Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си колега Крум
Коментари Харесай

Демерджиев иска Зарков да провери прокуратурата за 35 затлачени дела

Вътрешният министър Иван Демерджиев прати на правосъдния си сътрудник Крум Зарков описи с каузи, които съгласно службите на Министерство на вътрешните работи са затлачени в прокуратурата. " Делата са с публичен интерес ", уточни Демерджиев пред Българска национална телевизия в сряда и добави, че в Министерство на вътрешните работи няма информация за придвижването на тези производства.

Справките с преписките са получени, удостовери през вчерашния ден Зарков пред bTV. Той уточни, че ще сезира Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) за всяко от делата в листата. ИВСС може да ревизира срочността на работата на прокурорите, само че не и какво са свършили всъщност по производствата. Главният прокурор в това време е подал доклада си за първите 6 месеца на годината пред министъра на правораздаването и пред Висш съдебен съвет и следва той да бъде разискван. Тогава се чака да бъде питан за забавянето на преписките, само че дежурният му отговор е, че той е елементарен админ в прокуратурата и всичко е в ръцете на наблюдаващите прокурори.

В двата листата, пратени от Министерство на вътрешните работи на Министерство на правосъдието, има общо 35 случая, научи " Сега " от свои източници в двете министерства. В единия са преписки от ГДБОП, а в другия - от националната полиция.

Сред преписките има и такава за установени нередности по плана IGB - Междусистемната газова връзка Гърция-България. Преписката е изпратена в прокуратурата през септември 2021 година и досега няма данни какво се е случило по нея. Друга кореспонденция е за престъпления от чиновници на националното тол ръководство, свързани с, поради който неотдавна Сметната палата уличи АПИ в куп нарушавания. В листата е и делото " Хемус ".

Друга преписка е за проведена незаконна група с присъединяване на лица от Агенция " Митници ". Прокурорът (по делото е работил спецпрокурор) е изискал да му бъде направена информация на придвижването й през януари 2021 година и от този момент в Министерство на вътрешните работи няма данни какво се случва по проблема. В различен случай на закритата към този момент спецпрокуратура е обвързван с дървената мафия, а трети е за злоупотреби с евросредства за така наречен къщи за посетители.

Преписките, пратени от Министерство на вътрешните работи в Министерство на правосъдието, нямат директна връзка с основния прокурор Иван Гешев. Дори да се одобри, че има закъснение, то прокуратурата постоянно ще се " измъкне " с оправданието, че става дума за каузи с фактическа и правна трудност, за които й би трябвало доста време. Освен всичко за забавянето отговорност може да се търси от съответния наблюдаващ прокурор, работил по преписката, а след това и от директния му шеф, само че доста мъчно от Гешев, без да се потвърди някаква методичност в забавянето на производствата.

В новите списъци има и проблеми, които бяха и измежду 116-те знакови преписки, огласени от Министерство на вътрешните работи по времето на вътрешния министър Бойко Рашков, за които от министерството оповестиха, че са потънали безследно в прокуратурата. Такъв е да вземем за пример сигнал, свързан с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе стартира преди две години, откакто в региона като вложител (портът в село Езерево и Топлоелектрическа централа " Варна " ) се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " е било финансирано от бюджета с 11 млн. лева годишно, преди да му бъде предоставен планът по удълбочаването. През 2019 година, 2020 година и 2021 година финансирането му се усилва до 470,5 млн. лева

Няма ги обаче преписки, свързани с Гешев и Бойко Борисов, които бяха в листата на Рашков. Възможно е те да се окажат в последващи описи, които Демерджиев ще прати на Зарков. Вътрешният министър сподели и че има и други такива преписки, които поетапно ще подава към Министерство на правосъдието.

Гешев към този момент отговори на Рашков - че прокуратурата не е длъжна да осведоми Министерство на вътрешните работи какво прави по делата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР