Във вторник парламентът на Индонезия прие дългоочаквания, но възприеман противоречиво

...
Във вторник парламентът на Индонезия прие дългоочаквания, но възприеман противоречиво
Коментари Харесай

Индонезия забрани извънбрачния секс със закон

Във вторник Народното събрание на Индонезия одобри дълго чакания, само че възприеман спорно углавен кодекс, който криминализира извънбрачния секс както за жители, по този начин и зa чужденци, в това число туристи , предава Associated Press.

След ратификацията новият углавен кодекс би трябвало да бъде подписан от президента, съгласно заместник-министъра на правото и човешките права Едуард Хиарией. Наказателният кодекс няма да влезе в действие незабавно.

Той сподели, че новият закон " има доста разпореждания за използване, които би трябвало да бъдат създадени, тъй че е невероятно (това да стане) за една година ", само че ще отнеме най-много три години за преход от остарелия углавен кодекс към новия.

Копие от промени углавен кодекс, получено от Асошиейтед прес, включва няколко модифицирани члена, съгласно които сексът отвън брака се санкционира с една година затвор и а извънбрачното общуване със затвор от шест месеца , само че обвиняванията за блудничество би трябвало да се основават на полицейски отчети, подадени от брачен партньор, родители или деца.

Съгласно новоприетия углавен кодекс насърчаването на контрацепцията и религиозното осквернение са наказуеми , както и обидата на настоящия президент и вицепрезидент, държавните институции и националната идеология. Обидите към президента би трябвало да бъдат докладвани от самия него и могат да доведат до три години затвор.

Хиарией сподели, че държавното управление е предоставило " най-стриктното допустимо пояснение, което прави разлика сред засегнатост и рецензия ".

Кодексът планува, че абортът е закононарушение , само че прибавя изключения за дами с животозастрашаващи медицински положения и за зачеване след обезчестяване, при изискване че плодът е на възраст под 12 седмици, в сходство с регламентираната процедура в Закона за здравната процедура от 2004 година

Правозащитни групи разкритикуваха някои от измененията като прекомерно необятни или неразбираеми и предизвестиха, че бързото им вкарване в новия углавен кодекс може да направи наказуеми естествените действия и да заплаши свободата на изложение и правото на цялост на персоналния живот.

Въпреки това, някои бранители го приветстваха като победа за LGBT-малцинството в страната. Законодателите по време на яростно разискване в последна сметка се съгласиха да анулират член , препоръчан от ислямските групи, който би направил еднополовия секс противозаконен.

Кодексът също по този начин ще резервира смъртното наказване в системата на наказателното правораздаване макар апелите на Националната комисия по правата на индивида и други групи за унищожаване на смъртното наказване, както направиха десетки други страни.

Наказателният кодекс беше обсъждан в продължение на десетилетия, до момента в който законодателите в най-голямата нация с мюсюлманско болшинство в света се опитваха да приспособяват своята локална просвета и правила към наказателния кодекс, завещан от нидерландската колониална администрация.

Предишен законопроект беше подготвен за приемане през 2019 година, само че президентът Джоко Видодо прикани законодателите да отсрочат гласуването на законопроекта на фона на възходящата социална рецензия, която докара до национални митинги, когато десетки хиляди хора излязоха на улицата. Противниците твърдяха, че липсва бистрота в законодателния развой и съдържа членове, които дискриминират малцинствата.

Парламентарна работна група завърши законопроекта през ноември и депутатите го утвърдиха единомислещо във вторник.

Новият кодекс гласи, че смъртното наказване се постанова различно с изпитателен период . Това значи, че арбитър не може неотложно да наложи смъртна присъда. Ако в границите на 10 години наказаният се държи добре, тогава смъртното наказване се трансформира на пожизнен затвор или 20 години затвор.

Кодексът също по този начин уголемява съществуващия закон за богохулството и планува пет години затвор за отклонения от главните правила на шестте приети религии на Индонезия: ислям, протестантство, католицизъм, хиндуизъм, будизъм и конфуцианство. Гражданите могат да получат 10-годишна присъда съгласно законопроекта за обвързване с организации, които следват марксистко-ленинската идеология, и четиригодишна присъда за разпространяване на комунизъм.

Хюман Райтс Уоч съобщи във вторник, че законите, наказващи рецензията на публични водачи, опонират на интернационалното право и фактът, че някои форми на изложение се смятат за обидни, не е задоволителен, с цел да оправдае ограничавания или санкции.

" Опасността от репресивните закони не е, че те ще бъдат необятно прилагани, а че дават опция за селективно използване ", сподели Андреас Харсоно, старши откривател в Индонезия в групата.

Много хотели, в това число в туристически региони като Бали и столичната Джакарта, рискуват да изгубят своите гости , добави той.

" Тези закони разрешават на полицията да изнудва подкупи, разрешават на чиновници да хвърлят в пандиза политически врагове, да вземем за пример със закона за богохулството ", сподели Харсоно.
 Индонезия не разрешава извънбрачния секс със закон
Индонезия не разрешава извънбрачния секс със закон

Забранява се и съжителството без брак
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР