Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като негативен пример в годишния

...
Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като негативен пример в годишния
Коментари Харесай

Заплахи на Рашков срещу бТВ попаднаха в доклад на САЩ за правата на човека

Вътрешният министър Бойко Рашков попадна като отрицателен образец в годишния отчет на Съединени американски щати за правата на индивида по света, направен от Държавния департамент, оповестява Клуб Z.

Поводът е негово изявление в бТВ през май м.г., след което той сподели, че в случай че е притежател на малкия екран, ще в профил водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Гавазова към този момент не работи в бТВ.

„През май частната национална телевизия bTV излезе с декларация, в която изрази мощна угриженост за медийната среда в страната, тъй като „ служебни лица от всяко държавно управление нямат проблеми да нападат обществено журналисти… с неоснователни изказвания “.

Това беше в отговор на изказването на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в ефира на БНР от 17 май по отношение на изявление, което даде по-рано по bTV, че в случай че е притежател, ще „ в профил ” публицистите Биляна Гавазова и Златимир Йочев, които са го интервюирали“, написа в отчета.

Рашков даде оценката си на водещите в изявление за БНР след присъединяване си в бТВ. Той упрекна водещите, че желаят да забранят конституцията и да лимитират правата на хората във връзка назначението на учредителка на партията на Васил Божков „Българско лято“ Елена Павлова Фичерова-Караиванова за шеф на политическия му кабинет като длъжностен вътрешен министър.

„Видях каква не би трябвало да бъде публицистиката и евентуално методът, по който Гавазова и сътрудникът ѝ (говори за водещите Биляна Гавазова и Златимир Йовчев – бел.ред.) водеха предаването, е доходна активност. Чувах в техните уши техническите средства, с които им споделяха тъкмо какво да ме питат.

Толкова мощен беше звукът в тези механически средства, че те не чуваха моите отговори и по тази причина ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се удивлявам, че България е на 112-о място по независимост на словото. Ако съм притежател на тази телевизия, незабавно ще ги отстраня от воденето на предаването“, сподели Рашков в изявление за БНР.

бТВ в декларация осъди изявлението на Рашков тогава.

В отчета на Съединени американски щати за човешките права е маркирано и бавното следствие против служителите на реда, пребили протестиращи против държавното управление на Бойко Борисов под колоните на Министерския съвет, като е разказано следствието на случая, включващ гаври със арестувано момиче, снимано от пазител на реда по голи гъди. Отбелязано е, че полицията не е разкрила корист на мощ против журналиста.

Държавният департамент показва, че в България има сериозен проблем с правата на жителите.

„Значителни проблеми с правата на индивида включват достоверни отчети за: принуждение от страна на полицията, в това число корист със свободата на събранията; случайни арести; съществени проблеми със правосъдната независимост; съществени ограничавания върху свободното изложение, в това число принуждение и закани за принуждение против публицисти, както и корпоративен и политически напън върху медиите; съществени корупционни прояви; назадничавост и дискриминация по отношение на ромите; принуждение над деца; и закононарушения, включващи принуждение или закани за принуждение, ориентирани към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица.

Властите започнаха стъпки за гонене и наказване на чиновници, които са направили нарушавания на човешките права и корупция, само че дейностите на държавното управление са незадоволителни и безнаказаността е проблем“, написа в отчета на Съединени американски щати.

Посочени са и редица случаи на злоупотреби в пандизите – претършуване на голо на жена пандизчия в Сливенския затвор преди всяко хранене, неприятни условия в арестите, бежанските центрове и психиатричните лечебни заведения, продължителни арести без причина и внасяне на обвинителен акт, само че документът отбелязва, че сега в страната най-малко няма политически пандизчии.

Документът напомня и случая с насилието над журналиста Слави Ангелов, като напомня, че тримата упрекнати причинители са на независимост, до момента в който чакат приключването на делото.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР