Във времето на първите години след Втората световна война и

...
Във времето на първите години след Втората световна война и
Коментари Харесай

Проф. Келбечева: МОЧА не е изкуство, а ескалираща комунистическа пропагандна машина

Във времето на първите години след Втората международна война и началото на ръководството на така наречен „ национална власт “ у нас стартират да се строят руските паметници.

През 2021 година излезе филмът „ Второто избавление “, който наблюдава точно този интервал. А с един от неговите създатели историкът и учител в Американския университет- проф. Евелина Келбечева.

В Благоевград от години тя е част от преподавателския колектив на Американски университет. БТВ беседва с нея пред монумента „ Движения “ на Павел Койчев.

Тази скулпторна група в последните моменти на тоталитарния комунистически режим е била пред опасността да бъде претопена по искане на тогавашния кмет.

„ Точно това е разликата с такива паметници като МОЧА в София, тъй като тези монументи и желоните на пропагандата не са изкуство. Точно противоположното е. Това е една непрестанно ескалираща комунистическа пропагандна машина, която основава и подправената история на България. Затова желая да стартираме с този контрастност “, споделя Келбечева.

Тя направи и разбор на Паметника на Съветската войска.

На него написа - на Съветската войска, освободителка от признателния български народ.

Исторически вярно ли е че, съветската армия освобождава България?

Първо тя тогава не е руска. Нарича се алена, второ - всички документи дипломатически ясно демонстрират какво става - че на България е оповестена война от Съветския съюз, което разрешава на препоръките да основат най-голямата мрежа в Югоизточна Европа – на територията на България.

В подобен случай има ли защо българският народ да бъде благодарен в подтекста на 50-те години, когато е издигнат паметникът?

Ако продължим с отговора на този въпрос - няма нито една дума за това. Признателният български народ е несъмнено едно факсимиле на пропагандата, на тоталитарната комунистическа власт. Има голяма част от българския народ, който по никакъв метод не може да бъде благодарен за това. Ние не сме освободени от никакъв монархов фашизъм. България е окупирана и в продължение на три години през нашата територия минават към 600 хиляди военнослужещи на Червената войска. И незабавно след окупацията стартират грабежи, убийства, изнасилвания дотам, че дори Георги Димитров, който тогава към момента е в Москва, написа на Сталин писмо, в което споделя - Вземете ограничения.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР