Ваучери, разсрочено плащане и поемане от държавата на част от

...
Ваучери, разсрочено плащане и поемане от държавата на част от
Коментари Харесай

Разсрочване, субсидии и намаляавне на данъците: Еврокомисията предложи мерки срещу ценовия енергошок

Ваучери, разсрочено заплащане и вдишване от страната на част от сметките за електричество, са част от вероятните решения, които управляващите могат да предложат на жителите и на бизнеса, с цел да ги подкрепят поради скока на енергийните цени. Европейската комисия разгласява в сряда краткосрочни и средносрочни ограничения, които всяка страна може да предприеме.

Според Брюксел най-важната задача е да се поддържат енергийно бедните консуматори, като управляващите могат да изхарчат за задачата част от парите, които събират от замърсителите посредством системата за енергийни заплащания.
Комисията предлага и удължение на периодите за заплащане на отговорностите, което беше употребявано като мярка и през предходната година, само че поради затварянето на бизнеси поради пандемията.

Брюксел счита, че би трябвало да се вкарат защитни ограничения, с цел да избегнат спирания на тока на потребителите, които не могат да си платят.

Временни или целенасочени понижения на данъчните ставки за уязвимите семейства, както и разпределяне на държавна помощ за компании и бизнеси са други благоприятни условия за бърза реакция в рецесията.

Всички тези ограничения са възможни съгласно в този момент настоящото европейско законодателство, само че дали и по какъв начин ще се подхващат ще зависи от всяко държавно управление. Двадесет от 27-те еврочленки към този момент са оповестили разнообразни обезщетения за семействата и за бизнеса, с цел да им оказват помощ в повишаването, което съгласно анализите на Брюксел ще продължи до пролетта.

В същото време стана ясно, че към този момент концепциите обезщетенията да се вършат с пари от европейския бюджет не се считат за уместни и всяка страна ще би трябвало да се оправя съгласно личните си благоприятни условия.

В средносрочен проект Еврокомисията счита, че би трябвало да се акцентира на увеличение на вложенията във възобновими източници, ускорение на търговете за възобновими енергийни източници и да се съкратят процедурите за издаването на разрешителни. Позицията на Брюксел е че единственото трайно решение е по-бързо да се усили делът на чистата сила в енергийния микс на обособените страни за сметка на изкопаемите горива, защото възобновимата сила е отвън ценовия потрес, който в този момент изживяват потребителите.

Според Еврокомисията, в случай че на потребителите се даде повече независимост да избират и сменят снабдители, както и да създават лично електричество, това би понижило риска от нови ценови рецесии.

В същото време Комисията ще поръча на европейския енергиен регулатор да проучва работата на пазара на електрическа енергия и да предложат рекомендации на Брюксел. Еврокомисията ще претегли нуждата и от промени на регламента за сигурността на доставките, с цел да обезпечи по-ефективно потребление на газохранилищата.

Общи поръчки на природен газ

Освен това Еврокомисията заяви, че ще изследва опцията за общо пазаруване на газ по образеца на поръчките за ваксини против COVID-19, надявайки се по този начин да контракти по-добри цени от вносителите. В момента 90% от количествата, потребявани в Европейски Съюз са от внос. Участието в общите поръчки би било непринудено.

Испания, подкепена от Франция и още няколко страни, желаеха Европейски Съюз да стартира взаимно закупуване на газ, макар че други страни са внимателни, изтъквайки, че това ще наложи въвеждането на дълготрайни промени, до момента в който всички упования са, че рецесията ще е краткосрочна.

Европейските водачи ще обсъдят опциите за справяне с проблемите на срещата на върха на Европейски Съюз на 21-22 октомври в Брюксел, като енергийните министри са си насрочили изключителна колекция за скока на цените на 26 октомври.
" Единственият метод да се отдели изцяло газът от електричеството е да се употребява към този момент за произвеждане на електрическа енергия ", сподели еврокомисарят за енергетката Кадри Симсон, наблягайки, че дълготрайно Европейски Съюз цели да размени изкопаемите горива, измежду които е природният газ, с възобновими източници. Някои държавни управления обявиха, че скокът на цените изисква промени в разпоредбите на енергийния пазар на Европейски Съюз, само че те няма да подхождат на зеления преход и на желанието на Европейски Съюз да ограничи финансовите спекулации на въглеродния пазар в Европа, които доведоха до нечуван растеж на цените на квотите, плащани от бизнеса, работещ със замърсяващи технологии, припомня Ройтерс.

Комисията съобщи, че ще стартира изследвания и по двата въпроса, само че не се ангажира с незабавни дейности.
Брюксел също проверява " всички изказвания за допустимо антиконкурентно комерсиално държание " от доставчиците на газ, след обвинявания от някои европейски столици, че съветският " Газпром " е задържал доставките, с цел да увеличи цените на газа в Европа.

През декември Еврокомисията ще предложи и проверка на разпоредбите за газохранилищата, с цел да усили запасите, които се поддържат при положение на нова рецесия с цените или с доставките на природен газ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР