Ватиканът успокои католическите епископи в някои страни, които се противопоставиха

...
Ватиканът успокои католическите епископи в някои страни, които се противопоставиха
Коментари Харесай

Ватиканът убеждава: Благословията за еднополови двойки не е богохулство

Ватиканът успокои католическите епископи в някои страни, които се опълчиха на , като ги увери, че мярката не е " еретична " или " богохулна " , оповестява " Ройтерс ".

В изказване от пет страници доктриналната работа на Ватикана признава и че сходни благословии могат да бъдат " неблагоразумни " в някои страни, където хората, които ги получават, могат да станат цел на принуждение или да рискуват затвор или даже гибел.

Католическите епископи в някои страни, изключително в Африка, в друга степен показаха противоречие с декларацията от 18 декември, известна с латинското си заглавие Fiducia Supplicans, която беше утвърдена от папа Франциск.

Фактът, че Ватикана трябваше да издаде обяснение от пет страници на декларация от осем страници - малко повече от две седмици след публикуването ѝ - наподобява, акцентира степента на комплициране, което тя е провокирала в доста страни.
 Ватикана утвърди благословията за еднополови двойки при избрани условия
Ватикана утвърди благословията за еднополови двойки при избрани условия

Това обаче не трансформира доктрината на Църквата

След публикуването на първичната декларация, редица конференции на католическите епископи излязоха с изказвания, в които се акцентира, че благословиите не съставляват публично утвърждение на секса сред хомосексуалисти или свещенодействие на брака за еднополови двойки.

Доктриналната работа, известна като Дикастерия за доктрината на вярата, акцентира тези аспекти в изказването си от през днешния ден, като показва, че благословиите за еднополовите двойки не би трябвало да се преглеждат като " опрощение за всички техни дейности и те не са утвърждение на живота, който водят ".

Службата декларира, че желае " да обясни приемането на Fiducia Supplicans, като в това време предлага цялостно и умерено четене " на декларацията от 18 декември, която съгласно нея е " ясна и дефинитивна по отношение на брака и сексуалността ".

В изказването се прибавя: " Очевидно няма място да се дистанцираме доктринално от тази декларация или да я считаме за еретична, противоречаща на Преданието на Църквата или богохулна ".
 Папа Франциск желае повече еластичност от Църквата
Папа Франциск желае повече еластичност от Църквата

Християните постоянно би трябвало да бъдат отворени за промяна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР