Василев бе първото предложение за премиер на партията на Слави

...
Василев бе първото предложение за премиер на партията на Слави
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Василев бе първото предложение за министър председател на партията на Слави Трифонов.

„ Отдавна съм на терен и 30 години се блъскам в политиката. От 2004 година, когато той беше три пъти министър, започнаха да работят предприсъединителните фондове. Изключително доста се интересувахме с сътрудниците ми от „ Подкрепа” - какво ще става и какво ще се направи. Първият транш за електронното държавно управление беше 190 милиона евро. Василев беше вицепремиер и отговаряше за тези въпроси, само че по тях не се видя нито един план. Не става въпрос да има електронно държавно управление, а първи проблясъци за такова. Парите изчезнаха. И освен те. Имахме предприсъединителни фондове за доста неща. Нищо не се случи. Това е моето персонално мнение. Никого не скланям с него”, сподели още тя.

Зайкова отхвърли изказванието, че не харесва Николай Василев, тъй като той е безжалостен съперник на актуализацията на бюджета.

„ Аз и сътрудниците сме работили две години по програмата на „ ИТН “, представихме я на хората и по тази причина те гласоподаваха за нас. Толкова доста хора не гласоподаваха за нас, единствено тъй като харесват Слави Трифонов. Това е неуместно. Не може поради един човек да гласоподават 500 хиляди души. Изведнъж идва господин Николай Василев и споделя: „ Ето, аз нося една програма”. Тя нямаше нищо общо с данъчната политика, за която сме говорили с сътрудниците. Нямаше нищо общо със обществената политика, която имахме поради да вършим. Естествено е, че няма по какъв начин да приемеш един човек, пристигнал извън, да ти постави програмата и да ти споделя каква политика да правиш. Извинявайте, само че ние сме парламентарна република, не премиерска. Номерът с премиерските републики свърши”, безапелационна е Зайкова.

По думите й изказванието, че бюджетът не е имал потребност от актуализация, е цялостна нелепост.

„ Не можеш да управляваш рецесии без пари. Аз мога да обещая, че в случай че съм в този парламент и в икономическия екип на партията, няма да има повдигане на налозите в идващите три години. Няма да подвигаме налозите – ще покачваме събираемостта. Като няма кой да краде и да скатава милиарди на открито, парите стигат. България е богата”, безапелационна е тя.

„ Не бях добра орисница, откакто беше толкоз къс животът и на 45-ия, и 46-ия парламент. Проблемът обаче не е в звънеца, който ударих в пленарната зала. Проблемът е, че преди да ударя звънеца и на двата Народното събрание, аз произнесох клетвата. И всички се заклеха в България и в ползите на народа. Изглежда, че незабавно по-късно го забравиха”, сподели още депутатът от последните две Народни събрания.

Според нея още на предходните избори народът е споделил напълно ясно три неща на депутатите: „ Първо: „ Искам смяна! " Затова даде повече гласове на партиите на смяната. Второ: „ На никого не давам мнозинство. Никой няма да ръководи самичък – работете дружно ". И третото, което им сподели с ниската изборна интензивност е: „ Омръзна ми от избори. Спрете с изборите ". Но никой не чу какво сподели народът”, счита Зайкова.

Според нея 46-ото Народно заседание е свършило нещо по-важно от актуализацията на бюджета.

„ В най-новата история на България постоянно държавните управления носят бюджета, депутатите подвигат ръка и го утвърждават. В този парламент донесохме смяна и го прекроихме, тъй като там имаше една група от хора, които са експерти. И успяхме. В бюджета на служебното държавно управление нямаше и дума за мигрантската рецесия, а тя е на вратата ни. Коронавирус рецесията беше в първи проблясъци, а също така бяха забравени най-уязвимите групи. Това, с изключение на пенсионерите, са децата и майките с децата, хората с увреждания, които получават смешни жълти стотинки”, акцентира Зайкова.

Тя добави, че в 46-ото Народно събрание е имало много хора с повече „ его, в сравнение с акъл” и по тази причина огромна част от депутатите са „ не запомнили клетвата си” и са се изпокарали преди да си научат имената. „ Друга причина това да се случи е, че те просто не знаеха по какъв начин се прави политика. А политика се прави с разговор и с рационален компромис”, разяснява Зайкова.

„ Аз не съм взела участие в политическите договаряния на Има Такъв Народ с другите партии. Участвах в експертните диалози. Нямаше нищо, по което да не намерим компромис. Основните цели ги изчистихме. По главните политики – освен нашите, само че и на сътрудниците, се разбрахме. Работните групи работеха добре и не чаках това да се случи”, не крие учудването си депутатът.

По отношение на поставените от Има Такъв Народ условия за съставяне на кабинет Мика Зайкова съобщи: „ В цяла Европа има държавни управления на малцинствата. Когато се схванеш с сътрудниците си какви са целите, какви политики ще правиш и се договориш да те поддържат, ти можеш да кажеш, че поемаш цялата отговорност и ще понесеш всички негативи. Не става въпрос за условия. Това, за което разговаряхме в прелиминарен порядък, беше за цели и политики. Никой никому не сложи условие”, съобщи Зайкова.

От своя страна Николай Василев разяснява, че доста почита Мика Зайкова, само че по съответната тематика не била добре осведомена. Василев изясни, че през 2004 година Не се е занимавал с електронното ръководство, а е бил министър на превоза.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР