ВъведениеСъединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител

...
ВъведениеСъединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител
Коментари Харесай

Китай: Лицемерието и фактите за чуждестранната помощ на САЩ - циничен начин за заробване

Въведение

Съединените щати постоянно са се гордеели, че са най-големият донор в света. На процедура обаче задграничната помощ на Съединени американски щати постоянно е приемала метода на оптималната полза за ползите на Съединени американски щати като основополагаща начална и последна точка, игнорирайки практическите ползи и дълготрайното развиване на приемащите разрастващи се страни. Егоистична, арогантна, лицемерна и грозна, извършваща безсмислено вмешателство във вътрешните работи на други страни, задграничната помощ на Съединени американски щати носи мощно отрицателни последици за международния мир и развиване.

Основан на обстоятелства и данни, и представящ мотивацията, държанието, резултата и въздействието на задграничната помощ на Съединени американски щати, този отчет демонстрира лицемерния темперамент и пагубното въздействие на американската задгранична помощ и изцяло удостоверява грозните планове и сериозната щета от случайните дейности на Съединени американски щати, стоящи зад името на помощта, с цел да поддържат еднополярната надмощие, да нарушават интернационалния ред на развиване и да подкопават световната непоклатимост и разцвет.

Себелюбива помощ: Егоистична мотивация

През 1949 година тогавашният президент Труман предлага програмата Point Four за техническа помощ за разрастващите се райони на Азия, Африка и Латинска Америка, която слага началото на американската задгранична помощ за разрастващи се страни.

В течение на последните 70 години главната цел на американската задгранична помощ постоянно е била да служи на личните си ползи и да обезпечава личната си сигурност. Цели като облекчение на световната беднотия и развиването постоянно са служили за път на стратегическите цели на Съединените щати и са замаскирали същинските планове зад американската помощ. Американският политически откривател Ханс Моргентау, бащата на теорията на политически натурализъм в интернационалните връзки, показва, че „ задграничната помощ не е по-различна от дипломатическата или военната политика, или от пропагандата. Всички те са оръжия от политическия боеприпас на дадена страна. “ През 1966 година американският специалист по интернационалните връзки Дейвид Болдуин разгласява книгата „ Чуждестранната помощ и американската външна политика “, в която ясно се показва, че „...чуждестранната помощ е преди всичко и на първо място управнически прийом. Или с други думи, тя е средство, посредством което една страна се пробва да накара друга страна да работи по стремежи метод. “

В исторически проект помощта на Съединените щати се е управлявала от реалистични теории за личните национални ползи, като началната точка и крайната цел е максимизирането на националните ползи. По време на Студената война главната цел на американската задгранична помощ е да спре разпространяването на комунизма и да консолидира хегемонията на Съединени американски щати. След нападението от 9/11 задачата на американската задгранична помощ се пренасочва към световния антитероризъм, с цел да обезпечи националната сигурност. По време на ръководството на Тръмп, Съединените щати поддържа „ America First “, а американската задгранична помощ беше надълбоко повлияна от популизъм и консерватизъм, като подцени отговорността си на развита страна за понижаване на разделянето сред Север и Юг и други проблеми на развиването, отдръпна се от Парижкото съглашение за климатичните промени и Световната здравна организация към оня миг, като небрежно редуцира или даже отряза вноските си във значими многостранни институции, с цел да накара другите страни да поемат повече отговорност. Всичко гореизброено подкопава интернационалното съдействие за развиване.

В сегашния миг Съединени американски щати освен нахално афишират користното си желание да дават задгранична помощ, само че и пробутват помощта си за главното полесражение, на което се разиграват игрите на великите сили. В настояванията за бюджет на американския президент за последните три години, бюджетът за задгранична помощ се усилва година след година, като се концентрира върху достиженията на стратегическите и отбранителните цели на Съединени американски щати. Саманта Пауър, админ на Агенцията за задгранична помощ на Съединени американски щати (USAID) сподели, че настояването за бюджет на президента отразява изключителното значение на помощта за развиване и филантропичната помощ за реализиране на ползите на Съединени американски щати по света и че нужната инвестиция ще има голяма възвръщаемост за нашата национална сигурност и стопанската система ни. „ Общият стратегически проект “ за FY2022-2026, на Държавния департамент и USAID предлага пет стратегически цели, в това число възобновяване на водачеството на Съединени американски щати, поощряване на световния разцвет и основаване на интернационална среда, в която Съединени американски щати могат да процъфтяват, укрепвайки демократичните институции, защитавайки универсалните полезности и насърчавайки човешкото достолепие, като всичко изброено отразява главната цел на помощта – застраховане на ползите на Съединени американски щати. За първи път в историята управлението на USAID е назначено за непрекъснат член на Националния съвет за сигурност на Белия дом, което акцентира значимостта на помощите в преследването на ползите на тактиката на Съединени американски щати за сигурността. Бившият американски секретар по защитата Джеймс Матис признава: „ Модерната задгранична помощ не е щедрост. Тя е тактика и инвестиция в мощна Америка зад граница. “ Статията в „ The Economist “ прави напълно тъкмо попадение по отношение на работата на USAID: „ в никакъв случай не е имало никаква рекламация за алтруизъм “. Мора О‘Нийл, някогашен шеф по нововъведенията в Агенцията, споделя, че задачата на USAID е била да „ катализира повече Южни Кореи и по-малко Северни Кореи “.

Егоистичният претекст докара до дълготрайното настаняване на американската помощ във вътрешната политика и световната тактика на извънредно неуважение на виталните ползи и действителните потребности на разрастващите се страни. Рама Йаде, старши шеф на Африканския център в Атлантическия съвет, акцентира, че в уговорките си към Африка Съединени американски щати обичайно са фокусирани в целите на сигурността. Визията от времето на Студената война не просто господства възприемането на обществената и частната сфери, само че и отвлича от достоверните стопански и стратегически благоприятни условия, които континентът предлага на вложителите през 21 век. Под влияние на нападенията от 9/11 този метод се ускорява през последните двайсет години. В най-ново време Съединени американски щати виждат Африка като полесражение за съревнованието си с Китай, игнорирайки обстоятелството, че страните от континента имат лични стратегически ползи.

Арогантна помощ: Актове на интервенционизъм

Съединените щати в никакъв случай не са третирали разрастващите се страни като равни, а са давали помощи от позицията на просветител и избавител, оставайки отчуждени, само че преобладаващи над другите, напълно в единодушие със личните си стандарти и в цялостно отричане на културните обичаи и действителните условия на другите страни. Бившият президент Ричард Никсън признава, че „ една от най-упоритите неточности в връзките на Америка с останалия свят е нашата податливост да измерваме всички държавни управления по стандартите на западната народна власт и всички култури по стандартите на Западна Европа “. Жилбер Рист, швейцарски академик и почетен професор във Висшия институт за интернационалните проучвания и развиване в Женева, ползва сериозен взор към порочността на американската задгранична помощ в своята книга „ История на развиването: От Западните корени до световната религия “. Според него програмата „ Point Four “ легитимира хегемонията на Съединени американски щати, което по своята същина е антиколониален неоимпериализъм, при който озападняването е считано за единствения път, по който разрастващите се страни могат да реализират прогрес. Този тип помощ, учреден на единствен стандарт и присъщ с арогантната си самонадеяност, принуждава разрастващите се страни да се вместят в един общ шаблон, тласка ги по непознат път на развиване, като в последна сметка унищожава чувството им за еднаквост и икономическата им самостоятелност.

Съединени американски щати постоянно обвързват с сложни условия, които уронват суверенитета и достолепието на получаващите страни, като наред с това безсистемно размахват пръст във вътрешните работи на тези страни. Основаната през 2004 година Millenium Challenge Corporation (MCC) е една от профилираните организации за помощ в Съединени американски щати, известна с налагането на строги политически и стопански критерии при избора на реципиенти и с даването на огромни дълготрайни „ пакети от помощи “, които задължават партньорската страна да организира предстоящите от Съединени американски щати промени.

От 2019 година МСС е одобрила 37 съглашения, включващи 29 страни, на обща стойност 14 милиарда $, по сведения на организацията. Клаузите на тези съглашения слагат закона на Съединени американски щати над закона на получаващата страна и постановат условието тя да отговори на избраните от Съединени американски щати стандарти за политически промени, пазарна стопанска система, демократизация и човешки права. Това съществено нарушава суверенитета на получаващата страна и среща продължителното опълчване и съпротивата на разрастващите се страни.

Бленуваното стратегически значимо състояние на Шри Ланка наоколо до основния воден път в Индийския океан накара Съединените щати да се опитат да принудят държавното управление на Шри Ланка да подпише договорка с МСС, чиито условия са изцяло несъвместими със законодателството на Шри Ланка и с локалните обществени, политически и стопански условия. Правителството на Шри Ланка уверено се опълчи на това. Готабая Ражапакса, тогавашният президент на Шри Ланка, сподели през ноември 2020 година, че неговото държавно управление в никакъв случай няма да подпише съглашение със Съединените щати, „ даже и насън “. На 27 февруари 2022 година под напън от Съединени американски щати Народното събрание на Непал утвърди въвеждането на плановото съглашение с МСС, подписано сред Непал и Съединени американски щати през 2017 година. Подписването провокира вътрешни борби, довели до обществени безредици. Съединените щати освен сложиха краен период за подписването, само че и дадоха да се разбере, че в случай че съглашението не бъде подписано преди този краен период, те ще прекратят съдействието си и ще премислят връзките си с Непал. Това съглашение включва и уговорка, която нарушава суверенитета на Непал, като ясно показва, че след използване на съглашението то ще има преимущество пред локалните закони, както и че чиновниците на Съединени американски щати няма да бъдат обект на непалската правна пълномощия, и други сходни.

Съединени американски щати са положителни в потреблението на помощта като разменна монета и използването на „ моркова и тоягата “, с цел да принудят разрастващите се страни да вършат това, което те кажат, което води до сериозна липса на поредност в тяхната политика на подкрепяне и подкопаване на устойчивото развиване на страните реципиенти. По време на администрацията на Тръмп Съединени американски щати неведнъж прекъсваше или преразглеждаше помощта за Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Соломоновите острови и други, служейки си с нея като политическа опасност. През август 2018 година Съединени американски щати, в качеството си на главен донор, спря вноските си в Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци и организация на работата с тях в Близкия Изток, като разказа работата на организацията като „ непоправимо неправилна “. Това ненадейно преустановяване беше наказано от Организация на обединените нации и други страни. В резултат, попадналата в сериозна финансова рецесия организация, неспособна да работи по казуса на палестинските бежанци, трябваше да понижи услугите, които дава и да редуцира чиновниците си. Смята се, че задачата на този ход е била да се притиснат палестинците да одобряват по този начин наречената „ договорка на века “ на Съединените щати.

С обещанията си за дълготрайна помощ Съединените щати се инфилтрират в страните реципиенти по разнообразни способи, постановат американските полезности и „ демократичния модел “ на другите, и принуждават други страни да организират „ демократични трансформации “, което мощно вреди на разрастващите се страни. И макар тази интервенция, получаващите страни освен не съумяват да облекчат бедността, само че и понасят многочислени вътрешни спорове, а утежняването на обстановката води до дълготрайна взаимозависимост от помощта или даже стопански колапс, войни и спорове, загуба на животи. Томас Дихтер, някогашен член на Корпуса на мира и шеф за страна, който е работил в продължение на 50 години в над 60 разрастващи се страни, показва в публикацията си, оповестена в списание „ Foreign Service “, че нормалната рецензия е, че когато основните променливи за развиването не са налице, в това число в културната, обществената и политическата сфери, помощта освен ще бъде неефективна, само че и ще сътвори взаимозависимост.

Съединени американски щати пренебрегват положението и потребността от развиване на страните реципиенти като вместо това постановат маркетизация и приватизация, с цел да бъде отпусната помощта. През 70-те и 80-те години американската помощ за разрастващите се страни се основаваше на предпоставката разрастващите се страни да преминат през маркетизация, приватизация и структурни промени, с цел да реализиран стопански цели. USAID формулира обществено политиката си в това отношение, изискваща страните реципиенти да употребяват помощта главно за развиването на частни предприятия, а не за обществени вложения. Подобна едностранна помощ от Съединени американски щати мъчно можеше да се аклиматизира към локалните условия и засягаше екологията и ендогенната движеща мощ на устойчивото икономическо развиване на получаващата страна и усилваше тяхната задлъжнялост. Вместо този напън, разрастващите се страни призоваваха за равни права за развиване.

След края на студената война Съединените щати започнаха огромна стратегия за помощи за страните от Източна Европа и Латинска Америка, насърчаваха Вашингтонския консенсус, фокусиран върху неолиберализма, демократизацията и шоковата терапия. Многобройни американски консултанти и подизпълнители отиваха в тези страни, с цел да „ насочват “ пазарно насочените промени. Въпреки това, подкрепяната от Съединени американски щати шокова терапия донесе пагубни последствия за Русия и други страни, десетки милиони хора изпаднаха в беднотия, разликата сред богати и небогати се задълбочи, а стопански системи се сринаха изцяло.

През време на 20-те години инвазия в Афганистан, поредност от американски администрации не пожалиха напъните си за насаждането на „ народна власт и свободна пазарна стопанска система “ в Афганистан. Статистиките демонстрират, че Съединени американски щати са похарчили повече от 2 трилиона $ в двайсетгодишната война, а формалната помощ за развиване на Афганистан възлиза на 32,4 милиарда $. Съединени американски щати „ трансформираха “ Афганистан с помощи, до момента в който го съсипваха с артилерия. През 2021 година американската войска небрежно се изтегли от Афганистан като разгласи цялостния неуспех на „ проекта си за демократична промяна “ и остави страната опустошена. Повече от 174 хиляди афганистанци, в това число над 30 хиляди цивилни, бяха убити във войната, милиони цивилни се борят за оцеляването си, 3 милиона деца не посещават учебно заведение заради беднотия, а 18,9 милиона души изпитват изострен дефицит на храна. Съединените щати освен пренебрегнаха ужасите на войната, само че и намерено откраднаха към 9,5 милиарда афганска национална благосъстоятелност, задълбочавайки още повече филантропичната злополука в страната.

Лицемерна помощ: Истината за празните чекове

Съединени американски щати непрекъснато се хвалят с „ приноса “ си на максимален международен донор, само че те в никакъв случай не са покривали напълно интернационалните си отговорности. През 1970 година развитите страни се съгласяват да дадат 0,7 % от брутния си народен приход (БНД) за публична помощ за развиване. Според Организацията за икономическо съдействие и развиване обаче, Съединени американски щати в никакъв случай не са изпълнили този ангажимент на документи. До 1990 година Съединени американски щати са обезпечили единствено 0,1 до 0,2 % от Разузнавателна служба на ФРГ, което е надалеч под 0,7-процентния ангажимент. През 2011 година Организация на обединените нации приема Истанбулската стратегия за деяние за най-слабо развитите страни, съгласно която развитите страни се ангажират да заделят 0,15 до 0,2 % от Разузнавателна служба на ФРГ за подкрепяне на най-слабо развитите страни. Съединени американски щати в никакъв случай не извършват това обвързване, като помощта им за най-слабо развитите страни постоянно е под 0,1 % от брутния им народен приход.

Помощта за климатичните промени е характерен образец за това, че Съединени американски щати заплащат единствено на думи. На Копенхагенската конференция за климатичните промени, провела се през 2009 година, развитите страни, в това число Съединени американски щати, дават обещание да обезпечат най-малко 100 милиарда $ годишно за климатично подкрепяне на разрастващите се страни до 2020 година. Това заричане обаче към момента не е изпълнено и даже крайният период за осъществяването му бе отсрочен за 2023 година. От всички огромни страни емитенти, Съединени американски щати първи нарушават обещанията си и се държат най-лошо. „ Carbon brief “, английска организация за енергийни изследвания, сочи, че Съединени американски щати би трябвало да обезпечават по 39,9 милиарда $ климатична помощ всяка година, съгласно каузи на въглеродните излъчвания в предишното, само че през 2020 година те са дали единствено 7,6 милиарда, представляващи едвам 19% от техния виновен дял, като това е най-малката вноска от 23те обвързани страни. През 2021 година американският президент Джо Байдън даде обещание 11,4 милиарда $ годишно климатична помощ за разрастващите се страни, само че на процедура Съединени американски щати осигуриха единствено 1 милиард през 2021 и 2022 година за тази цел.

Съединени американски щати поеха водеща роля в избягването на въпроса за обезщетенията, който разрастващите се страни неведнъж са повдигали. „ Вашингтон Пост “ разяснява, че Съединени американски щати дълго се противопоставяха на финансовите задължения в диалозите за климата в Организация на обединените нации, боейки се от правна отговорност за вредите за трилиони долари. Харджит Сингх, началник на световната политическа тактика в Международната мрежа за климатични дейности, насочи рецензии, че „ Съединени американски щати нямат състрадание, нямат съпричастност. Хората умират, а те не желаят система, която да им помогне “.

През последните години Съединени американски щати започнаха голям брой начинания, включващи даването на помощи, като Blue Dot Network, Build Back Better World, Prosper Africa, Power Africa и така нататък Същността на тези гръмки начинания в реалност е „ следващо пакетиране “, „ ободряване “ и „ мятане на цифри “ за илюзия на света, а действителните планове са напълно малко и в последна сметка се получава обстановката доста звук за нищо.

През юни 2021 година Съединени американски щати поведоха началото на инфраструктурната самодейност Build Back Better World (B3W), която беше опакована като Партньорство за световна инфраструктура и вложения (PGII) на срещата на върха на Г7 през 2022 година. Статия във „ Foreign Affairs “ демонстрира, че от започването си B3W е стагнирала, като общата сума на оповестените планове възлиза на нищожните 6 милиона $, което е доста надалеч от обещаните от държавното управление на Съединени американски щати милиарди долари. Съединени американски щати предложиха самодейност с повече политически, в сравнение с стопански цели, не заради угриженост за инфраструктурните потребности на разрастващите се страни, а поради политическото шоу.

Приказките за помощта на Съединени американски щати за Африка са просто следващата „ измислица “. През юни 2014 година тогавашният президент Барак Обама посещава Южна Африка и афишира самодейността Power Africa, потвърждавайки че тази самодейност ще освети частите от континента, които към момента са в мрачевина. Но към декември 2020 година действителният потенциал за произвеждане на електрическа енергия на Power Africa е по-малко от една четвърт от обещания. На първата среща на върха сред водачите на Съединени американски щати и Африка през 2014 година администрацията на Обама направи разнообразни обещания, едно от които за обезпечаване на средства за предварителна защита и лекуване на СПИН, само че откакто Доналд Тръмп пое поста държавното управление на Съединени американски щати фрапантно редуцира помощта. Емануел Матамбо, академик от университета на Йоханесбург, Южна Африка, посочи, че срещата на върха не е съумяла да покаже на африканските страни осезаеми резултати. През декември 2022 година, по време на втората среща на върха сред водачите на Съединени американски щати и Африка, Съединени американски щати дадоха обещание 55 милиарда $ в поддръжка на програмата на Африканския съюз, само че единствено 15 милиарда от тази помощ са новоподписани планове, а останалите 40 милиарда са преправка на налични начинания и съглашения на Съединени американски щати с Африка от последните години. Според Амака Анку, началник на практиката за Африка в Eurasia Group, реториката на Байдън е красива и чудесна, само че е куха. „ Те в действителност не вършат нищо по-различно. “

Изпълнението и качеството на американската помощ постоянно са били слаби, и са се отличавали като неефективни, разхитителни, с остатъци и репатриране на облагите, като това към този момент се разпознава като „ американски особености “. USAID е общопризната от разрастващите се страни за организация, с която имат минимум предпочитание да си сътрудничат. За да получат помощ от Съединени американски щати, реципиентите би трябвало да преминат през дълги и комплицирани процедури, да изчетат над 2000 страници условия за възлагане на публични поръчки и да преминат през безкрайни утвърждения и оценки. След което по-голямата част от средствата, получени от помощта, се връщат назад към самите Съединени щати. USAID намерено призна, че към 80% от нейните разноски са изхарчени в Съединени американски щати.

Зад най-големия донор в света се крият високи такси за ръководство, скрита корупция и осъществяване на облаги, разточителни разноски на американски подизпълнители. Американските консултанти живеят в най-луксозните хотели в бедните страни и се любуват на луксозна западна храна. Още през 1990-те години се развихриха проблеми по отношение на корупция и оцеляването на USAID провокира разгорещени несъгласия в политическите и университетските кръгове в Съединени американски щати, а сред 1995 и 2000 година личният състав на организацията беше скъсен с 30 %.

Центърът за световно развиване (ЦГР), американски мозъчен концерн, разгласява всяка година Индекс на уговорката за развиване, с който прави оценка помощта на най-богатите страни към по-бедните, и в който Съединени американски щати се подреждат в дъното на класацията във всички предходни години.

Докладите сочат, че Съединени американски щати освен са надалеч под целената помощ от 0,7 %, само че се показват зле и в още четири области: успеваемост на двустранната помощ, бистрота, понижаване на тежестта за държавното управление реципиент, и основаването на институции в страните реципиенти. Иън Мичъл, старши помощник по политиките и съдиректор на Европейската стратегия в ЦГР споделя, че този резултат се дължи на дълга история на политическите позиции на Съединени американски щати. През 2021 година Съединени американски щати се класираха на последно място по разноски за помощи, осигурявайки единствено 0,13 % от брутния си народен приход за интернационално финансиране на развиването, съпоставено със приблизително 0,29% от страна на останалите оценени страни. Съединени американски щати се класират трети изпод нагоре по качество на помощта и се показват изключително зле във връзка с ангажираността на страната адресат и локализирането на помощта.

По времето на Ковид 19 Съединени американски щати се самопровъзгласиха за най-големия донор на ваксини в света, само че в реалност те бяха голямо затруднение в световната война против пандемията. Според Фондация „ Семейство Кайзер “, американска организация за здравни изследвания, Съединени американски щати са дали обещание да дарят най-малко 1,1 милиард дози от имунизацията против ковид на света до 2023 година, само че към януари 2023 година са били достигнати едвам 665 милиона дози. Огромното презапасяване на Съединени американски щати с медицински материали и ваксини докара до трайно натоварване на световните доставки на ваксини, което провокира сериозен дисбаланс в тяхното систематизиране в целия свят. Според „ Harvard Political Review “ Съединени американски щати са един от водещите в света представители на имунизационен шовинизъм. Съединени американски щати използваха ваксини с изтичащ период на валидност, с цел да изпълнят обещаните помощи, което накара африканските страни да откажат по-нататъшна помощ от Съединени американски щати и да отхвърлят грубото държание на Съединени американски щати. През 2022 година 191 хиляди ваксини против Ковид 19 на Астра Зенека с изтичащ период на валидност бяха отказани от Южна Африка и преразпределени за Южен Судан, където дойдоха единствено две седмици преди да изтече срокът им на валидност, което докара до унищожаването на към 59 хиляди ваксини. В допълнение, известието на администрацията на Тръмп, че се отдръпва от СЗО през юли 2020 година тежко подкопа световните старания за битка против епидемията в сериозен за битката с Ковид 19 миг.

Грозна помощ: Хегемонистичната същина

Чуждестранната помощ на Съединените щати в същността си е един от инструментите за поддържане на тяхната позиция на хегемон. Под прикритието на задграничната помощ Съединените щати алчно „ смучат кръв “ от разрастващите се страни и зареждат назад финансовата си надмощие, хранителната си надмощие, военната си надмощие и културната си надмощие. Хегемонията на Съединените щати не може да бъде отделена от разграбването на разрастващите се страни.

Съединени американски щати ловко употребяват инструментите на подпомагането, с цел да обвържат разрастващите се страни крепко към своята доминантна финансова система, прехвърляйки им рисковете и отговорностите и засилвайки правилото на Парето (победителят взима всичко). През ноември 2022 година Комисията за подкрепяне на развиването към Организацията за икономическо съдействие и развиване извърши партньорска инспекция на американската публична помощ за развиване, в която се показва, че съответните политики и разпореждания на Съединени американски щати са имали негативни странични резултати върху разрастващите се страни, които Съединени американски щати не са съумели да смекчат с подобаващи принадлежности и ограничения. Според отчета за Глобалната финансова непоклатимост, оповестен от МВФ през април 2023 година, финансовата политика на Съединени американски щати е станала най-голямото предизвикателство за световната финансова непоклатимост. Агресивното повишение на лихвените проценти от Федералния запас от предходната година сензитивно е нараснало световните разноски за финансиране и е утежнило безредното придвижване на интернационалния капитал, което освен докара до банкрути или поглъщания на някои банки в Съединени американски щати и в Европа, само че и задълбочи компликациите на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни. Силно задлъжнелите страни даже попаднаха в порочния цикъл на обслужване на задълженията си.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш подлага на критика сегашната световна финансова система за това, че освен не съумява да подкрепи развиването на най-слабо развитите страни, само че и задълбочава световното неравноправие посредством грабителски разноски по заемите, което докара до дълбока задлъжнялост на най-слабо развитите страни. Струва си да се означи, че Съединени американски щати освен мълчат по отношение на обстоятелството, че западните търговски кредитори и многостранните институции са най-големите кредитори на разрастващите се страни, само че и усилват дълговото задължение на разрастващите се страни посредством непрестанно отпечатване на пари и повишение на лихвените проценти. В публикация, озаглавена „ Съединени американски щати съзнателно манипулират истината за африканския дълг “, зимбабвийският вестник „ Хералд “ написа, че „ по този начин нареченият африкански „ дългов капан “ от дълго време се раздухва както от демократите, по този начин и от републиканците, и което е още по-важно, той се усилва в допълнение от американски корпорации и организации, в това число и медийни издания “.

Съединени американски щати се считат за най-големия в света донор на хранителни помощи, само че в действителност те са „ основателят “ на международната продоволствена рецесия. Трима от четиримата огромни зърнени монополисти на световния пазар на зърно през днешния ден са американски компании, които освен манипулират интернационалните цени на зърното, като непрекъснато спекулират с проблемите на продоволствената сигурност и търсят големи облаги, само че и основават продоволствена взаимозависимост на разрастващите се страни благодарение на операциите на американското държавно управление и монополния капитал. Мексико, Аржентина и други огромни обичайни аграрни страни последователно изгубиха своята дарба за хранително самозадоволяване и този жизненоважен детайл на националната продоволствена сигурност беше манипулиран от ръцете на Съединените щати. Съединени американски щати също по този начин постановиха хранително ембарго на „ непокорни “ страни. От 1950 година до момента Съединени американски щати са налагали осем пъти хранително ембарго, което е подкопало в голяма степен световната продоволствена сигурност.

Американската задгранична помощ от дълго време се свързва с ползите на търговците на оръжие и се е трансформирала в прикритие за военната надмощие на Съединени американски щати. Съединените щати освен вършат военни облаги от филантропичните рецесии, само че и наливат масло в огъня благодарение на плановете си за помощ. Алекс Ло, колумнист в „ South China Morning Post “, показва, че през 20 век Съединени американски щати са употребявали огромно количество пари за поддържане на проамерикански режими в доста разрастващи се страни. Днес, от Украйна, Ирак, Афганистан, Сирия, Либия до Пакистан и Йемен, интервенциите на американската задгранична помощ са напълно свързани с филантропичните рецесии, пред които са изправени тези страни.

Американската задгранична помощ проточи рецесията в Украйна. От януари 2023 година задължението на Съединени американски щати към Украйна доближи 76,8 милиарда $, по-голямата част от които са военна помощ – 46,5 милиарда, или 61 %. Американски медии разкриха, че военната помощ на Съединени американски щати за Украйна е употребена за нужното закупуване на американско съоръжение и за подготвителни услуги, познати като „ обвързана помощ “. Част от военната помощ е финансов заем, който ще се трансформира в дълготраен пасив за Украйна. Марджъри Тейлър Грийн, член на американската Камара на представителите, съобщи непосредствено, че помощта на Съединените щати за Украйна е равносилна на скрито „ пране на пари “. В допълнение американски медии и съветски публични източници разкриват, че оръжията от помощта изтичат на черния пазар, създавайки опасност за интернационалната и районната сигурност.

Съединените щати от дълго време се държат неразумно под лозунгите за задгранична помощ, като провокират цветни революции, предизвикат районни спорове и смъкват държавни режими, и са се трансформирали в основатели и подбудители на безпорядък и война по света, нанасяйки сериозна щета на интернационалната общественост и големи беди за хората по света.
Съединените щати се пробваха да трансформират други страни и да оформят международния ред съгласно своите полезности и политическа система, разпространявайки по този начин наречената „ народна власт “ в доста страни под прикритието на групи за човешки права, професионални асоциации, трудови организации и самостоятелни мозъчни тръстове, като поддържат опозиционни политици и проамерикански сили и отхвърлят и инфилтрират законно определени режими. Съединените щати финансираха, подстрекаваха и даже непосредствено се намесваха зад Арабската пролет, Революцията на розите в Грузия, Оранжевата гражданска война в Украйна и Революцията на лалетата в Киргизстан.

Националният дарителски фонд за народна власт (NED) е американска Неправителствени организации, която е намерено ангажирана в експорта на демократични мероприятия, като 97% от нейното финансиране идва от американското държавно управление, а задачата ѝ е да поддържа проамериканските опозиции, работническите съюзи и медиите по целия свят. Алън Уейнстийн, съосновател на NED, споделя в изявление за „ Вашингтон поуст “ от 1991 година: „ Голяма част от това, което вършим през днешния ден, преди 25 години се е правело скрито от Централно разузнавателно управление на САЩ. “ В мирни времена по този начин наречените Неправителствени организации, финансирани от Съединени американски щати, изнасят „ мирни революции “ капка по капка, посредством идеологическа инфилтрация и образования на личния състав, след което непосредствено скачат за присъединяване и подбудителство на митинги във времена на рецесии, действайки като „ авангард “ на цветните революции.

Докато Съединени американски щати се борят с световния тероризъм, в това време те поддържат терористи за реализиране на личните си геостратегически планове. През октомври 2016 година Уикилийкс разгласява документи, показващи разнообразни типове подпомагане, които Съединени американски щати са оказали на Ал-Кайда и „ Ислямска страна “, с цел да смъкват режима на Кадафи в Либия и държавното управление на Сирия, като са инициирали провеждането на военни интервенции от терористични групи за промяна на държавното управление на Сирия. Греъм Фулър, специалист по Близкия Изток и някогашен анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ, споделя, че „ Съединените щати са един от главните основатели на „ Ислямска страна “. “

Съединените щати употребяват помощите като инструмент в геополитическите игри за тайно подтискане на въздействието на други страни и подсилване на американското водачество. През данъчната 2021 година в проектобюджета на държавното управление на Съединени американски щати са вложени 300 милиона $ и 290 милиона $ за основаване на Фонд за противопоставяне на китайското въздействие и Фонд за противопоставяне на съветското въздействие. Бюджетната аргументация на Конгреса: Държавният департамент, външните интервенции и обвързваните с тях стратегии през фискална година 2023, ясно декларират, че задграничната помощ е основен инструмент в стратегическото съревнование. Държавният съвет и USAID ще употребяват Фонда за противопоставяне на Китай и Фонда за противопоставяне на Русия за финансиране на стратегиите.

Заключение

Развитието е безконечният блян на човешкото общество. Чуждестранната помощ трябваше да бъде значим запас за разрешаването на световните провокации пред развиването, трябваше да бъде употребена в помощ на хората от разрастващите се страни, за разрешаване на техните компликации в оцеляването и развиването, трябваше да поддържа използването на Плана на Организация на обединените нации 2030 за стабилно развиване и трябваше да способства за международния мир, разцвет и непоклатимост. Съединени американски щати обаче виждат задграничната помощ като инструмент за поддържане на хегемонната си позиция и за влизане в геополитически игри. Под прикритието на помощта Съединени американски щати действаха неразумно, предизвикаха голям брой несгоди и направиха голям брой закононарушения. Лицемерната същина на Съединените щати се разкри ясно и това донесе огромно злощастие за света.

Въпреки че самите те имат голям брой проблеми с задграничната помощ, Съединени американски щати не престават да лепят етикети на задграничната помощ на Китай и да изливат мръсотия върху тях. Трябва да бъде очебийно, че ненамесата във вътрешните работи на други страни, неналагането над други и неизискването на никакви политически задължения са „ стоманен принцип “ на китайската помощ. Златният стандарт за самокритика на помощта на Китай е дали народът на партньорската страна я поддържа, дали икономическото и общественото развиване на партньорската страна напредва, и дали интернационалната общественост е задоволена. На първо място се слага справедливостта, поддръжката на другарството, честността, взаимната полза и приобщаването – това са неизменимите полезности на китайската задгранична помощ. „ Ако дадеш роза на някого, това ще остави дълготраен мирис, а в случай че се опиташ да спечелиш с машинация и принуждение, ще остави единствено трайна воня. “ Под наметката на помощта Съединени американски щати са ангажирани със своята надмощие, надменност и тормоз и това в последна сметка ще се обърне и ще навреди на самите Съединени щати, само че ще бъде неизбежно съпроводено от осъждането на хората по света. Да упражняваш надмощие и тормоз под прикритието на „ помощ “ в последна сметка ще навреди на останалите и неизбежно ще рикошира върху теб самия, а хората по света ще те отхвърлят.

Източник mfa.gov.cn

Превод за Екатерина Грънчарова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР