Във време, когато религиозните спорове изглежда избухват отново във Франция,

...
Във време, когато религиозните спорове изглежда избухват отново във Франция,
Коментари Харесай

Във Франция поставиха въпроса: Как да се финансират религиите?

Във време, когато религиозните разногласия наподобява избухват още веднъж във Франция, коства си да се прегледа значимият въпрос: по какъв начин да се финансират религиите, като в същото време се подсигурява неутралността на обществената власт във връзка с разнообразни вярвания?

Във Франция обичаме да даваме уроци по секуларизъм на целия свят. Тук президент не би дал клетва на Библията! Проблемът е, че този популярен народен роман от време на време е съпроводен от монументално двуличие. В реалност няма нищо изключително неутрално в системата, която съществува във Франция,.

По този метод местата за поклонение не се субсидират публично, в случай че са издигнати преди приемането на закона от 1905 година На процедура това се отнася съвсем извънредно за християнските църкви. И толкоз по-лошо, в случай че картата на религиозната процедура се е трансформирала от този момент и в случай че джамии и вярващи мюсюлмани се срещат в мазета и изби.

По същия метод католическите деноминационни учебни заведения, колежи и гимназии, настоящи по време на гласуването на закона Дебре (1959), не престават да се финансират всеобщо от данъкоплатците, в пропорции, които на практика не се срещат на никое място другаде. Тези учебни заведения също са запазили правото да избират свободно своите възпитаници, без да съблюдават общи правила във връзка с обществения микс. Те способстват мощно за избягването на учебно заведение и гетоизирането.

Франция е и единствената страна, която е избрала да закрие началните си учебни заведения един ден в седмицата (четвъртък от 1882 до 1972 година, по-късно сряда), с цел да дава уроци по катехизис. Този ден беше на път да бъде реинтегриран най-сетне в естественото образователно време, само че настоящето държавно управление реши да увековечи това френско изключение въз основа на фрагментирани седмици и прекомерно дълги дни, макар потвърдените нездравословни резултати.

Що се отнася до финансирането на култове (свещеници и сгради), би трябвало да се напомни централната и малко известна роля на данъчните дотации. Ако извършите подаяние за Eglise de France или Парижката джамия, ще получите данъчно понижение, равно на 66% от вашето подаяние. С други думи, подаяние от 100 евро ви коства единствено 34 евро (ако сте облагаеми), а останалите 66 евро се заплащат от останалите данъкоплатци, какъвто е казусът с даренията за сдружения от общ интерес (културен, филантропичен, опазване на здравето, обучение и др.).

Една от дискутираните сега точки е дали религиозните сдружения могат също да получават дарения и наследства без налог върху наследството и да ръководят парцели чартърен. Въпросът е значим и заслужава да бъде обяснен. Не бива обаче да се замъглява фактът, че религиозните сдружения, без значение дали според закона от 1901 година (смесени, религиозни и културни сдружения) или закона от 1905 година (изцяло религиозни сдружения), към този момент се употребяват от данъчна дотация за задачите на налога върху приходите. Вместо да повтаряме още веднъж и още веднъж, че Републиката не субсидира никоя вяра, което явно е подправено, би било по-добре да се надигнем пред действителността и да се опитаме да я подобрим.

Превод: Тодор Беленски
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР