Във вечерта, посветена на 90-та годишнина на гениалния моден творец

...
Във вечерта, посветена на 90-та годишнина на гениалния моден творец
Коментари Харесай

Албена Александрова пред Tribune: Новият ми бранд ще бъде обединител на българските дизайнери за чужбина

Във вечерта, отдадена на 90-та годишнина на гениалния фешън създател бяха показани два тоалета в паметния червен цвят, който е признак за Валентино и знак на неговата фешън къща – единият на фешън къща „ Мадам Рошав “, дело на Албена Александрова – три пъти носителка на „ Златна игла “, и другият – на фешън къща „ Алегра “. Нейният дизайнер Радостина Илиева бе отличена със „ Златна игла 2021 “ за фешън къща на годината.

„ Другото, с което свързвам Валентино, това е животинският принт в модата, защото съгласно мен той е създателят, той е основателят на тези енимал щампи, от него потеглят в модата – и змийски шарки, най-много леопардовите шарки, преразказани посредством езика на модата в творчеството на Валентино “, отбелязва Албена Александрова.

Тя признава, че преди години е имала и любопитна, изненадваща среща с Последния император на модата, както назовават Валентино.

„ Това, което бих споделила, е че преди доста години имах жив контакт с Валентино, когато неговата яхта акустира до нашата “, смее се ексцентричната българска дизайнерка.

През последните няколко години Албена Александрова си бе дала креативна пауза и бе излязла краткотрайно от светлините на прожекторите.

„ Аз бях леко абдикирала за един интервал от време. Бях се скрила, в случай че мога по този начин да се изразя, в Лас Вегас за три-четири години, и в този момент виждам, че хората не са ме не запомнили и съм доста щастлива от този факт. В момента се случва нещо като „ Възраждане “, „ Ренесанс “ на моята фешън къща на българския пазар “, споделя една от най-известните български дизайнерки.

Тя се завърна на стилната сцена с още по-голям възторг, хъс и ентусиазъм през 2021 година с участия на премиите „ БГ фешън икона “ и „ Златна игла “, като единствено за лятото на предходната година зарадва ценителите на модата със забележителните шест ревюта.

Именно по време на „ БГ фешън икона 2021 “ Албена Александрова отпразнува 30 годишнината на „ Рошавата врана “ с извънреден ретроспективен театър, който очарова публиката. Емблематичните аутфити на марката се дефинират от експертите като непреходни. Творенията на дизайнерката, които бяха показани по време на юбилея, потвърждават актуалността на дизайна и стилната му линия и в наши дни.

„ Аз сътворявам и предлагам дрехи, които нямат отминалост. С облеклата на „ Рошавата врана “ постоянно ще сте настоящи, без значение от времето. Екстравагантната класика е точното определение на моя жанр – стилът на личността. Във всекидневието си ние сме в роля, ние сме в облик, ние сме това, което сме! С облеклата на „ Рошавата врана “ ще ви посрещнат с почитание, а по какъв начин ще ви изпратят – зависи единствено от вас! “, показа създателката на стилния бранд по случай 30 годишнината му.

Днес Албена Александрова е отправила взор към нови хоризонти в модата, които се простират оттатък границите на България.

„ Имам към този момент нова сбирка, имам и нов магазин, който е и аутлет, и шоурум. В него с изключение на „ Рошавата врана “ представям също по този начин мои сътрудници – дизайнери, както български, по този начин и американски. Присъстват имена като Майкъл Корс, Келвин Клайн, Дона Каран. Мога да се похваля с една моя нова креация, на към два месеца. Казва се „ Мадам Рошав “. Това не е ребрандинг на „ Рошавата врана “. „ Мадам Рошав “ сплотява „ Рошавата врана “ и всички български дизайнери, които аз съставлявам за Съединени американски щати. Кръстница на „ Мадам Рошав “ е Соня Рикел преди доста години, която по този начин ме изписваше на поканите и която с усмивка споделяше „ Ти не си Александрова, ти си Мадам Рошав “, тъй като й звучеше доста френско. И по този начин на смешка, на подбив, „ Мадам Рошав “ си стана към този момент сериозен бранд, по който работим интензивно. „ Рошавата врана “, несъмнено, си остава. Това е всичко, което аз шия “, разкрива Албена Александрова.

Миналата година тя бе отличена с премия за дипломат на българската мода по света.

„ Сега аз би трябвало да я пазя. Така че, „ Мадам Рошав “ е марката, която ще бъде обединител на българските дизайнери за чужбина “, безапелационна е Албена Александрова.

На въпрос по какъв начин един човек на изкуството съумява да откри ентусиазъм в тези тежки времена – първо пандемия, а в този момент война, тя отговори по този начин:

„ Аз преди всичко не виждам телевизия, което е наложително изискване. Избягвам да имам вяра на формалната агитация и се пробвам да диря логиката на всичко, което се случва към нас. И в случай че човек има глава на раменете си и наблюдава исторически по какъв начин се развиват събитията, мисля че може някак си да види тази операция, която се прави върху нас и да не се отдава напълно на това, което се приказва отвред. Политиката за мен сега безусловно е водена от некадърни хора, които се пробват да преразпределят света. Може би ние влизаме в нова епоха, аз виждам на нещата по-философски. Влизаме в ново геополитическо систематизиране на света и за жал войната е част от това, което се случва, както и коронавирус пандемията “.

Албена Александрова загатна и какво да чакат нейните фенове през идните слънчеви месеци.

„ Лятотото съм на морето. Години наред откривам Summer fashion на Мария Бонева. Така ще бъде и това лято. Чакам с неспокойствие да пристигна този миг. Планирам също по този начин да вземам участие във „ Фестивала на модата “ във Варна, който се организира последната седмица на август. Имам и магазин на морето и ще се опитам да съчетая потребното с приятното “, разкрива своите проекти за летния сезон Албена Александрова.

Албена Александрова основава моднa къща „ Рошавата Гарга “ през 1991 година и я трансформира във водеща в дамската мода. През 1996 година Албена отпътува за Париж, където практикува мода в централата на Yves Saint Laurent. Две години по-късно става негов представител за България, а от 2000 година прибавя марките Sonia Rykiel, Nina Ricci, Cacharel, Jean-Louis Scherrer, Castelbajac, Faust в своя бутик. По-късно среща Hanae Mori в Париж и става неин представител за България с линията й Haute Couture. Същата година стилният специалист основава статуетка „ Рошавата врана “ по случай 10 годишния празник на стилната къща.

Албена Александрова е канена три пъти да облича куклата Барби по неин модел. Една от тематиките е „ Да спасим София от боклука!” и тя облича своята Барби с отпадъчни материали, събрани от улицата. През 2005 и 2006 година влиятелна марка кафе кани дизайнерката да направи за тях сбирки по тематики „ Първа класа “ и „ Жената котка “ за представянето на годишния календар на марката.

Миналата година Албена Александрова отпразнува 30-годишен празник на „ Рошавата врана “ с величествен ретроспективен театър.

От основаването на марката дизайнерката е и нейно лице.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР