Във времена, в които от две години насам сме ограничени

...
Във времена, в които от две години насам сме ограничени
Коментари Харесай

Защо е опасно да показваме бордната си карта в социалните мрежи

Във времена, в които от две години насам сме лимитирани в пътуванията, е напълно естествено да ни се прииска да се похвалим при всяка нова опция за посещаване в чужбина. А какъв по-оригинален метод от това да качим фотография на бордната си карта в обществените ни профили.

Макар и в мрежите все по-рядко да ни попадат сходни, в случай че се замислим, най-вероятно ще би трябвало да признаем, че и ние сме качвали най-малко един път такава.

Оказва се обаче, това е нещо, което сигурно не трябва да продължение да вършим. Не единствено че не е желателно, а даже наложително. Причината за това е доста основателна. Обясняват я специалисти по сигурността, на които няма по какъв начин да не се доверим.

Разбира се, всичко е поради персоналната ни цялост. Всеки, пътувал със аероплан, знае, че бордната карта съдържа информация за пасажерите - име, номер на полет и място. Но надали сме подозирали, че в този документ има и повече персонални данни.

Всъщност, от баркода могат да бъдат извлечени информация за идентификацията ни, както и контактите ни. Така се схваща освен кои сме, само че и къде тъкмо отиваме. Може да се доближи дори и до данните от шофьорската ни брошура и паспорта.

Дори и да не желаеме да ги споделяме, те са безусловно условие и за авиолиниите, и за летищата. Няма по какъв начин и да не им ги предоставим при запазване на полет.

Затова и би трябвало да сме изключително деликатни с издадената ни бордна карта - попадне ли в неверните ръце, а даже и качвайки фотография в Instagram или Фейсбук, недоброжелателни хора могат да се доберат до телефонния ни номер, номер на паспорт и персонална карта и да употребяват тази информация, отбелязва lifestyle.bg.

Така могат да ни нападат онлайн, като обхванат в профилите ни, или пък да правят измами, като откраднат нашата идентичност.

Това е и повода да се въздържаме да излагаме на показ бордната си карта, изключително баркода й. Затова и шерването на фотография в обществените мрежи, колкото и почтено да наподобява, не би ни направило услуга.

След като към този момент не ни е нужна като документ, вместо да я пазим като прочувствен спомен от пътуването, най-добре да я срежем или скъсаме, написа Condé Nast Traveler.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР