Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура

...
Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура
Коментари Харесай

СГП разследва Александър Манолев от списъка „Петков”

Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с Александър Манолев, глобено от службата за надзор на задграничните активи към Министерство на финансите на Съединени американски щати и Държавния департамент на Съединени американски щати, и събрани след осъществена от ВКП инспекция по сигнал на министър-председателя Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

На 14 януари 2020 година в Софийска градска прокуратура са постъпили отделени материали от водено досъдебно произвеждане в Окръжна прокуратура-Благоевград по член 248а от Наказателен кодекс, изпратени по подготвеност на СГП с оглед данни за данъчно закононарушение.

След осъществена персонална инспекция по член 145 от Закон за съдебната власт от наблюдаващия прокурор в СГП на 7 юли 2021 година СГП е образувала досъдебно произвеждане. Предмет на следствието са укрити и избегнати данъчни отговорности от Манолев, свързани с него лица и юридически лица, в които същият е имал благосъстоятелност.

За определяне на събитията по случая са били предоставени с прокурорско разпореждане четири данъчни проверки на Александър Манолев, на обвързваните с него физически лица и на юридическите лица, в които той има присъединяване.

Материалите от проверките са постъпили и са приобщени по досъдебното произвеждане. Назначени са две правосъдни счетоводно-икономически експертизи, които са направени и са дали разбор на придвижването на паричните потоци и възможните данъчни отговорности.

Назначени и направени са и графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са открили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи.

Приложени са материали, постъпили от Съединени американски щати. Разпитани са и очевидци, които дават информация по отношение на обстоятелства и условия по случая.

Предстои разбор на събраните материали и осъществяване на преценка от страна на екипа от СГП за съществуването на задоволително доказателства за привличане към наказателна отговорност на Манолев за осъществяването на съответно закононарушение.

Припомняме, че Александър Манолев е някогашен зам.-министър на стопанската система. През 2019 година прокуратурата повдигна обвиняване на някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев за корист с евросредства.

Проверката против него стартира след медийни изявления, които разкриха, че той е притежател на първокласна къща за посетители край Сандански, издигната с към 380 000 лева, отпуснати по европейска стратегия за развиване на селските региони.

Има информация, че Манолев не е употребявал къщата по предопределение, а за персонални потребности. Освен него прокуратурата е повдигнала обвиняване и на собственичката на къщата Ана Димитрова, която съгласно проверяващите е подставено лице.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лв., а на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лв., показаха тогава от държавното обвиняване.

На 2 юни 2021 година Александър Манолев е глобен от Държавният департамент на Съединени американски щати за „ присъединяване в забележителна корупция, подкопаваща върховенството на закона и вярата на българското общество в държавните институции “.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР