Във вторият материал ще поговорим за новата формация на Кирил

...
Във вторият материал ще поговорим за новата формация на Кирил
Коментари Харесай

Говорят младите политолози: Ще дойде ли вятърът на промяната с Продължаваме промяната?



Във вторият материал ще поговорим за новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев - " Продължаваме промяната ".

Какъв е вашия взор върху акцията на новосформираната коалиция и очаквате ли изхода от проблема с поданството на Кирил Петков да увеличи или да намали резултата им?

Стойчо Велев:  Да твърдим, че новият план на Кирил Петков и Асен Василев не страда от относително късото си политическо съществуване би било извънредно пресилено. Но доколкото същият бива индиректно асоцииран с фигурата на президента Румен Радев, то дейностите на последния в подтекста на личната му акция за президентския избор до някаква степен поддържат и доверието към,,Продължаваме промяната‘‘. Подобна корелация работи в интерес на новосформираната партия и по отношение на небезизвестното решение на Конституционния съд, което е малко евентуално да нанесе обилни вреди върху възможностите на плана, защото по отношение на водещите персони в него към момента не се е изчерпал капиталът на доверие, добит в качеството им на служебни министри.

доктор Теодора Йовчева:  Кампанията на „ Продължаваме промяната “ е много дейна в страната. Вече „ бусът на смяната “ направи обиколка в североизточна и северно централна България. Това демонстрира, че групировката осъзнава капацитета си и желае да събере електорални изгоди освен в столицата, само че и в провинцията. Това е една основна разлика с Демократична България, чиито гласоподаватели са съсредоточени в София и няколко други по-големи градове. Казусът с поданството сложи Кирил Петков в центъра на прожекторите. Да не забравяме, че сме в предизборна акция, където всяко ефирно време е скъпо и нормално за него се заплаща. В случаи поради проблема с поданството в действителност Петков получи гратис подобен ефир по всички национални медии. Според мен основен миг за това дали проблема с поданството ще увеличи или намали резултата на Политическа партия е дали прокуратурата ще предприеме дейности против Петков. Ако тя предприеме шумна акция, това ще увеличи резултата му и ще го легитимира като герой против статуквото, което от своя страна го нападна. Общо взето, той е в печеливша обстановка, тъй като в случай че не се подхващат дейности против него, ще избегне наказване, а в случай че се, това ще увеличи резултата на Политическа партия.







Казусът с поданството на Кирил Петков го сложи под светлините на прожекторите, акцентира доктор Йовчева.

 

Може ли да се твърди, че в актуалната акция, а и с оглед последните социологически данни, точно „ Продължаваме промяната “ се обрисува да бъде нужното свързващо звено и основа, върху която да бъде формирано последващо постоянно държавно управление?

Стойчо Велев:  Излишно е да отхвърляме, че след два несполучливи опита за сформиране на държавно управление в българския публичен живот надалеч не витае оптимизъм. Поради съществуването на относително сериозен политически багаж, партиите с постоянно присъединяване и трайно парламентарно престояване по-скоро би трябвало да подходят деликатно, в случай че желаят да бъдат проводници на ползотворни диалози за бъдеща ръководеща коалиция. Добросъвестно или не, да трансферират тази отговорност на другиго като че ли не е тактика, изцяло лишена от логичност. В този подтекст таман на ‘‘Продължаваме промяната‘‘ като че ли би се отдала ролята на политически посредник, който да упражни нужния разговор в евентуални договаряния за идващ кабинет.

доктор Теодора Йовчева:  Да, заради две аргументи. Първата е, че Политическа партия има съдружен капацитет за разлика от Има Такъв Народ в предходния парламент, и в случай че се „ класира “ за приемане на мандат, възможностите да го осъществя са по-големи. Второ, Има Такъв Народ към този момент не е в позиция нито на лидиращ договарянията, нито на съществена мощ, в противен случай при тях се следи срив, който ще се отрази и на реториката им. Това ги слага в напълно друга позиция, която би ги направила по-сговорчиви.





Очертава се " Продължаваме промяната " да се трансфорат в посредник в идващия парламент, счита Стойчо Велев.

 

В последните седмици съществува мнение в общественото пространство, че лице като Кирил Петков би бил най-удачният вид за идващ министър-председател. Как гледате на сходна поръчка и считате ли, че е допустимо?

Стойчо Велев:  В случай, че проектите за държавно управление ‘‘странящо от ГЕРБ и ДПС‘‘ въпреки всичко се осъществят, то политическата математика не оставя несъразмерни съдружни благоприятни условия пред политическите играчи. Макар да няма сюжет, в който към идващият министър председател да не бъде подходено с избрана доза песимизъм, като че ли претендентите на обичайните обединения страдат в по-голяма степен от своите идеологически нюанси. ‘‘Има подобен народ‘‘ на два пъти показва неспособност да бъде първокласен обединител по пътя към постоянно държавно управление, и то в надалеч не толкоз фрагментирана парламентарна настройка, на каквато ще сме очевидци след 14-ти ноември. Спорно е дали необятната общност би приела и претендент за министър-председател от редиците на ‘‘Демократична България‘‘, изключително имайки поради незадоволителната позиция, която социологическите изследвания им отреждат все още. Предложение от Българска социалистическа партия също може да се окаже недомислен ход, защото партията за мнозина от гласоподавателите не се вписва изцяло в концепцията за опция на статуквото. Това надалеч не значи, че кабинет отпред с Кирил Петков ще бъде елементарно смилаем за немалка част от българското общество. Едно е несъмнено обаче- ‘‘Продължаваме промяната‘‘ е огромното незнайно на идния избор, което неизбежно вдъхва и нова доза вяра в случай че не за сполучлив, то най-малко за допустим опит за излаз от актуалната политическа невъзможност.



доктор Теодора Йовчева:  Определено Кирил Петков има сходни упоритости поради високия си рейтинг. Малко е рано обаче да приказваме за име на министър-председател, тъй като договарянията няма да лесни. Вероятно договарянията ще са сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ осъзнават, че са незаобиколими, в случай че задачата е държавно управление без ГЕРБ. Управлението ще се сблъска с икономическа рецесия и политическа неустойчивост на управническата коалиция. Който и да е министър-председател го чака нелек и най-вероятно къс мандат.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР