Във Велико Търново, в който се очакваше да има лидерска

...
Във Велико Търново, в който се очакваше да има лидерска
Коментари Харесай

ДПС печели битката с "Демократична България" във Велико Търново

Във Велико Търново, в който се очакваше да има лидерска борба сред водачите на " Демократична България " Христо Иванов и на Движение за права и свободи Делян Пеевски, придвижването взима двойно повече гласове от обединяването и съвсем несъмнено ще получи един мандат от региона. Това демонстрират данните от Централната изборна комисия (ЦИК) при 100 % обработени протоколи.

Движение за права и свободи получава 6663 гласа или 8.66 %. В началото на предизборната акция регионалният им ръководител разгласи, че задачата на партията е да получат 11 хиляди гласа (колкото са имали от областтта на изборите през 2014 година, когато лидер е бил Камен Костадинов).

Резултатът им на третите поред избори обаче се приближава до резултата им през април тази година, когато взимат 6442 гласа, само че получават 6.61 % (тогава изборната интензивност е по-висока) и получават един мандат. На вота през юли, Движение за права и свободи печели 4355 гласа или 5.24 % от гласовете и не взема мандат.

" Демократична България " получават двойно по-малка поддръжка спрямо вота през юли. Тогава те съумяват да получат и мандат от Велико Търново, като поддръжката за тях се равнява на 7226 гласа или 8.70 %. На вота в неделя, обединяването получава 3664 гласа (4.76 %). За съпоставяне на изборите през април гласовете, които получават са 5878 (6.03 %) и също получават мандат.

Победител в региона е " Продължаваме промяната ", които получават 25.32 % или над 19 хиляди гласа. На второ място са ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, които вземат 16335 гласа или 21.23 %. На трето място са Българска социалистическа партия с близо 11 900 гласа и 15.4 %. а на четвърто - " ИТН " (които на предходните избори през юли взеха три мандата с над 20 хиляди гласа) получават от вота в неделя над 8 хиляди гласа и 10.93 %.

В конкуренцията за президент актуалният държавен глава Румен Радев получава 56.8 % от гласовете, а претендентът, който отива с него на балотаж идната неделя - 21 октомври е взел 21.31 % от подадения избор. На трето място се подрежда претендентът на Движение за права и свободи - ръководителят на придвижването Мустафа Карадайъ, който има малко над 5 %.

Мандатите в Народното събрание са 240 и се разделят сред партиите и обединенията, спечелили най-малко 4% от действителните гласове. При пропорционалните избори мандатите се разпределят по така наречен способ на най-големия излишък - партиите получават предварителни мандати при разделяне на получените гласове на така наречен квота на Хеър, а останалите се разпределят, като приоритет имат обединенията с максимален излишък. Една партия може да получи минимум 10 мандата. Има дисбаланс сред броя на гласовете, с които са определени претендентите от другите региони.

В началото на предизборната акция кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) одобри глобения за корупция по закона " Магнитски " Делян Пеевски, дружно с претендента за президент на придвижването Мустафа Карадайъ и членът на управлението на Движение за права и свободи Камен Костадинов. От срещата беше публикувана фотография, а политически съперници видяха в това знак на симбиозата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в региона.

Снимката стана мотив водачът на " Демократична България " Христо Иванов да призове останалите партии да не позволен Пеевски да получи глас от региона. " Нито глас за Пеевски " се трансформира в нещо като слоган на акцията, като плакати с сходен надпис и фотографията от срещата на Панов и Пеевски бяха разлепени в центъра на Велико Търново.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР