Васил Божков се прибра в България с полет от Дубай.След

...
Васил Божков се прибра в България с полет от Дубай.След
Коментари Харесай

Три години по-късно: Васил Божков се завърна в България и беше задържан

Васил Божков се прибра в България с полет от Дубай.След три години и половина обвиненият предприемач се завърнаи беше задържанна летището.

Самолетът на Божков кацна в София точнов 15:01 часа, а той прекара два часа на аерогарата, след което беше изведен под засилена защита и качен в силноохранявани коли на Групово дело „ Охрана “ към правосъдното министерство. Прокуратурата удостовери, че Васил Божков се е явил непринудено пред органите на Министерство на вътрешните работи на Летище София.

Първото, което предприемачът сподели, когато излезе от VIP терминала на летището, беше: „ Добре пристигнали ”. Той обаче не отговори на въпроса за какво се връща чак в този момент, а единствено уточни: „ Този въпрос щяхте да го зададете всякога, когато се върна ”.

Божков е бил арестуван за 72 часа. От държавното обвиняване прецизираха, че следва предявяване наобвинения, както и приканване на предприемача в качеството му на очевидец.

Адвокатът му Стоян Баумайер изясни, чебизнесменътще бъде отведен в Министерство на вътрешните работи болница за обзор, след което пред прокурор ще му бъдат предявени обвиняванията.

“Всички знаете, че преди две години Върховният съд в ОАЕ отхвърли изрично неговата екстрадиция, заради липса на каквито и да било доказателства, предоставени от прокуратурата на България, за каквито и да било осъществени закононарушения “, акцентира юристът.

„ Той нямаше право да напуща ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме през вчерашния ден позволение и първият вероятен полет беше през днешния ден “, изясни той за какво Божков не се е върнал по-рано. „ Моят клиент е в отлична форма, в положително здраве, тренира всеки ден “, сподели още Баумайер.

На въпроскакви са претекстовете на предприемача да се върне в този момент в България, Баумайер съобщи: „ Неговите претекстове са да почисти името си пред съда “.

Попитан далиубийството на Алексей Петрове отворило пътя на Васил Божков към България, юристът сподели: „ Не мисля, че би трябвало да вкарвате моя клиент в функции, във филми, за които той дори не знае, че е имало кастинг “. По думите на бранителя Васил Божков и Алексей Петров нямат нищо общо. Техните пътища в никакъв случай не са се пресичали, добави той.

Стоян Баумайер посъветва медиите да наблюдават обществените профили на Васил Божков, където „ ще има повече информация, поетапно, за всичко “.

„ Кацнах. Имам среща с бухалките “, написа самият Божков в обществените мрежи.

Предстои на Васил Божковбъдат предявени обвинявания по три каузи. Той ще бъде разпитан и като обвинен, а по-късно проверяващите ще преценяват дали да го пуснат от ареста или да желаят непрекъснатото му задържане от съда.

През майбизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа, че е подготвен да се върне в България като предпазен очевидец. Посланието тогава Божков насочи посредством страницата си във Facebook.

В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до Обединените арабски емирства.

През февруари Англия разгласи, че постанова наказания против трима българи, измежду които и Васил Божков.

Едно от делата против предприемача е за държане и отчуждаване на културно-исторически полезности. Другото е обвързвано с хазартния му бизнес. По това следствие Божков имаобвинение, че е управлявал проведена незаконна група. Според прокуратурата тя работила от 2014 година и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

Срещу Васил Божков има и трето следствие, като прокуратурата твърди, че той е отговорен за побои, закани за убийства и убийства.

Освен в лист на Англия, името на Божков се появи и в първия лист " Магнитски ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР