Във връзка със започването на активния сезон и набирането на

...
Във връзка със започването на активния сезон и набирането на
Коментари Харесай

Мамят с осигуровки и стаж при работа в чужбина

Във връзка със започването на дейния сезон и набирането на служащи за работа в чужбина, Инспекцията по труда припомня сигналите за евентуална машинация при изпращането им.
 
Отказът за директен контакт на предлагащия претовареност с търсещия работа или уговаряне на срещи отвън офис, настояването кореспонденцията да се води онлайн или по телефон, са едни от най-сигурните знаци за допустима машинация, припомнят от пресцентъра на Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " ( ИА ГИТ). От хората не следва да се желаят авансово такси и други заплащания, без значение от потребления метод за търсене на работа - посредством компания медиатор, дружество, което обезпечава краткотрайна работа (ПОВР), или посредством командироване в границите на даване на услуги.
 
Законосъобразното практикуване на активност, ориентирана към устройване на хора на работа в чужбина, изисква наложителна регистрация на компаниите медиатори и предприятията, които обезпечават краткотрайна работа. Списъците на лицензираните медиатори и ПОВР са налични на уеб страницата на Агенцията по заетостта.
 
В случай на командироване в границите на даване на услуги, командироващият шеф би трябвало да развива забележителна идентична активност в България. Сигнал за машинация е, в случай че компания наема служащи, единствено с цел да ги командирова. Инспекцията по труда сътвори въпросник за самокритика, благодарение на който може да се ревизира дали командироването има белези на недействително. Той е наличен на единния народен уеб страница https://postedworkers.gli.government.bg/ по отношение на командироването на служащи, поддържан от Агенцията. Сайтът е създаден по плана " Контрол на командированите лица ", финансиран по Оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
 
Законосъобразното устройване на работа на трансграничните служащи изисква те да бъдат осведомени документално с изискванията на труд в приемащата страна, без значение от метода на изпращане. При тръгване посредством медиатор лицето би трябвало да има подписан посреднически контракт с него и да му е възложен трудов контракт с работодателя, при който ще работи, преведен и на български.

Проблем с пенсиите на българи, работили в Гърция

При изпращане от ПОВР трудовият контракт се подписва с предприятието, осигуряващо краткотрайна работа. При командироване трудовият контракт е с командироващия шеф, с който се подписва и съглашение за командироване. В трудовите контракти и в споразуменията при командироване наложително се уговарят изискванията на труд и заплащане в сходство със законодателството на приемащата страна, (в която се поставя трудът), в това число размерът на главното и на спомагателните трудови възнаграждения; изискванията за полагане на ексклузивен и на нощен труд и размерът на заплащането им; продължителността на работния ден и работната седмица, на дневната, междудневната и седмичната почивка; дните на формалните празници; размерът на платения годишен отпуск; изискванията за жилищно настаняване на служащия или служителя; други финансови условия на командироването или изпращането (пътни разноски, квартира и др.).
 
 istock istock
От Националната организация за приходите са разпознали като риск за осигурителните права на командированите служащи практиката работодатели да подписват с тях контракти на ненапълно работно време, преди да ги командироват. Това води до понижаване на осигурителния им стаж и осигурителния им приход.
 
Във всички случаи, в които български жители смятат, че трудовите им права са нарушени, те могат да се извърнат към ГИТ, с цел да бъдат сигнализирани органите в приемащата страна. За да могат при нужда да потърсят правата си, трансграничните  служащи би трябвало да разполагат с данните за работодателя, при който ще поставят труд в приемащата страна, и за обекта, където работят. 

За българите, работещи в чужбина, се поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който могат, в работно време, да потърсят консултация и подпомагане. На уеб страницата на Инспекцията по труда, в секцията " За работодатели и работещи ", е оповестена потребна информация за работа в Европейския съюз, за изискванията на труд и живот в страните членки. Подобна информация е налична и в уеб страницата на EURES мрежата, както и на единния народен уеб страница по отношение на командироването на служащи https://postedworkers.gli.government.bg/.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР