете валути, изисква много сложен метод, когато става въпрос за банковата система.

Двойното обозначаване в евро и в лв., каквото изисква закона, би трябвало да бъде очевидно за всички цени, калкулатори, онлайн банкиране, във всички извлечения за компании и физически лица, както и да са забележими във всяка точка за достъп на потребилите.

„ Така да покажеш една цена два пъти, колкото и да не наподобява комплицирано, в действителност опира до доста системи, в банката, която съставлявам става върпос за над разнообразни 200 системи, което изисква извънредно съгласуване, с цел да се случи в верния миг, по верния метод без разтърсвания, “ изясни зам.-председателят на АББ Цветанка Минчева.

Тя напомни, че инфраструктурата на платежната система е готова и още от 2019 година у нас в въведена blink системата за незабавни заплащания.

Според подуправителя на Българска народна банка Петър Чобанов, „ в случай че има система, която да към този момент да е в еврозоната, това е банковата “.

Той акцентира, че целевата дата за въвеждане на еврото у нас остава 1 януари 2025 година, „ макар известната неустановеност към инфлацията, “ сподели още Чобанов.

Зам.-министърът на финансите Методи Методиев увери, че служебното държавно управление ще работи в ускорени темпове за практическата и техническата подготовка за влизане в еврозоната.

Въпреки уверенията на служебната власт - нарастват опасенията, че политическата рецесия и предварителните избори у нас още веднъж ще отсрочат членстовото на България в еврозоната.

Преди дни позволи, че неналичието на постоянен кабинет може да отсрочи присъединението на България към еврозоната за 2026 година

Кредитната организация също предизвести, че неналичието на постоянно държавно управление през идващите месеци може да се окаже спънка пред участието на България в еврозоната.

Всяко отсрочване, съгласно Асоциацията на банките, ще изисква спомагателни вложения.

„ Колкото повече неизясненост и колкото повече се бавим - толкоз повече ще нарастват вложенията. Към момента вложенията на банките за въвеждането на еврото се правят оценка на към 300-400 млн. лева, в случай че прибавим вложенията на Българска народна банка, сумата отива над половин милиард лв., “ сподели Цветанка Минчева.

Колко тъкмо може да коства възможното отсрочване на участието в еврозоната по този начин и не стана ясно, само че банкерите са безапелационни, че ще изисква спомагателни средства.

„ Ако се отсрочва прекомерно дълго ще трябват още вложения – няма по какъв начин да стане по различен метод, тъй като би трябвало да приспособим всички процеси да дават отговор на всички условия, “ безапелационна е и Петя Димитрова, ръководител на Асоциацията на банките в България.

Как въвеждането на еврото ще се отрази на потребителите?

Според банкерите въвеждането на еврото ще има най-малък резултат върху цените в България, защото страната ни е във валутен ръб и курсът на лв. към еврото е закрепен от 1997 година насам.

Финансовият специалист и някогашен подуправител на Българска народна банка напомни, че българското държавно управление и Българска народна банка към този момент са декларирали желанието България да влезе в еврозоноата единствено по закрепения курс от 1,95583, само че официално решението се взима от съвета на министрите.

Председателят на банковата асоциация Петя Димитрова предложи на потребителите да обръщат валутата в по-дълъг интервал от време и „ да не се струпват вкупом “.

Банките ще бъдат готови да създадат всичко автоматизирано и средствата по сметките в банка ще се превалутират в евро автоматизирано и гратис.

Ръстът на кредитирането основава ли опасности?

, че кредитирането у нас пораства прекомерно бързо и основава опасности, а Българска народна банка няколко пъти увеличи условията за запаси в банковата система. Заради ускореното кредитиране от

От асоциацията на банките обявиха, че в случай че бъдат наложени спомагателни регулации, ще се съобразят, само че и сега „ кредитират консервативно “.

„ Ние нямаме някакви умопомрачителни растежи, които под някаква форма да заплашват стабилността на системата, “ съобщи ръководителят на АББ Петя Димитрова, като поддържа тезата си със статистика за съотношението сред растежа на междинната и минималната заплата и заемите.

Според числата задлъжнялостта на българите е приблизително с 2,5 по-ниска от тази в Европейски Съюз.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР