Във Враца, в Бургас и София бяха организирани панихиди в

...
Във Враца, в Бургас и София бяха организирани панихиди в
Коментари Харесай

ВМРО с паметни събития в страната по повод Свети Дух

Във Враца, в Бургас и София бяха проведени панихиди в памет на героите, дали живота си в битка за освобождението на Македония.

Тази година Свети Дух се падна на 13 юни. Чества се постоянно 51 дни след Великден.
Враца
На този ден ние се прекланяме пред жертвите на Кресненско-Разложкото въстание през 1878, Мелнишкото въстание от 1895, Горноджумайското въстание от 1902, Илинденско-Преображенското въстание от 1903. Почит пред всички, които се бориха и паднаха за свободата на българите в Македония. Прекланяме се и пред паметта на хилядите българи, станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913, Охридското въстание през септември 1913, вдигнали се против новите сръбски окупатори. Дълбок реверанс пред 200 000 български офицери и воини, дали живота си за освобождението на Македония и националното обединяване на България в интервала 1912-1918, съобщи пред присъстващите на паметното събитие във Враца Красимир Богданов – член на националното управление на Вътрешна македонска революционна организация и регионален ръководител на партията.

Свети Дух е ден на събуждане на българската национална памет. Ден на митинг против всички, които ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната еднаквост на българите в Македония.
Бургас
Вътрешна македонска революционна организация – Бургас, взаимно с Община Бургас и ДНА (Военния дом), тържествено означи огромния християнски празник Свети Дух – Деня на починалите за свободата на Македония. Имаше извънредно вълнуваща стратегия, отдадена на националните герои, а бургаското духовенство от катедралния храм-паметник „ Св. св. Кирил и Методий “ благослови всички починали революционери и отдаде респект и благодарност към тяхното свято дело. Областният водач на Вътрешна македонска революционна организация – Бургас Георги Дракалиев държа вдъхновяващо слово, с което сложи още веднъж позицията на Вътрешна македонска революционна организация и подсети: „ Не предавайте Македония “.
Бургас
В столицата на революционерите от Македония, Тракия и Одринско. Поднесени бяха венци, а основният секретар на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов в словото си уточни, че Организацията се бори за правата и ползите на всеки един българин в Македония.
СофияСофия, църквата „ Света Неделя “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР