Във Видин се проведе заседание на Областната епизоотична комисия по

...
Във Видин се проведе заседание на Областната епизоотична комисия по
Коментари Харесай

Заседава епизоотичната комисия във Видин

Във Видин се организира съвещание на Областната епизоотична комисия във връзка записаното огнище на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната. Срещата бе водена от регионалния шеф Албена Георгиева. По време на съвещанието стана ясно, че продължава осъществяването на ограниченията, набелязани на извършеното през юли съвещание на комисията. Организирана е стерилизация на транспортните средства, преминаващи през трите гранично пропускателни пункта на територията на региона, до момента в който не се възстановява епизоотичната конюнктура. Контролира се и вносът на неразрешени хранителни артикули, като пробите от конфискатите досега са негативни.
На територията на област Видин се правят планови инспекции на свиневъдните обекти, на пазарите за животни и всички хранителни заведения, за прецизно осъществяване на ограниченията за биосигурност, обявиха от Областната ветеринарна работа. Стартира и акция в посока информираност на стопаните, отглеждащи животни за персонални потребности. Изготвен е информативен лист за превантивните ограничения, които притежателите следва да подхващат. Това се прави за свиневъдите да бъдат авансово и изцяло осведомени за цялата клинична картина, методите за предотвратяване и възможните последици при определяне на болестта. До средата на септември, посредством подпомагане от кметовете, ще бъдат обновени описите на притежателите и брой на отглежданите прасета по обитаеми места. Информационни срещи за болестта по свинете ще се провеждат и в общините от област Видин.
„ Чрез разяснителна акция по места в общините и с положителното взаимоотношение на институциите, ще понижим вероятността от разпространяване на болестта по свинете”, сподели регионалният шеф Албена Георгиева.
Георгиева още веднъж моли жителите при подозрения за болестта африканска чума, навреме да се осведоми Областна дирекция по сигурност на храните – Видин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР