Във връзка с извършените действия по разследване от Главна дирекция

...
Във връзка с извършените действия по разследване от Главна дирекция
Коментари Харесай

Прокуратурата: Извършените процесуално-следствени действия срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова са опорочени

Във връзка с осъществените дейности по следствие от Главна дирекция " Национална полиция " на 17.03.2022 година по отношение на политически лица Софийска градска прокуратура уведомява следното:
Припомняме, че след 10:00 часа през днешния ден в Софийска градска прокуратура постъпи по факс съобщение от проверяващ служител на реда от Главна дирекция " Национална полиция ". В уведомлението е посочено, че на 17.03.2022 година е формирано досъдебно произвеждане по реда на член 212, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс – с първо деяние по следствието разпит на очевидец и последвали претърсвания и изземвания. Досъдебното произвеждане е формирано за закононарушение по член 213а, алинея 3, т. 2 и т. 5 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, а точно за това, че в интервала от 2014 година до декември 2019 година, в гр.София, за да принуди другиго да се разпореди с движимост или със свое право, или да поеме имуществено обвързване, го заплашил с принуждение, оповестяване на позорящи условия, увреждане на имуществото или с друго незаконно деяние с тежки последствия за него или за негови ближни, като действието е осъществено от или с присъединяване на длъжностно лице и са породени обилни имуществени вреди.

С този факс СГП е известена и за задържане по реда на ЗМВР (за период до 24 часа) на лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. По-късно денем са докладвани материали от делото.

По-конкретно досега в СГП са докладвани разпити на шестима очевидци, измежду които и министър-председателят господин Кирил Петков. Неговият разпит е бил първото деяние по следствието, с което е формирано досъдебното произвеждане. Господин Петков споделя за обществено оповестената среща, извършена на 16.03.2022 година с госпожа Лаура Кьовеши, в хода на която са разговаряли за проблема, обвързван с обществените изказвания на Васил Божков, че е изнудван от Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Показанията на министър-председателя господин Кирил Петков възпроизвеждат само тези медийно известни изказвания на Васил Божков, без да ги конкретизират или допълват с нови условия.
Самият Васил Божков не е разпитван в качеството на очевидец по делото.

Следващите подхванати от Министерство на вътрешните работи дейности са осъществените претърсвания на адреси на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, за които дейности са формирани общо три протокола, които СГП е внесла в съда за утвърждение.
Днес са осъществени разпити и на други лица, някои от които са свързани с Васил Божков – обвинен по дело на Специализирана прокуратура, укриващ се в Дубай и посочен в листата Магнитски. Разпитани са чиновник в комерсиално сдружение на Васил Божков, който свидетелства, че Васил Божков се е познавал с Бойко Борисов и Владислав Горанов и е провеждал срещи и с двамата. Свидетелят акцентира, че той персонално не е участвал на нито една от тези срещи. В показанията на посочения очевидец е налице информация, че Васил Божков е разполагал със обилни персонални парични средства, само че не му е споделял защо ги е разходвал, нито пък да е бил изнудван.

Разпитан е шеф на сдружения на Васил Божков, който дава подробни сведения за метода, по който Васил Божков е оперирал с фирмените финанси. Свидетелят категорично декларира, че в никакъв случай не му е възлагано да посещава държавни институции за носене на парични средства, както и че в никакъв случай не е придружавал господин Божков при визитите му в Министерство на финансите и държавната комисия по хазарта. Като очевидец е разпитан чиновник на Министерство на финансите, който дава сведения за срещи сред Владислав Горанов и Васил Божков в кабинета на министъра. Свидетелят категорично сочи, че Васил Божков постоянно е идвал единствено с пура в ръцете. Не е носил торби, пликове или различен багаж.

Като очевидец е разпитан някогашен депутат, член на Бюджетната комисия в Народното събрание, който дава сведения по отношение на разискването на промени в Закона за
хазарта. Този очевидец сочи госпожа Менда Стоянова като собствен политически конкурент, който не е подкрепил неговите законодателни оферти и показва персонално съмнение, че това е вследствие на въздействие на Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Разпитан е като очевидец някогашен съучастник на Васил Божков, който декларира, че Васил Божков се е срещал неведнъж с Бойко Борисов и Владислав Горанов, уточнявайки, че той не е участвал на тези срещи. Свидетелят прибавя, че Васил Божков не му е споделял в каква връзка са били срещите и добавя, че Божков постоянно е взимал пликове с пари в себе си преди визитите. Няма информация обаче какво се е случвало с тези пари.

След деликатен прочит на постъпилите в началото материали наблюдаващите прокурори са открили, че делото не е докладвано в неговата целокупност. Около 2:30 часа в СГП са постъпили спомагателни материали, чиято относимост към предмета на делото ще бъде предмет на спомагателен разбор, като същите са свързани главно с организацията на работа на НСО и снимков материал, извлечен от медийни изявления.

СГП е изискала и заповедите за задържане на трите лица по ЗМВР, които са постъпили също към 20:30 часа. Видно тези заповеди, трите лица към този момент са били освободени, като Бойко Борисов е освободен в 19:30 часа, Владислав Горанов – в 18:56 часа, а Севдалина Арнаудова – в 19:25 часа., като в СГП не са докладвани предложение и план на разпореждане за привличане на обвинени лица. Наблюдаващите прокурори не престават да чакат поетапното постъпване на вероятно наличните други материали.

Въз основа на по този начин описаната доказателствена цялост наблюдаващите прокурори са счели, че вероятно покачване на обвиняване би било в нарушаване на закона. Предоставените на СГП досега материали не се съдържат задоволително доказателства, от които може да се изведе обосновано съмнение, че което и да е от трите лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, е направило закононарушение. Няма спънка в по-нататъшния ход на следствието и при събиране на задоволително обвинителни доказателства този извод да бъде изменен.

Отделно от това СГП смята, че осъществените процесуално-следствени дейности са опорочени.

Констатира се, че две от трите лица в част от инкриминирания интервал – 2014 година – декември 2019 година, имат качеството надлежно министър-председател и министър на финансите. Поради това СГП смята, че процесуално-следствените дейности са осъществени от незапознат проверяващ орган, което е значително процесуално нарушаване. Още преди започване на неотложните дейности по следствието органите на Министерство на вътрешните работи са разполагали с предварителна информация, че се касае за действие, към което са вероятно съпричастни лица, членове на Министерски съвет. Това е видно от продължителността на инспекцията, докладната бележка, която разказва основанията за започване на производството, от диспозитива на образуването, от първото деяние по следствието (разпит на свидетел), от лицата против които са били ориентирани претършуване и изземванията (които лица са били и арестувани по реда на ЗМВР). Същевременно прокуратурата не е била известена, с цел да бъде потърсено мнение и/или инструкции по какъв начин да бъдат осъществени законосъобразно дейностите.

Съгласно член 194, алинея 1, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс закононарушения, осъществени от членове на Министерски съвет, се проверяват само от следовател. Принципна режисура е, че следователят не встъпва в производството едвам при повдигането на обвиняване, а от самото му начало. Твърде е противоречиво от правна страна дали полицейските органи могат изобщо да правят в сходни случаи дейности по необходимост (дори и да е налице такава) – в случай, че има дежурен следовател.
Отделно от това СГП смята, че в съответния случай не е била налице и необходимост, която да разреши проверяващ орган да образува досъдебно произвеждане. Според константната процедура на съда, както и наказателнопроцесуалната теория неотложни са тези случаи, при които следва избрани доказателства да бъдат неотложно закрепени, събрани и непокътнати, с цел да не бъдат изгубени. В актуалната обстановка полицейските органи са водели инспекция в продължение на няколко месеца, освен това по отношение на информация, изнесена в медийното пространство от години. Твърди се, че самото действие, за което е стартирано досъдебното произвеждане, е било осъществено преди повече от две години.

Въпреки това, протоколите от осъществените претърсвания и изземвания, са импортирани от наблюдаващите прокурори за утвърждение в Софийски градски съд, която е способен да се произнесе по отношение на тяхната правомерност. По делото ще се правят дейни дейности, за което българската публично ще бъде известена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР