Ватиканът обяви днес със знаково решение, одобрено от папа Франциск,

...
Ватиканът обяви днес със знаково решение, одобрено от папа Франциск,
Коментари Харесай

Историческо! Ватиканът одобри благословията на еднополовите бракове

Ватиканът разгласи през днешния ден със знаково решение, утвърдено от папа Франциск, че римокатолическите свещеници може да дават благословия на еднополови двойки, стига тя да не е част от нормативните църковни ритуали или литургии, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Документ от ватиканската доктринална работа гласи, че сходни благословии няма да узаконят необикновените обстановки, само че ще бъдат знак, че Бог приема всички. Беше оповестено, че свещениците би трябвало да вземат решение при всеки обособен случай от този жанр дали да дават благословия, като " не трябва да попречват или да не разрешават приобщаването на хора в лоното на църквата във всяка обстановка, в която те търсят Божията помощ, просто посредством една благословия ".

 

Ройтерс напомня, че през октомври папа Франциск е загатнал, че на дневен ред стои нормативна смяна, в отговор на въпросите, сложени от петима консервативни кардинали в началото на синодалното съвещание на епископите във Ватикана.

 

Докато отговорът на предстоятеля на римокатолическата черква през октомври е бил по-завоалиран, то публикуваният през днешния ден документ от осем страници с подзаглавие " За пастирския смисъл на благословиите " посочва съответни обстановки.

 

Прилежащ към него раздел от 11 страници е озаглавен " Благословии на двойки в необикновени обстановки и на еднополови двойки ".

 

Римокатолическата черква проповядва, че привличането сред хора от един и същи пол не е грях, само че съвокуплението сред тях е грях. Откакто бе определен за папа през 2013 година, Франциск се пробва да отвори повече църквата с паство от 1,3 милиарда души по света за представителите на ЛГБТ общността, без да се трансформира в това време католическата теория по въпроса за еднополовите връзки, показва Ройтерс.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР