Във връзка с изказването на говорителя на Руското външно министерство

...
Във връзка с изказването на говорителя на Руското външно министерство
Коментари Харесай

”Шалом”: Спасяването на българските евреи е дело на българския народ

Във връзка с изявлението на представителя на Руското външно министерство Мария Захарова, във връзка оскверняването на паметника на Съветската войска в нощта на 31-ви октомври 2017 година и ролята на руските воини за попречване депортацията на българските евреи по време на Втората международна война, от Организацията на евреите в България „ Шалом “ напомнят политическата позиция по въпроса на ориста на евреите под българско ръководство в годините на Холокоста в Европа.
Пълният текст на позицията на " Шалом ":

1. В годините на Втората международна война българските евреи са избавени от депортация в нацистките лагери на гибелта. Спасението е резултат на дейностите на по-голямата част от българския народ, Българската православна черква и българската нефашистка общност. За този акт на българите евреите ще бъдем постоянно признателни.

2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, по времето, в което тези територии са били под българска администрация в годините на Втората международна война, е исторически факт, който не може да бъде непризнат. Ние, българските евреи, скърбим за почтените жертви, почитаме и ще почитаме паметта им.

Вина за депортирането на евреите от тези територии имат немските управляващи, дружно с българското пронацистко държавно управление. Затова е значимо българско държавно управление, по време и на място, което то реши, да поеме моралната отговорност за дейностите на пронацисткото държавно управление по отношение на евреите през интервала 1941 – 1943 година

3. Историческите обстоятелства за ориста на евреите по време на Втората международна война в България и в земите, управлявани от българското пронацистко държавно управление, не могат да са мотив за анти-българска агитация през днешния ден и в бъдеще.

Американският еврейски комитет, представен от български медии, също излезе с позиция по изявлението на представителя на Руското външно министерство Мария Захарова, че Червената войска е избавила българските евреи по време на Втората международна война.

Твърдението е в действителност погрешно и е фрапантен образец за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма, споделя основният изпълнителен шеф на организацията Дейвид Харис.

Москва желае да си присвои българското изпитание да бъдат избавени евреи по време на войната. Това е още един образец за съветските опити да се изопачава историята и да се прави интервенция в живота на прилежащите и някогашните сателитни страни, се споделя още в позицията на Американския еврейски комитет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР