Вътрешното министерство отново подхваща идеята си по 1 лв. да

...
Вътрешното министерство отново подхваща идеята си по 1 лв. да
Коментари Харесай

МВР-шефът пак извади торбата с обещания за нощния труд

Вътрешното министерство още веднъж подхваща концепцията си по 1 лева да получава всеки негов чиновник на всеки отработен нощен час или за част от него в интервала от 22,00 до 6,00 ч. Това планува план на заповед, оповестена за публично разискване от МВР-министъра Младен Маринов.

Дебатът за заплащането на нощния труд на служителите на реда върви от много време, като в този момент те получават по 25 ст. на час и все протестират против тома. В края на 2018 година Маринов беше предложил парите да бъдат увеличени на 50 ст. на час, само че след това се оказа, че пари в бюджета липсват. 

В плана на заповед на вътрешния министър се планува още размерът на спомагателното заплащане за времето разполагаем на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, за всеки час или част от него да остане 0.10 лева Средствата, които ще се отделят за научна степен по дисертационен труд остават същите, като чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които придобият степен " лекар " ще получат 60 лева повече, а тези с научна степен " лекар на науките " – 90 лева, се предлага още в плана.

Освен това в него е записано още, че размерът на спомагателното заплащане за работа през дните на публични празници, без значение дали съставлява ексклузивен труд или не, ще се равнява на удвоения размер на главното месечно заплащане.

" Издаването на плана на Заповед няма да докара до лишаване на привилегии или ощетяване на чиновниците, на които се изплащат спомагателни хонорари. Тези размери на спомагателните хонорари са съобразени с фактическия брой на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, на които се изплащат спомагателните хонорари и с одобрените средства в бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2020 година за разноски по индикатор " Персонал ". По този метод ще бъде приключен механизмът по възмездяване на полагания от чиновниците на Министерство на вътрешните работи труд ", стимулира предлагането си вътрешният министър.

Общественото разискване на плана на заповедта е един месец - до 3 февруари 2020 година

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ: 

 

" След 11 януари 2018 година ние не отменихме протестните дейности, а единствено сме ги спрели. Премиерът Бойко Борисов потърси компромисни решения. Освен него обаче никой различен не е възприел това. Продължават да не ни компенсират за ексклузивен труд. 25 стотинки повече на час за нощен труд е унизително. Сумата би трябвало да нарасне до към 2,50 лева ”. Това разгласи преди няколко месеца зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов. Синдикалистите упорстват ставката да бъде обновена и даже обвързана с минималната работна заплата и да стане 2,8 лева на час, като напомнят, че сумата не се е променяла от 2007 година.

Основното искане е ставката да стане най-малко 1 лев на час вместо сегашните 25 стотинки, изясни по-късно по време на пресконференция Кузманов. Той уточни, че повече от година и половина синдикатът чака решение на държавното управление по въпроса с нощния труд.  " Шест часа шезлонг на Приморско коства 30 лева, а осем часа за служител на реда на границата - 2 лв. ", уточни тогава Кузманов. Той добави и че чиновниците нямат мотивация за работа, защото парите биха стигнали за баничка или за билет за градския превоз в София.  " Държавата се пробва да получава безвъзмездна сигурност, което е еднакво на неприятна сигурност ", акцентира Кузманов. Той добави, че изключителният труд също не се заплаща в допълнение. А в това време на доста служители на реда са се натрупали по над 100 часа изключително за защита на баловете, визитата на папата, евроизборите.

Всъщност единствено преди няколко месеца управлението на Министерство на вътрешните работи тържествено разгласи, че подвига парите за нощен труд двойно. Заявено бе, че служителите на реда ще получават в допълнение по 50 ст. за всеки отработен час от 22  до 6 ч. Това бе посрещнато с утвърждение от служителите на реда. Само дни по-късно обаче вътрешният министър Младен Маринов изненадващо се отхвърли от личното си предложение с обяснението, че внезапно се оказало, че няма задоволително пари. За нарастването на парите за нощен труд са нужни към 5 млн. лева, което е смешна сума на фона на бюджета на Министерство на вътрешните работи от 1 милиарда лева, разясниха тогава служителите на реда.

Веднага по-късно синдикатите в МВР  дефинираха отдръпването на обещаните нараствания като изключителна засегнатост. Според полицаите обяснението, че нямало пари, е било  " насмешка с интелекта и откровена подигравка със чиновниците в Министерство на вътрешните работи ". От синдиката оповестиха, че по настоящия групов трудов контракт в Министерство на вътрешните работи обслужващият и подпомагащ личен състав (шофьори, счетоводители и др.) получават за нощен труд 50 ст. на час, а служителите на реда, които рискуват живота си, ще продължат да вземат два пъти по-малко от тях, настояват от профсъюза. Още тогава беше ясно, че рано или късно служителите на реда ще излязат на митинг за парите за нощен труд.

Сега те насочват настояванията си обаче към държавното управление. " От настоящия министър срещаме схващане. Той е първият, който търси противоположна връзка с нас. Той не носи виновност за наследството, което е получил в Министерство на вътрешните работи, и поради това митингът ще бъде пред Министерския съвет, а не пред ведомството. Но ние не се обясняваме в обич на нито един министър. Ако не бъдат взети ограничения, ще последват още дейности от наша страна ", съобщи във вторник Кузманов.

В същото време Министерство на вътрешните работи публикува становище на министър Младен Маринов във връзка идния митинг, в което се твърди, че той разграничавал ясно двете тематики - нощен и ексклузивен труд.  " По отношение на изключителния труд сме правили срещи и работни групи и задачата ми е да създадем такава организация, че да понижим до най-малко полагането му. Същевременно без ексклузивен труд не може, изключително при спешни обстановки ", изяснява Маринов. Той напомня, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи са на ненормиран работен ден и могат постоянно да бъдат призовани, с цел да изпълнят публичния си дълг.

" По отношение на нощния труд считам, че заплащането е малко, само че е въпрос на благоприятни условия и на бюджет - твърди вътрешният министър. - При съществуване на средства това може да бъде поправено, вероятно след договаряния за бюджета другата година. Заплащането е въпрос на бюджет и бюджетни средства ", декларира министър Младенов и напомня, че през последните две години заплатите в Министерство на вътрешните работи са вдигнати с повече от 30 на 100.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР