Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи

...
Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи
Коментари Харесай

Политиците първи завъртяха бизнеса с малките ВЕИ

Васко Начев е енергиен специалист с богат професионален опит. Работи като съветник по изследване и рандеман на петрол и газ в Близкия Изток, Египет, Казахстан, Индонезия. Един от най-известните български анализатори на петролните пазари.

 

* Децентрализацията в енергетиката е задача № 1

* Предприемчиви политици първи завъртяха бизнеса с дребните ВЕИ 

*  Към днешна дата слънчевите паркове имат страхотни вероятности и това е една от посоките, в които можем да работим.

*  Парите за стимулиране на ВЕИ-сектора плюс свръхпечалбите на АЕЦ " Козлудуй " могат да решат сегашните проблеми.

 

Г-н Начев, в енергетиката се приказва за зависимости, за обръчи, за голямо приключване на обществени средства и за това, че бранша доведен до положение на голяма задлъжнялост...

- До на следващия ден сутринта можем да си приказваме на тази тематика. Хубаво е, че има предпочитание да се стартира начисто. Ако ние с Вас тръгнем да дълбаем, надали ще впечатлим някого, а и ние надали сме хората, които можем да стигнем до основите.

Но сме в сезона на задръстване на течове.

- Да, по този начин е. Моето предложение е следното – хората, които оттук нататък ще се занимават с енергетика, най-малко да имат хигиена. Ако погледнете – в целия бранш постоянно има някой, който седи на входа или на изхода. Има извънредно доста лобиране при конструирането на енергийните закони – ето тези неща би трябвало да бъдат спрени и изчистени още в самото начало, с цел да имаме някакъв сполучлив край.

Такъв би трябвало да бъде методът – нали видяхте част от участниците в договарянията за съдружно съглашение? Няма по какъв начин от тези хора да чакаме чудеса от храбрости. Не че те са неприятни – само че ние знаем техния потенциал, техните благоприятни условия и тяхното виждане по дадени въпроси. Сега сме ноември 2021 година и нещата наподобяват по напълно друг метод и в случай че във връзка с енергийната тактика ние залагаме на хрумвания от 80-те години, смятайте, че нищо няма да се случи. Нищо няма да се случи и в случай че някой счита, че може да направи прогноза за 2050 година, без въобще да е погледнал какви са международните трендове. 

Публична загадка е, че енергетиката е бранш на Движение за права и свободи. В него се намира една мистериозна фигура – Илко Желязков, за който изобщо нищо не се сподели, а той беше един от тримата в акта „ Магнитски “. И служебното държавно управление не направи нищо значително, макар че потегли остро към тези разкрития.

- Това е липса на политическа воля – няма по какъв начин по различен метод да го квалифицирам.

Може ли този бранш да се прочисти, като се тръгне към приемане на тактика, в случай че всички тези вътрешни зависимости останат?

- Не, никога. Затова споделям - дано най-малко основата да бъде изчистена, в случай че желаеме нещо да се случи. И да вършим неща с по-дълъг небосвод, само че те да са дезинфекцирани от настоящето положение. Защото доста елементарно биха могли да бъдат инфектирани, в случай че нямаме добра основа и превантивни ограничения против вероятно заразяване. Позволявам си да върша такива препратки, за какво тази тематика е доста настояща. Важното е да се стъпи на чиста основа и да бъдат затворени малките врати за тези хора, които се надяват да лобират в една или друга посока. Има десетки образци – ще дам един по отношение на постановлението за позволените до 30 киловата за дребни обекти. При тях незабавно предприемчиви политици изкупиха маса руини и там инсталираха мощности до 30 киловата.

За да са подготвени за старт?

- Не, те преди всички още си завъртяха бизнеса. То е законно, само че не е морално – не може един човек да има 50 къщи с тази концепция - да осъществя съществени облаги в посока продажба на електрическа енергия. Бе изработен опит да се постави някаква преграда с предлагането най-малко 10% от създадената сила да бъде за лична консумация. Но нито един от тях не се съобрази с това.

Това са най-вече политици – по този начин ли?

- Справката може да бъде направена доста елементарно – кой какви парцели има и какъв бизнес развива. Аз нямам нищо персонално към нито един от тези хора, само че би трябвало да има някаква обикновена хигиена. И би било добре, в случай че в идващия парламент бъде признат филтър – 10% от тази сила да бъде за лична консумация.

Една от забележките Ви към полемиката за енергетика бе, че не сте чули нищо за децентрализация.

- За мен децентрализацията е извънредно значим детайл, тъй като динамичността на пазарите е такава,че в случай че ние не вървим към децентрализация, а се концентрираме върху базови мощности с големи потенциали, смятайте, че до на никое място няма да я докараме. Тенденцията в световен мащаб е децентрализация - единствено тогава една система може да бъде гъвкава.

Това е смисълът на по този начин наречения зелен път, по който ние би трябвало да тръгнем.

- Аз го назовавам „ Зелена договорка “, зелен преход, зелен график. Но зад този фон се крият доста нечисти намерения. Разбирате ли? Трябва да бъдем оптимално деликатни, тъй като има доброжелатели, които са подготвени на всичко даже и с цел да получават трохи.

Вътрешни?

- Вътрешни, несъмнено. Едно нещо мога самоуверено да кажа – зелените в никакъв случай няма да станат мафия. Мафията ще стане зелена. Така че би трябвало да бъдем доста деликатни, когато вършим основата – да сложим филтрите и посоката, тъй като има значително недоброжелатели.

Да тръгнем от тактиката, а след това ще стигнем и до тока, който е директната еманация на казуса.

- Той е черешката на тортата.

Как би трябвало да се преструктурира българската енергетика, че да влезем в новото време, в което светът и Европа се намират, и това да стане  по този начин , че да бъде на търпима стойност за нас?

- Тези неща са взаимно изключващи се. Ще ви кажа за какво. Европа не желае да имаме евтина сила - приказвам като цяло. Защото се счита, че, който има евтина сила, я пилее доста повече. В това има логичност, само че обществото като цяло - Европа и светът, като цяло, не е подготвен за подобен преход в такива мащаби и с такава активност.

Веднага мога да ви дам образец с цените на въглеродните излъчвания. Разчетът на Европейската комисия беше през 2030 година цените да стигнат 60 евро за звук. В момента са 72 $, а сме към момента единствено 2021 година. Ето го първият дисбаланс - ето една от сериозните индикации, че има нещо сбъркано в тази политика. И би трябвало да се създадат корекции.

В това има и някаква игра с търговията с квоти.

- Да, има, само че да не навлизаме в тази тематика - има хедж фондове, които изтеглят част от тях, с цел да поддържат висока цена, тъй като този зелен преход коства доста пари. И поради това апетитите са доста огромни. Очакванията са, че паричните потоци ще са големи и това е единствената посока, където има доста бързо придвижване на пари. А банки и фондове - всички желаят да има придвижване на пари. Изобщо никоя финансова институция не се интересува от крайния резултат. Тях ги интересува парите да се търкалят.

Доколкото знам, Германия сложи като период 2030 година, когато ще бъде краят на въглищната енергетика, а следващата година стопират всички нуклеарни мощности.

- Точно по този начин.

Как тогава ще действа тази най-голяма стопанска система в Европа? На каква енергийна база?

Моите упования са, че най-много до 3-4 години Германия ще бъде изправена пред невероятни компликации. Може даже и по-рано от три години. Очакванията ми бяха, че тези разтърсвания ще се случат през 2024-2025 година, а те се случват още в този момент. Динамиката е толкоз огромна, че във времето всичко е оптимално компресирано. Но Германия разчита на помощ от Франция.

Тя купува нуклеарен ток от Франция.

- Точно по този начин. Германия балансира с атомния ток на Франция, когато вятърът не духа и слънцето не грее. Но това ще й изиграе доста неприятна смешка, тъй като работейки в нефтения отрасъл знам, че природата доста ревниво си пази ресурсите и когато човек ги дисбалансира в някаква посока – без значение каква е тя – природата, рано или късно, си връща като бумеранг за този дисбаланс.

Представете си един сондаж на 4-5 000 метра дълбочина – моите наблюдения са върху сходен опит. Винаги находища с сходен капацитет за съпроводени с необикновено огромни компликации. Само едно нещо да не е разчетено и незабавно сме осъдени по доста сериозен метод.

Като приказваме за тази немска непредвидливост, се сещам за една прогноза от преди 4-5 години на „ Станфорд “. Според нея немската стопанска система в един миг щяла да се разклати и да свие. И тогава полската стопанска система - тук върша енергийна връзка, тъй като поляците си държат на въглищата, щяла да стане основен мотор на европейските процеси.

- Ако следим протичащото се в дълбочина, а не по късата допирателна, не е мъчно да имаме сходни предусещания. Енергетиката е една от главните елементи в уравнението за успеваемост на една страна и поради това споделям, че до две, три, четири години Германия ще бъде изправена пред невероятна рецесия, имайки поради, че тя е една от водещите стопански системи в Европа, елементарно е да разберем какво ни чака. А то не е нищо положително.

Видяхме контраста с огромните стопански системи – в този момент да погледнем какви са вероятните верни тактики у нас.

- Трябва да създадем една енергийна тактика на България. Задължително изискване е тя да бъде на правилото на минималната неточност. Затова споделям, че децентрализацията е значим детайл в нея. 

Затова огромните енергийни планове биха били пагубни, без значение по какъв начин се споделят – „ Белене “, „ Марици “, няма никакво значение. Големите енергийни планове ще бъдат пагубни, тъй като динамичността не ги разрешава - по тази причина приказвам за правилото на минималната неточност.

На зелена база ли виждате децентрализацията? Някои приказват за дребни нуклеарни реактори...

- Говори се за доста неща. Хората, които натискат в тази посока, са два-три %, само че те подвигат толкоз доста звук, че човек има чувството, че са 92 %. Ето тук е бедата – не желая да разясня хората, участвали на полемиката, само че част от тях са заболели хора и в случай че им бъде дадена опция за реализация, нещата ще отидат в непоправимо неправилна посока.

Апетитите са доста огромни и би трябвало доста разсъдък и политическа воля, и хора, които са подготвени да дадат нещо от себе си – ей по този начин – без нищо. Да не чакат нищо в подмяна.

Ядрената енергетика съгласно вашите разбирания остава ли нещо трайно или е конюнктурна?

- Тя е част от уравнението, при чието решение би трябвало да бъдем доста деликатни. Каква е концепцията? Перфектна – 5-и и 6-и блок да бъдат изтискани оптимално. Т.е да дадат вероятния най-много, като се усили животът им. Другото нещо, което е значимо, е, че в случай че бъде решено  ядрената енергетика да бъде част от тактиката на България – то би трябвало да се ограничим до 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и никога да не се захващаме с плана „ Белене “, тъй като той ще загроби страната. Казват ни – дайте ни парите през днешния ден, в случай че желаете през 2070 година да сте добре – с чисти нулеви излъчвания.

А с този размер средства какво можем да свършим действително, с цел да има някаква вероятност и някаква икономическа и енергийна нормалност в България? Вие заговорихте по тази причина, че газопреносната мрежа може да се употребява за превозване на водород.

- Искам да внеса изясненост – хора, които споделят, че газопреносната система би трябвало да бъде преструктурирана, нямат никаква визия от тези неща. Максимум процентът водород, който може да бъде разбъркан с природния газ, е до 15 %. Оттам насетне нещата стават неконтролируеми. Т.е. тази система не може да бъде употребена.

Да не приказваме, че множеството от нещата, свързани с водорода, сега са единствено на хартия – грантови проети, където постоянно има подготвени НПО-та и всевъзможни други компании, решени да усвояват. Оттам насетне дали сходен план ще бъде осъществен, дали ще има някаква успеваемост от него, това е тематика на различен диалог.

Искате да кажете, че тематиката за водорода в газопреносната мрежа е фишек?

- Твърдят го хора, които нямат никаква визия от тези неща. Има международни компании, които към този момент работят в тази посока – които употребяват природен газ, смесвайки го с 15% водород. И по този начин процентът на въглеродните излъчвания незабавно слиза надолу. Но ще прибавя нещо, което като че ли се пропуща сред редовете - при синтезирането на един звук водород се избълват 10 тона въглеродни излъчвания. Тези данни някак се пропущат – значим е крайният резултат, а не неговата цена.

Кои са тогава стъпките, по които би трябвало да тръгнем, с цел да влезем в някаква тактика за идващите 5-10 години? Нека да не мислим за 2050 година.

- Напълно съм склонен, че интервалът би трябвало да е 5-годишен. Нека забележим кое е оптималното, което бихме могли да създадем. И да работим в тази посока. Динамиката е такава, че едвам след 5 години можем да създадем оценката и да забележим дали пътят е верен и дали да продължаваме напред. Принципно зеленият преход и зелената сила са нещо доста положително.

Към днешна дата слънчевите паркове имат страхотни вероятности и това е една от посоките, в които можем да работим. Не толкоз вятърните мощности, защото ние имаме доста ограничавания откъм ветровия поток, който може да бъде употребен. В същото време постоянно би трябвало да знаем по какъв начин ще балансираме системата. Защото, в случай че тръгнем в една посока - смятайте, че ЕСО и ЕРП ще бъдат изправени пред неспособност за балансиране.

Разбирате ли? Имаме слънце, имаме ток, само че през нощта какво вършим? Нещата са много по-сложни. Затова към днешна дата, колкото повече са ВЕИ-та, толкоз повече газ би трябвало да има. Колкото и да е неприятно за тези хора, които гледат единствено лявата половина от уравнението. И тук ние с ВЕИ можем да покрием 1500 часа в годината, а годината има 8760 часа. И ние би трябвало да имаме подготвеност с какво да балансираме  тази разлика – от 1500 до 8760 часа.

И какво да вършим, с цел да покрием тази разлика от 1.5 до 8.76?

- Затова приказвам за децентрализация – в случай че вие сте началник на мощна компания – решавате да си свалите разхода, ще съумеете да го извършите с електрическа енергия от ВЕИ и от слънчев парк – в случай че е грамотно планиран и изработен, цената е към 35 лв. на мегават.

За тези 1500 часа ние имаме 35 лв. мегават, а какво вършим с другите? Вариант е когенерацията, т.е. газова централа, само че от нов вид, а не тези с отворения цикъл, при които сме видели по какъв начин с големите охладители всичко отпътува във въздуха. Те са извънредно нерентабилни. Дори и „ Мариците “ ни - в случай че сте видели всичките им охладители, то сте наясно, че това са едни големи пушещи казани.

И това не е дим, а парата, с която става изстудяването. Така стоят нещата и те не са доста комплицирани. Въпросът е да я има политическата воля и да го има верният взор. 

Като споменавате политическото говорене – има една партия, която споделя, че в енергийната система има запаси, има някакви пари, които са акумулирани и с помощта на които нещата могат да се нивелират, тъй че въобще да не се приказва за повишаване на тока от 1-и януари. Има ли такива запаси?

- Нещата са малко пресилени. Така или другояче всяка година се отварят Българският енергиен холдинг (БЕХ) и брашненият чувал, който годишно е изтупван, и се назовава АЕЦ Козлодуй. И по този начин се покриват всичките тези дупки. А за този фонд „ Енергийна сигурност “, откъдето стават отчисленията от въглеродните излъчвания, парите са заети от нас, от бизнеса. Под една или друга форма и някой взема решение по какъв начин те да бъдат върнати назад.

Тези пари имат ли някакво предопределение?

- Те кардинално са за стимулиране на ВЕИ-сектора, само че при тази форсмажорна обстановка не можем да приказваме за никакъв сходен бранш - хората просто изнемогват. Няма по какъв начин да покриват обикновени потребности. Така че с този фонд биха могли да се покриват огромна част от несправедливостите, които сега царят на енергийния пазар.

И да прибавя единствено едно изречение – имайки поради свръхпечалбите, които се осъществят от АЕЦ Козлодуй, ето ви два мощни инструмента, с които проблемите могат да се решат. Въпросът е, че би трябвало политическа воля това да стане по най-справедливия метод, а не през лобизъм – за едни повече, а за други – в случай че остане.

Последен въпрос – съзнателно ли е саботиран ПАВЕЦ „ Чаира “? Питам ви, тъй като слушам тази версия. Според нея задачата е да се закопаем още повече в съветските зависимости от „ Газпром “.

- Не желая да влизам в тази доктрина на конспирациите. Ако някой си е фантазирал, че има такова нещо, той е сбъркал адреса. ПАВЕЦ „ Чаира “ или какъвто и да било ПАВЕЦ – това не е базова мощ – това е дублираща мощ, която има като предопределение да компенсира моментни пикове и на нея не може да разчитаме.

Но тя е извадена от приложимост, а силата от нея е относително евтина.

- За един вложен лев, получавате 73 стотинки. Сами разбирате какъв брой е евтина.

Разговора води Емил Янев.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР