Василеостровският съд в Санкт Петербург осъди местния жител Игор Малцев

...
Василеостровският съд в Санкт Петербург осъди местния жител Игор Малцев
Коментари Харесай

Мъж от Санкт Петербург е осъден за изгаряне на чучело във военна униформа - Свят

Василеостровският съд в Санкт Петербург осъди локалния гражданин Игор Малцев (Егор Скороходов) на три години и осем месеца затвор за изгаряне на плашило, облечено във военна униформа, на празника Масленица. Малцев дефинира себе си като пацифист и изяснява постъпката си с това, че е желал да се опълчи на войната , оповестява Би Би Си.

Съдът признава Малцев (това е семейството му по паспорт) за отговорен за безчинство, стимулирано от политическа и идеологическа ненавист, осъществено от група хора (част 2 от член 213 от съветския Наказателен кодекс).

Според следствието на 6 март 2022 година, когато в Русия се чества Масленица (на този празник е признато да се горят чучела на зимата), Малцев и неговата позната София Семьонова " жестоко нарушават публичния ред " и демонстрират " очевидно пренебрежение към обществото ", като изгарят плашило във военна униформа на леда на Малая Нева покрай улица Уралска.

Разследването стига до заключението, че Малцев е изгорил чучелото от ненавист към съветските военнослужещи. А прокуратурата желае пет години затвор за него.

Семьонова напуща страната и е оповестена за търсене. Малцев е в ареста от задържането си на 6 март.

На стадия на следствието Малцев декларира, че не е изпитвал ненавист към военнослужещите и не е влизал в незаконен сговор със Семьонова. Постъпката му не е апел за принуждение, а единствено желал да покаже, че всевъзможни военни дейности би трябвало да спрат, тъй като се пролива кръв, написа в. " Сота ".

Обвиняемият удостовери, че е срещу войната в Украйна и се счита за уверен пацифист.

По същия член 213, параграф 2 от Наказателния кодекс жителите на Перм Александър Шабарчин и Данила Василев са съдени през 2020 година за това, че през ноември 2018 година са завързали манекен със фотография на съветския президент Владимир Путин за дирек в центъра на града - съгласно обвиняването " за обществено присмиване " на активността на Путин и " по афектиран метод ".

След съветската инвазия в Украйна в съветския Наказателен кодекс бяха добавени нови членове, по които най-често се съдят съперници на войната. Досега най-дълга присъда е получил, общински консултант от Москва. На 8 юли Мешчанският съд в Москва го осъжда на 7 година затвор по член за " подправени вести ". Причината за наказателното дело е речта на Горинов по време на съвещание на общинските съветници, в която той предложи минута безмълвие, назова протичащото се в Украйна война (Русия упорства, че организира там " специфична интервенция " ) и съобщи, че е неприемливо да се организират мероприятия за свободното време на фона на съветската експанзия.

Вторият нов член е отдадена на " дискредитирането " на армията. Освен това след началото на нашествието са формирани наказателни каузи по член за вандализъм (заради антивоенни графити).

Адвокатът на Малцев дефинира решението на съда като прекомерно сурово наказване. Той ще апелира присъдата на деятеля, написа вестникът в Санкт Петербург.

През март 2022 година деятели изгориха плашило в камуфлажни униформи с надпис " Take Back " на леда на Малая Нева. Авторите на акцията упорстват за преустановяване на военните дейности в Украйна и връщане на телата на починалите бойци в Русия. Срещу Малцев (Скороходов) и Семьонова е формирано наказателно дело. На Семьонова е наложена възбрана за избрани дейности, само че тя е съумяла да напусне страната. Малцев не се признава за отговорен и е изпратен в следствения арест.

Прокуратурата счита, че Скороходов и Семьонова " са изгорили чучелото с необикновен цинизъм, защото са го създали в последния ден на Масленица ".

По време на едно от правосъдните съвещания майката на Скороходов се явява като очевидец по делото и декларира, че синът ѝ е уверен пацифист и че възгледите му са повлияни от диагнозата на татко му. След завръщането си от войната в Чечня мъжът е диагностициран с посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Самият Малцев съобщи пред съда, че задачата на акцията е била да се сбогува с войната и да желае преустановяване на военните дейности в Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР