Във Великобритания Върховният съд започва изслушване на аргументите за това

...
Във Великобритания Върховният съд започва изслушване на аргументите за това
Коментари Харесай

Върховният съд в Лондон изслушва аргументите за референдум за независимост на Шотландия

Във Англия Върховният съд стартира чуване на причините за това дали шотландският парламент може да организира втори референдум за самостоятелност без утвърждението на английското държавно управление, заяви БНР. 

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън желае да организира референдум за самостоятелност на 19 октомври 2023 година, само че английското държавно управление е срещу. Два дни са избрани за чуване на причините „ за “ и „ срещу “, като резултатът се чака най-вероятно след месеци. 

 Шотландското и английското държавно управление ще изложат причините пред правосъден състав от пет души във Върховния съд в Лондон. Британски правни чиновници настояват, че Уестминстър е този, който дава отговор за конституцията и затова въпросът е отвън пълномощията на шотландския парламент.

Шотландската национална партия внесе документ в съда, в който се  акцентира правото на самоопределение, съгласно тълкуването на Закона за Шотландия от 1998 година.

На конгреса на партията Стърджън се ангажира твърдо с провеждането на референдума и независимостта на Шотландия като метод да се избегне неприятното ръководство от Уестминстър и завръщане в Европейски Съюз. Тя акцентира, че желания способ е приемане на единодушие от английското държавно управление, както това стана през 2014 година въз основата на  специално основан параграф в конституцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР