Във Великотърновския апелативен съд отложиха дело срещу гинеколози в Габровската

...
Във Великотърновския апелативен съд отложиха дело срещу гинеколози в Габровската
Коментари Харесай

Отложиха делото срещу двама гинеколози от Габровска болница

Във Великотърновския апелативен съд отложиха дело против гинеколози в Габровската болница, наказани за гибелта на новородено и майка му, заяви БНР. Причината е заболяване на единия от обвинените.

В началото на 2019 година двамата обвинени бяха наказани условно за гибелта на родилка и бебето ѝ, станали през есента на 2013 година от Габровския областен съд. Обвинените лекари получиха тригодишни условни присъди с 5 години изпитателен период.

Бившият шеф на Акушеро-гинекологичното поделение в Габровската болница доктор Димитър Ангелов и лекарка, водила раждането доктор Севдалина Колева са лишени от лекарски права за 3 години.

Те са приети за отговорни, че преди близо 6 години по несъобразителност са предизвикали гибелта на новородено момченце, а майка му - Десислава Манолова, е развила сепсис при вътреболнична зараза. Родилката умря в болница в Плевен.

Делото е по митинг на всички страни в правосъдното произвеждане. Процесът потегля за повторно в Апелативния съд. Преди 3 години Габровският областен съд даде 5 години дейно на доктор Ангелов и 3 години условно на доктор Колева. Те апелираха и делото беше върнато на прокуратурата.

Припомняме, на 22 юли 2014 година двама акушер-гинеколози от габровската болница бяха изправени пред съда за гибелта на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце предишния октомври.

През 2016 година те имаха ефикасна присъда. Според обвиняването двамата лекари са показали немарливо осъществяване на специалността си, която е регламентирана и съставлява източник на нараснала заплаха.

След обжалване, те получиха условни присъди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР