Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и

...
Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и
Коментари Харесай

БЛС: 90% от лекарите искат да останат и двата вида рецепти – електронна и хартиена

Във всички европейски страни, като се изключи Естония, съществуват и двата разновидността на хартиена и електронна рецепта в опазването на здравето. Това сподели по време на пресконференция д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Д-р Маджаров уточни, че в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция, в които съществуват и двата разновидността на рецепта, са достигнали почти 90 % използваемост на електронните предписания.

Председателят на БЛС акцентира, че 90 % от лекарите са на мнение, че би трябвало да останат и двата типа рецепти – електронна и хартиена.  Д-р Маджаров настоя, че българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските. Показателен за ограничението на правата на българските пациенти е фактът, че един чужденец ще може да си закупи предписаните му лекарства с хартиена рецепта от българска аптека, до момента в който българският пациент – не, добави той.

От БЛС изразиха учудването си, че електронната рецепта не е въведена по повод на жълтите и зелени предписания, които претендирали доста по-строг надзор и проследяемост, защото касаят лекарства с риск от пристрастяване. 

Електронната рецепта не е главният детайл на дигитализацията, разяснява Маджаров. 

Той цитира данни, съгласно които към момента българските лекари са издали 20 млн. електронни предписания, пет милиона електронни посоки, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни посоки за хоспитализации. Българският доктор на практика работи в изискванията на цифровизация от 1 юни насам, а в изискванията на цифрова рецепта от предходната година по това време.  

По време на конференцията бе показано изследване от 3 до 10 юни 2022 година, предоставено на " Тренд “. Резултатите от проучването демонстрират, че 75 % от пациентите са чули за въвеждането на електронна рецепта.

На въпрос дали трябва да се отстрани напълно хартиената рецепта, 21 % от респондентите са дали отговор позитивно, 10 % са на мнение, че би трябвало да останат единствено хартиените предписания, а 58 % от участвалите в изследването, са " за " редом потребление на хартиена и електронна рецепта.

Д-р Маджаров разяснява оформилото се мнение, че с електронните предписания, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици. Според резултатите от изследването 44 % от популацията дава отговор, че е купувало антибиотик без рецепта, а други 55 % са чули за собствен непосредствен, че си е купил антибиотик без рецепта.  

Той разяснява, че предлагането на здравните управляващи не включва никаква смяна в нормативната уредба за отпущането на терапия. 

Освен това 20 хиляди лекари, които са в болничната помощ, няма да имат опция за електронни предписания. Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС изясни, че това би понижило качеството на извършеното лекуване. Той бе безапелационен, че новите способи в медицината в никакъв случай не са налагани със възбрана, а сами са се утвърдили като сполучливи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР