Във век, в който често се твърди, че всичко е

...
Във век, в който често се твърди, че всичко е
Коментари Харесай

Във век на технологии имаме нужда от дух, за да запазим човешкото

Във век, в който постоянно се твърди, че всичко е технологии и цифровизация, с цел да запазим човешкото в себе си, имаме потребност от дух, от изворите си и от красивото слово. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на заключителната част на интернационалната пътуваща конференция. Събитието се състоя на „ Дондуков “ 2 с присъединяване на младежи от европейски университети и преподаватели, които са се присъединили в плана.

Второто издание на интернационалната конференция се организира под патронажа на вицепрезидента Йотова и беше отдадено на 100-годишнината от гибелта на Иван Вазов. В интернационалния мултидисциплинарен план се включиха учени от 10 европейски университета, два от които български – Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски ” и Софийският университет „ Св. Климент Охридски ”. Младежите и техните преподаватели чертаят туристически направления, които съчетават творби на български създатели със забележителности в нашата страна.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира, че участниците в плана са имали опцията не просто да се допрян до българската литература, а посредством нея да изучат историята и културата на един народ, който се „ ражда не толкоз от крепостите и оръжията, а от словесност и книжовност “. „ Повече от 11 века ние имаме писмена традиция и държавност, която ни дава съображение през днешния ден да бъдем горди българи. Именно перото и книжовността ни изважда от робството, построяват нацията ни, основават българското Възраждане, извънреден феномен, доста друго от западноевропейския Ренесанс и от културата и историята на страните на Балканския полуостров “, съобщи Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента младежите от десетте европейски университета са съумели да изучат българската литература и полезности през погледа на своите лични нации, в което се показва и същността на обединена Европа.

„ Вие сте представители на нещо, което в съвремието ни става все по-голям недостиг, а точно желанието и упоритостта не просто да опознаеш другия, другия до теб, само че и да опиташ се да го схванеш и да проследиш корените на националния дух, образуването на народностни полезности през вековете, да го сравниш със личната си просвета “, съобщи вицепрезидентът Йотова. „ Днес, вие младежи, сте най-чудесната визитка на моята страна и същински повелители на словото “, добави вицепрезидентът.

Проектът създава литературни направления, които съчетават творби на български създатели със забележителности в страната. Един от научните ръководители на програмата - професор Любка Липчева, уточни:  " Увеличихме броя на преведените текстове, създадохме цели нови направления. В числа това са 14 създадени маршрута, на 9 езика, пълнотекстово преведени на прелестен български ".

Литературният маршрут на Варшавския университет показва София Кренц: „ Разглеждаме по какъв начин несъмнено място в България въздейства върху творчеството на разнообразни поетеси, писатели, художници. В нашия маршрут са включени Пловдив, Кюстендил и Старо Железаре “.

Илияна Йотова изрази благодарност към напъните на всички преподаватели, които поддържат нашите лекторати по български език и литература в разнообразни водещи университети зад граница. „ За да преподаваш в чужбина цялата история и ценностна система на един народ и страна се изисква огромна отговорност, самоотверженост, професионализъм и обич към страната ни. Надявам се, че мрежата от лекторати ще стане все по-голяма “, съобщи Илияна Йотова и удостовери уговорката си да продължи да работи върху възобновяването на позициите на българистиката.

По време на заключителното събитие на „ Дондуков “ 2 през днешния ден вицепрезидентът връчи документи за присъединяване в интернационалната конференция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР