Във времената на пандемия германците пестят повече, а и печелят

...
Във времената на пандемия германците пестят повече, а и печелят
Коментари Харесай

Коронавирусът прави германците все по-богати

Във времената на пандемия германците пестят повече, а и печелят от възобновяване на борсовите пазари. Парите, с които разполагат семействата, са достигнали 6.63 трлн. евро, предава.

След първичния спад при започване на пандемията, финансовото положение на германците е повишено до рекордната сума от към 6,63 трлн. евро през второто тримесечие на годината. По данни на Bundesbank, финансовите активи на семействата под формата на пари в брой, скъпи бумаги, банкови депозити и застраховки са се нараснали с 253 милиарда евро (или с 4%) спрямо първото тримесечие. Увеличението е реалност и след приспадането на задълженията: семействата имат 236 милиарда евро повече, в сравнение с през първото тримесечие, или 4,72 трлн. евро.

Основната причина за това е възобновяване на борсовите пазари след срутва при започване на рецесията. " Загубите от рухването на акциите, провокирано от пандемията, и несигурността по отношение на нейните стопански последствия бяха значително обезщетени ", изясняват от централната банка.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
С какъв брой пари месечно разполага средностатистическото германс...

Германците не престават да разчитат и на парите в брой и депозитите, които въпреки да не носят облага поради ниските лихви, са бързо налични. Обемът им в края на второто тримесечие възлиза на към 2,69 трлн. евро, което е с към 72 милиарда евро повече спрямо първото тримесечие. Само парите в разплащателните сметки и в брой са 1,88 трлн. евро. Покупките на акции и други дялови участия също съставляват значим фактор - те са на стойност 16 милиарда евро.

Както и преди, хората употребяват ниските лихвени проценти, с цел да вземат евтини заеми, най-много за строителството на жилища, защото недвижимите парцели се смятат за релативно устойчиви на рецесии.

Банковите специалисти считат, че рецесията, подбудена от пандемията, ще докара до рекорден % на спестяванията през тази година. " От една страна, доста частни семейства икономисаха повече средства, опасявайки се да не изгубят приходите си при безработица. От друга страна ограниченията против разпространяването на COVID-19 и рестриктивните мерки за пътешестване доста попречиха частното ползване, изключително през първата половина на второто тримесечие ", съобщи икономистът Михаел Щапел.



Неговите прогнози са, че процентът на спестяванията евентуално ще се увеличи до 16, спрямо записаните през 2019-а година 10,9 на 100. Т.е. семействата ще пестят по 16 евро на всеки 100, с които разполагат. Според Федералната статистическа работа това би било най-високата стойност през последните 30 години.

Данните на водещите стопански институти демонстрират, че разполагаемият приход на семействата е останал постоянен при най-острата фаза на рецесията. За това способстват и другите стратегии за икономическо стимулиране - те разрешават на германците да разполагат с задоволително средства, които да икономисват.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР