Във вторник - 31 октомври, от 17:00 ч. Регионалният исторически

...
Във вторник - 31 октомври, от 17:00 ч. Регионалният исторически
Коментари Харесай

Антични монети, лаптоп от Възраждането, соц мода и дизайн на опаковки в експозиция на Музея на София

Във вторник - 31 октомври, от 17:00 ч. Регионалният исторически музей – София ни кани на откриването на краткотрайната галерия " Под знака на Меркурий ", представяща развиването на търговията в София и региона в последователен порядък от Античността до края на 80-те год. на ХХ век. Посредством музейни похвати е изобразена ролята на града като търговски център от локално и национално значение, както и в подтекста на общоевропейската история.

Още от епохата на Античността комерсиалните връзки се развиват, благоприятствани от характерното местонахождение на София – на кръстопът между Западна Европа и Близкия Изток, както и от северна посока към Средиземно море. Богатото Софийско поле е източник на селскостопански и занаятчийски артикули. Тези фактори обуславят София като търговски център (по-голям или с понижено значение) през целия интервал на съществуването й.

Специално място е отделено на комерсиалните връзки след Освобождението до края на 30-те год. на ХХ в. Градът се трансформира в столица на Третата българска страната и ролята му като стопански и търговски център става водеща.

Придобивайки самостоятелен статут Сердика има и монетарница. В нея са сечени монетите на 17 императори и императрици през ІІ-ІІІ век описа в ефира на Радио София Ерина Боянова от музея. – посетителите могат да видят бронзови, златни и сребърни монети, импортни артикули от античността, ограничения и теглилки.

Друг интервал, на който подчертава експозицията е ХV-ХІХ век. От това време е едно мобилно писалище, нещо като днешния преносим компютър, на който тогава са били писани и оформяни документи, в това число и копията им…

След Втората международна война и настъпилите политико-социални промени, търговията напълно се контролира от страната. Периодично пораждат непредвидени дефицити на разнообразни артикули, най-вече в областта на необятното ползване. На пазара се оферират главно продукти родно произвеждане. Вносът е предпочитано от страните на социалистическия блок. Има импорт и по така наречен " второ направление " – посредством валутни заплащания.

Понастоящем търговията е радикално друга. Водеща е глобализацията – пазарът е залят със артикули от целия свят, а заплащанията в брой се заместват от интервенции по банков път.

Изложбата ще остане до 25 февруари и се посвещава на 90-годишнината от основаването на Общинския градски музей, в този момент Регионален исторически музей – София, която ще честваме през 2018 година

Чуйте целия диалог на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Ерина Боянова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР