Васил Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Ваня

...
Васил Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Ваня
Коментари Харесай

След проверка: Машинният вот прецакал Терзиев повече от Григорова

Васил Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Ваня Григорова - с 282. Това е открила правосъдната експертиза след инспекция на протоколите на всички 1639 изборни секции в София на балотажа за кмет на 5 ноември.

Това заяви Борислав Тасев, секретар на Общинската изборна комисия-София след днешното съвещание в Административния съд София град (АССГ). По-малкото гласове и за двамата претенденти са се получили при ръчното регистриране на данните от флашпаметите в протоколите на секционните изборни комисии, посочи той пред. Реално разминаването е по един-два гласа в множеството секции.

Делото бе заведено от Ваня Григорова, кандидатката на Българска социалистическа партия за кмет на София, незабавно след локалните избори, съгласно която  " изборите са ѝ откраднати ". Тя апелира решението на Общинската изборна комисия (ОИК)-София, с което Терзиев бе разгласен за кмет. Тогава той завоюва с инфарктно минимална разлика.

Григорова искаше да се преброят още веднъж всички бюлетини, но само от машинното гласоподаване, откъдето тя счита, че е била ощетена. 

Съдебната експертиза не бе прегледана от съда през днешния ден, защото би трябвало да се ревизират още 17 флашки от 17 секции, които Централната изборна комисия би трябвало да даде по искане ОИК-София. Затова делото бе отсрочено за 26 април.

Пред медиите двамата специалисти, изготвили заключението, показаха, че заключението им за машинния избор при избора на кмет в София открива незначителни разлики сред броя на бюлетините от машините и резултата, който устройствата регистрират.

Те от няколко месеца съпоставят резултатите от втория тур на локалния избор в София, записани на флаш паметите на машините, от една страна и от друга - броя на разпечатаните от тях хартиени бюлетини.

Според заключението Васил Терзиев получава няколко стотин гласа повече от тези, които досега са регистрирани.

" Нашето мнение е, че в нито един миг данните от флашките не се взимат. Брои се само това, което има в урната ", разясни Тасев от ОИК-София. Според него делото е било заведено като опит да се компрометира машинния избор, само че това не е станало.

Вещите лица, изготвили правосъдната експертиза, отхвърлиха да посочат съответните данни от инспекцията, само че едната от тях, Даниела Събева, сподели пред медиите, че " сега изчисленията не сочат смяна в посока поврат на изборните резултати ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР