Във вчерашния ден Президентът Румен Радев не съобщи кога ще

...
Във вчерашния ден Президентът Румен Радев не съобщи кога ще
Коментари Харесай

Политологът Георги Киряков: Партиите не искат да управляват, защото има трудни решения за взимане

Във вчерашния ден Президентът Румен Радев не заяви по кое време ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС, само че предизвести, че времевият прозорец за работа на 49-ото Народното събрание може да се затвори бързо, в случай че не се сформира кабинет.

“Нито един от двата политически субекта - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - не демонстрира отговорно държание, тъй като нито един от двата субекта няма смелостта да изиска ръководството сега “. Това сподели в изявление за БНР политологът  Георги Киряков .

Според него,  когато търсиш споделена отговорност, те е боязън до поемеш отговорността . Той смята, че това е главното подстрекателство, което може да се види доста елементарно.

В ефира на “Нашият ден “ Киряков твърди, че се намираме в “самоблокираща “ се обстановка, в която – от една страна има напън от обществото да има постоянен кабинет, от друга, виждаме страха на партиите да ръководят, тъй като има доста мъчно решими проблеми, които изискват изпитание, на което партиите сега са неспособни.

Според него  партиите не желаят да ръководят, тъй като има сложни решения за взимане . Едно, от които е обвързвано с държавния бюджет. Ако досега имаше някакво съмнения, дали да се усилят налозите, или да се вземат заеми, вместо да се усилват налозите, в този момент към този момент е безусловно наложително и да се усилят налозите, и да се вземат заеми, с цел да се закрепи бюджетът. Има и сериозна инфлация, която може доста мъчно да бъде преодоляна. Според Киряков липсва и единна позиция във връзка с Украйна – “какво, какъв брой и по кое време да се даде “.

По думите му след изборите партиите е трябвало да показват някакво предпочитание за компромис, само че те са достигнали граница в неговото реализиране, оттатък която не смеят да подхващат съществени дейности. Тази  граница е постоянен кабинет сред двете политически сили.

Според политологът  Движение за права и свободи към момента не е задоволително реформирана като партия  и не е възприела обстоятелството, че се намира в демократични условия, при които би трябвало да се мисли на първо място за публичния интерес, а не за интереса на съответни водачи на съответната партия и на съответната група хора, които поддържат тази партия. Той твърди, че до момента в който “ДПС е капсулирана само и единствено в личните си райони и в мисленето си за корпорация, партията няма място в българското ръководство “.

В предаването Киряков твърди още, че  референдумите се употребяват на политическата сцена като “популистки инструмент “ .

“Не виждам друга причина да бъдат дейни доста партии, видяхме Има Такъв Народ, виждаме “Възраждане “ и Българска социалистическа партия. Виждаме, че и други декларират предпочитание да провокират някакви референдуми. Това е опит за привличане на вниманието и за увеличение на електоралния капацитет “.

“Джендър идеологията не взема решение казуса с инфлацията, не взема решение казуса със самото образовани като такова “, споделя Киряков, визирайки референдума, препоръчан от Българска социалистическа партия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР