Въвеждането на две различни тарифи за ток, парно и природен

...
Въвеждането на две различни тарифи за ток, парно и природен
Коментари Харесай

По две тарифи за ток и парно - най-рано от зимата

Въвеждането на две разнообразни цени за ток, парно и природен газ, при които потреблението ще бъде определящо, могат да стане най-рано при започване на идващия отоплителен сезон. Това предвижда шефът на КЕВР Станислав Тодоров при разискването на първо четене в отрасловата парламентарна комисия на плана за промени в Закона за енергетиката.
Според Тодоров сега цените са се успокоили и нямало нужда от незабавно въвеждане на сходна мярка. " Това е опция, от която ще се възползваме единствено и когато е належащо и след консултация с всички участници на пазара. Към този миг не виждам такава нужда. С новото предложение за ценово решение сметките на битовите консуматори няма да бъдат увеличени фрапантно, само че при започване на отоплителния сезон според от придвижването на пазарите на сила може да се наложи и ние бихме работили, в случай че ни дадат такова пълномощие ", счита Станислав Тодоров.
Емил Георгиев от Българска социалистическа партия изиска мярката да се обвърже с броя на хората в едно домакинство - тъй като в гарсониера електромерът може да мери потреблението на уединен жител, а в различен апартамент да живеят петима души. Той счита още, че двойното таксуване крие опасности от повишаване на кражбите и изиска съответни промени в Наказателния кодекс. По думите на левия народен представител 80% от цената на нерегламентираното прилагане на електрическа енергия се пада на бизнеспотребителите. Според шефа на АИКБ Васил Велев най-големият проблем, подтикващ инфлацията, са високите цени на електрическата енергия. Той приветства измененията, само че по думите му има заплаха от неспособност да се събере задоволително запас за компенсиране на бизнеса поради скъпата сила.
С 11 гласа " за ", двама " въздържали се " и нито един срещу депутатите от комисията одобриха препоръчаните промени в Закона за енергетиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР