Във Варна и в София граждани излязоха в защита на

...
Във Варна и в София граждани излязоха в защита на
Коментари Харесай

Протести в София и Варна срещу екстрадицията на украинеца Дмитро Трофимчук в Беларус

Във Варна и в София жители излязоха в отбрана на украинския жител Дмитро Трофимчук, който българските гранични управляващи задържаха, защото е разгласен за търсене от Беларус, съобщи Българска национална телевизия.  

Протестиращите настояха той да не бъде естрадиран в Беларус, където сигурността му ще бъде застрашена.   

Дмитро, който сега е в ареста в Русе, е от Харков, татко на три деца. Целта на влизането му в България била да стигне до Турция, където да заживее със фамилията си. През последните месеци той и жена му са помагали като доброволци на жителите в региона на Харков.

Според настояването за задържане на Беларус, Дмитро взел участие в скица за измами с персонални и банкови данни на непознати жители. Според него и брачната половинка му обаче делото е скалъпено, а доказателствата са манипулирани.

Опозиционната организация " За свободна Русия " провежда митинги в страната против възможната екстрадиция на Трофивчук. Организаторите акцентират, че връщането му в Беларус не би подсигурило обективен правосъден развой и желаеха страната ни никога да не позволява екстрадицията му.

" Той е украински жител и против него не е имало обвиняване. В Беларус споделят, че му е повдигнато обвиняване през 2015 година Но от 2015-та до този миг - нищо такова не е имало. Той е доброволец, помагал е на украинци. Пътувал е доста из цяла Европа със фамилията си и не е имал никакви проблеми. Едниствено българските управляващи го задържаха поради това, че е разгласен за търсене от Интерпол. Никоя друга страна не го задържа. Сега той е в ареста в Русе. Има три деца, жена му има тежко заболяване. Но даже и да имаше защо да бъде упрекнат - неговите права въобще няма да са обезпечени в Беларус. " - съобщи Евгений Чупов.

" Чакаме решението на съда и се надяваме да го освободят като всеки различен украинец, руснак, беларусец, който е заплашен от диктата в Русия и Беларус. Затова съм тук с съветската общественост в България. Опитваме се да пазиме хората, които са попаднали в такава обстановка. " – уточни  Алекс Стоцки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР