Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и

...
Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и
Коментари Харесай

Танева: Ще има задължителни мерки за биосигурност за всички, които отглеждат свине

Във Велико Търново се организира национална среща за положението и ограниченията за ограничение на болестта  „ африканска чума “ по свинете на управлението на Министерството на земеделието, храните и горите с ръководителите на регионалните епизоотични щабове в страната, представители на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), Министерство на вътрешните работи, околната среда, Министерство на регионалното развитие и ветеринарните управляващи – виновният орган за осъществяване на ограниченията.
В срещата взеха присъединяване министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заместник-министърът Атанас Добрев, заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, регионалният шеф проф. Любомира Попова, представители на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Срещата се организира в постройката на регионалната дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ – Велико Търново при семейството на председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. 

Министър Десислава Танева съобщи: „ Взехме решения за оправянето с африканската чума по свинете . Първо - определихме период до 26 август за показване на съответните протоколи за санитарното разчистване на дворовете и дезинфекцията за приемането на финансовата поддръжка от 300 лв. за измит и дезинфекциран двор. Отговорните органи са кметът на обитаемото място и ветеринарният лекар. Списъците за подпомагането ще са обществени. “
Танева акцентира, че в страната има четири – пет села, които по закон или отвън закон затварят пътища в символ на митинг, без значение, че в техните обитаеми места доброволното премахване на отглежданите домашни прасета е доста, дори над 70%. „ Само в нашата страна се получи използването на случая с заболяването за политически цели. Някои от митингите са инициирани от политически партии, някои от кметовете на обитаеми места, които ще носят отговорността за разпределянето на компенсациите “, означи министърът.
Второ, очертахме нашата краткосрочна и дълготрайна цел. Средносрочната цел е ясна на всички – всички домашни прасета, отглеждани без значение къде, би трябвало да са с ограничения за биосъгурност, надлежно регистрирани. БАБХ е подготвила осведомителни бюлетини, които ще бъдат раздадени във всяко обитаемо място в десетдневен период. Имаме готови два модела – какво значи биосигурност в вид персонално стопанство „ дворно място “ и в по-големите стопанства, които имат и развъдна активност.
Вирусната африканска чума по свинете от дванадесет години е в Европа. Нито една страна до момента не е съумяла да го изкорени. Чехия е под контрол от шест месеца, само че ѝ трябват три години, с цел да бъде оповестена за свободна зона. На всички ни е ясно, че следва дълга борба с вируса и че триумфът ни зависи от биосигурността.
Благодаря на всички стопани, които се включиха с държавните органи в тази борба. Надявам се оптимално да ограничим вредите, всичко да приведем в биосигурност и да бъдем страна, която релативно бързо ще се оправи с този проблем.
Започва ловът. В регионите, където има инфектирани зони, също се поражда напрежение. Мерките са свързани с претършуване на тези зони, до момента в който те се разгласят за чисти. Искам да кажа на ловците, които са проведени в близо 2800 ловни дружинки, 104 от които ще бъдат лимитирани в ловните действия във връзка инфектираните зони, че разчитаме на тях да осъществим главната задача в идния ловджийски сезон за депопулирането на дивата свиня. Тази отговорност е обща. Държавата може да се оправи с африканската чума по свинете единствено в случай че работим всички дружно в тази посока ", категорична е министър Танева.  

Заместник-министър Добрев направи послание към българския ловджия за съблюдаване на ограниченията за сигурност и пожела наслука. Той акцентира, че здравето на ловците е преди всичко и най-важното е да се върнат живи и здрави от лов. Тъй като този ловджийски сезон се открива в изискванията на епизоотия на територията на Република България, Атанас Добрев прикани българските ловци да съблюдават обикновени ограничения за стерилизация, което включва след привършване на ловния излет да почстят ловните си обувки, да ги измият с вода и сапун, и на най-близката автомивка да измият с вода гумите на високопроходимите си коли, с които са излезли на лов.   " Това е във връзка с дребния дивеч, за който потегля българският ловджия ", сподели той и продължи:  " Министър Танева има воля тази година да се открие груповият лов на дива свиня за понижаване на популацията към средата на месец септември и да продължи в границите на два месеца след формалното привършване на ловния сезон,
Българският ловджия е очите и ушите на страната. Нека не се тормозят, като открият трупове на диви прасета, ловът ще се лимитира в рамките до два месеца. Мерките които се подхващат за питомните прасета не касаят популацията от диви прасета и няма да се стопира лова. Продължаваме да действаме за ограничение на популацията на дивата свиня. Капаните към този момент се построяват. Имаме хванати над 70 свине, които се унищожават. Ловните стопанства спомагат на националните паркове, където също ще работиме по този метод - където има висока популация на дива свиня се построяват клопки, до момента в който стартира груповия лов. В момента дивечовият ресурс на дива свиня е 2,5 броя на 100 ха. Целта е да се сведе до 0,3 броя на 100 ха. Затова са взетите ограничения, включително и законодателни. Досега в страната има открити 33 случаи на инфектирани диви прасета ", осведоми Добрев. 

Даниел Панов уточни, че незабавно след оповестяването на африканската чума по свинете, НСОРБ интензивно спомага на всяка една акция на МЗХГ. " В ежеседмичния бюлетин свеждаме напътствията на МЗХГ до 265-те общини в България. Информацията от анкетите демонстрира, че към този момент 232 общини в страната работят по казуса с африканската чума по свинете.  Ще помогнем опростени осведомителни брошури за предварителната защита и ограниченията за биосигурност да доближат до всеки, който отглежда свине и има този проблем. Не би трябвало да се яхва метлата политически, с цел да може някой да изпъкне в този миг ", безапелационен е ръководителят на НСОРБ.

Относно ограниченията на Министерството, с цел да няма отново всеобщо гледане на свине, които най-често не се записват, министър Танева разясни:
„ Ние ще желаяме от стопаните една година да не отглеждат прасета, и който реши да продължи, да има условия за биосигурност – това е наложително.
От всички открити 30 огнища вид „ домашна свиня “, единствено осем са регистрирани – шест в индустриални свинекомплекси и две фамилни стопанства, които са с малцина животни, само че са регистрирани. Те по европейското и българското законодателство ще получат обезщетения за засегнатите животни. Нашата цел е в идната година всеки, който желае да отглежда прасета, без значение в какъв размер, би трябвало да бъде с ограничения за биосигурност и регистриран по закона за това. Режимът за регистрация в разпоредба №44 ще бъде омекотен. Министерството е готово с този режим.  Категорично и ясно ще се изискват ограниченията за биосигурност. Африканската чума по свинете е в Европа от дванадесет години, и към момента няма страна, кото да е оповестена за чиста зона. За да бъдем оповестени за чиста зона, би трябвало три години да няма намерено огнище в страната. Тези правила са на Световната организация за здраве на животните, това са общи правила. Това разрешава да бъдем зона, в която да може да се търгува. За нас е значимо всичко да бъде биосигурно. Това е цената да имаме локално произвеждане на свинско месо, което беше достигнало над 40% от общото ползване. Дали всеки, който отглежда домашни прасета, ще си направи ограниченията за биосигурност – това е в основата. И в случай че желаеме да имаме локално произвеждане, не може да има стъпка обратно. От потребителска позиция всеки желае да бъде сигурен какво употребява. Трябва да създадем напъните за биосигурност на всички домашни прасета, с цел да можем да посрещнем идващия сезон в подготвеност и да нямаме вреди “, уточни още Танева.
На въпросите на Actualno.com министър Десислава Танева отговори по този начин:
Считате ли, че шефът на БАБХ и цялата организация са си свършили добре работата?
Не желая сега никого да демотивирам за работа на терен. Повярвайте, сега е извънредно мъчно на хората на терен. Ние, заради ниското възнаграждение на всички места в държавната администрация, изключително в Агенцията по храните, имаме свободни бройки, нямаме искащи да ги заемат, в извънреден дефицит сме на физическа мощ на терен. Ако аз кажа каквато и да е неприятна дума за тези хора, в тази тежка обстановка, нали си представяте за каква демотивация става въпрос. Да, сигурно има потребност от разбор на обстановката. Това може да стане откакто премине този интервал и в по-спокоен интервал се направи разбор и вземем съответните решения и ограничения. Но сега би трябвало да кажем, че хората са в извънредно тежки условия, и в изискванията на обществена опозиция, в това число политически предизвикана. А ние като българи би трябвало да знаем каква е цената на това да продължим да имаме домашно произвеждане на прасета - бисигурност на всички места, всяко прасе – в такова място на развъждане. Ние нямаме различен вид, в случай че в действителност някой желае да имаме родно произвеждане.
Считате ли, че сега целият ветеринарски запас е концентриран върху чумата и това може да открие други проблеми?
С частните ветеринари - няма, точно заради хигиената.

Завестник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков съобщи, че от разпространяването на африканската чума по свинете няма заплаха за околната среда. Той увери, че институциите на Министерство на околната среда и водите реагират незабавно, до два часа след подаването на завление от кмета, и срокът не е изминал.
„ От препоръчаните 970 площадки за загробване труповете на инфектираните животни, над 40% са утвърдени, а 560 или близо 60% са отказани, тъй като не дават отговор на условията по закона за водите по мнение на съответната басейнова дирекция, т.е., има риск за вододайните и санитарно-охранителните зони, и други водоеми,  поясни Живков и добави:
„ Работим всекидневно с министерството на земеделието, храните и горите. В трите национални парка „ Рила “, „ Пирин “ и „ Централен Балкан “ нямаме установени случаи на инфектирани свине. При всички случаи ще имаме отстрел. В момента, с държавните горски стопанства слагаме портативни и стационарни клопки, с цел да изследваме животните, които заловим. Единствено в парк „ Централен Балкан “ имаме диви свине над границата от 0,3 броя на ха, а точно 0,8 броя на ха, по тази причина средоточаваме старания там. Работим непрекъснато за справяне с епидемията “, безапелационен е заместник-министър Живков. 

Д-р Цвятко Александров – заместител изпълнителен шеф на Агенцията за сигурност на храните обясни, че в свинекомплексите до момента са обезвредени над 115 хиляди животни. Той уточни, че обезвреждането на странични скотски артикули, включително и тези от категория едно, които са най-опасни, според европейския правилник 1069 може да става по няколко метода. „ Единият е инсинераторите, когато става въпрос за дребен брой животни – за нас това значи да работим една година по този способ. На второ място са екарисажите - това значи превозване на трупове на прасета на доста километри и доста муден развой, а и превозването на такива маси животни отвън инфектираните територии е неприемливо. Когато се касае за изключително рискови инфекции, би трябвало да се реагира оптимално бързо. Тук загробването е най-удачния способ. Това е направено в Полша, Литва, Естония “, разкри доктор Александров.
На журналистически въпрос  какви цени на свинското месо по Коледа да чакаме, министър Танева отговори, че тази цена в Европа се контролира от пазара в общоевропейски мащаб и нашата обстановка не въздейства върху него, тъй като нашият дял е най-малък и не може да окаже въздействие. Тя напомни, че над 40% от локалното ползване се задоволяваше от локално произвеждане и добави, че в този момент този % ще стане по-малък, да вземем за пример малко над 30% на база на сегашната вреда. „ В този смисъл, цената се влие от позара на огромните европейски производители Германия, Дания, Русия. Да, има тренд на нарастване на цената, само че той се влие от европейския пазар. Китай е огромен потребител, неговата вреда е 30%. Това месо те ще го търсят от други производители, които са в Европа. “, сподели тя.
Извън тематиката на срещата, след извършения съвещателен съвет по зърното тази седмица, министър Десислава Танева посочи, че България чака най-хубавата и може би най-качествената си годишна продукция в зърнопроизводството. „ Ние ще се доближим до рекордната 2017 година, когато добивът беше над 6,5 млн. тона. Има региони със засушаване, само че вредите от такива площи са минимални, под 1%, и не могат да окажат влиние върху общата картина. Няма данни за унищожена годишна продукция “, посочи министърът на земеделието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР