Във Великобритания политическата криза се задълбочава. В четвъртък премиерът Лиз

...
Във Великобритания политическата криза се задълбочава. В четвъртък премиерът Лиз
Коментари Харесай

Кой ще издържи по-дълго – Лиз Тръс или една маруля

Във Англия политическата рецесия се задълбочава. В четвъртък министър председателят Лиз Тръс подаде оставка след едвам 45 дни на поста. Тя ще продължи да извършва функционалностите на министър-председател, до момента в който бъде определен новият водач на Консервативната партия. Това се чака да се случи на 28 октомври. Фаворит за премиерския пост съгласно букмейкърите е Риши Сунак.

Той беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, а по-късно стана и главен кандидат на Тръс за поста на „ Даунинг стрийт “ 10. Тя обаче съумя да завоюва близо 21 000 гласа повече, които ѝ осигуриха водачеството на Консервативната партия и премиерския пост.

Сред другите спрягани за министър-председател е и някогашният министър председател Борис Джонсън. През идната седмица се чака да се проведат избори за нов водач на Консервативната партия, който да стане и министър-председател. Лиз Тръс влезе в историята като най-кратко управлявалият министър председател на Англия – едвам 5 седмици.

Междувременно, английската преса не спести пиперливи заглавия във връзка най-кратко управлявалия министър председател в историята на страната. Един от всекидневниците даже провежда съревнование – кой ще издържи по-дълго – Лиз Тръс или една маруля. Социалните мрежи се извършиха с колажи на зеленчука пред „ Даунинг стрийт “ 10. А някогашният съветски президент – Дмитрий Медведев, написа в Twitter: „ Довиждане, Лиз Тръс! Поздравления за марулята! “

Daily Star оферираше на своите читатели предаване онлайн на купена от магазина маруля (на стойност 60 пенса – малко под един $ – и със период на валидност към 10 дни), сложена до фотография в рамка на Тръс, съпроводен от въпроса: „ Ден първи: Коя маруля ще издържи по-дълго? “

Излъченият онлайн разпад притегли повече от 350 000 фенове, до момента в който хората се настройват, с цел да видят дали политическата кариера на Тръс или главната салата (която за малко постави перука и ококорени очи) ще изтече по-бързо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР