Въведени по начина, по който го направи Министерството на здравеопазването

...
Въведени по начина, по който го направи Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

БЛС готов да брани хартиените рецепти в съда

Въведени по метода, по който го направи Министерството на здравеопазването (МЗ), електронните предписания няма да понижат използването на антибиотици. Това стана ясно от позиция на Иван Маджаров , ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС). Лекарите са срещу това да става по погрешен метод. 204 230 електронни предписания от 16 октомври до 30 октомври са издадени. 14164 са анулираните предписания.

Оказва се, че за 2 години, откогато действат електронните предписания, са издадени 44 000 предписания, а единствено 1000 са регистрираните с отпуснати по тях лекарства, съгласно данни на БЛС.

Всички компликации са разбираеми за нас, сподели Маджаров. Около 70% от лекарите нямат опция да издават електронни предписания , защото не са регистрирани като лечебни заведения. Същото се отнася и за мобилното приложение за издаването на електронни предписания. Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България (СЕСПА) не работи за антибиотици, акцентира ръководителят на БЛС.

От 3380 аптеки единствено 2938 са имали достъп до Националната здравноинформационна система (НЗИС) , стана ясно от думите на Маджаров. Какво се случва с останалите, питат от съсловната организация. У нас няма проследимост на медикаментите, акцентира той. По думите му пациентите желаят да съществуват двете благоприятни условия за разпределяне на лекарства- електронно и с хартия. Маджаров посочи, че единствено в Естония има възбрана за хартиените предписания. Защо ни се случва това, за какво натискът е единствено върху българските лекари, попита той. Затова напълно градивно БЛС упорства да може да се издават и двата разновидността на предписания. От съюза не имат вяра в контрола сега.

Ако не бъдат чути, от БЛС ще търсят правата си в съда. Проблемът не е в съществуването на двата разновидността. Няма надзор за какво аптеките не извършват електронни предписания, съгласно съсловната организация.

Пациентът постоянно е бил в центъра на контрола, акцентира лекар Николай Брънзалов .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР