Вашият сегмент, на селското стопанство, е най-ключов за иновациите и

...
Вашият сегмент, на селското стопанство, е най-ключов за иновациите и
Коментари Харесай

Министър Александър Пулев: Има пари за модерно дигитално земеделие

„ Вашият сегмент, на селското стопанство, е най-ключов за нововъведенията и растежа. IT и земеделието би трябвало да станат общо ядро, а ние да намерим верните финансови принадлежности по отношение на него. През Българска банка за развиване и Фонд на фондовете имаме стотици милиони лв. за нововъведения. “

Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Пловдив на конференция за интелигентно земеделие „ Поглед в бъдещето “.

„ Във Фонд на фондовете се ръководят към 2 милиарда лева запас главно от структурните фондове на Европейски Съюз, само че има и присъединяване от страна на страната. Основните посоки са две. Около 80% от средствата са за непосредствено кредитиране, другите 20% са с фокус върху дялови вложения. Там ресурсът е към 250 млн. лева И по двете посоки може да се кандидатства за високотехнологични нововъведения в земеделието. Има особено създаден артикул за земеделие при дребните и междинни предприятия с опция за кредитиране до 2 млн. лева при облекчени условия “, разгласи министър Пулев.

По думите му обаче главният фокус за земеделския бранш е сегментът „ дялови вложения “, където има пет фонда, които разрешават директна инвестиция в капитала на сдружението. „ Говорим за запас от 250 млн. лева Стартиращи компании могат да получат подобен вид вложения в размер до 1 млн. евро “, добави Пулев.

По отношение на опциите от Българската банка за развиване, министърът уточни, че за бранш „ Земеделие “ има профилирани артикули за лизинг и покупка на всевъзможен тип техника на доста положителни условия за период от 8 години, който е нехарактерен за комерсиалните банки. „ Това е дълъг период, с който банката цели да подкрепи бизнеса във високо рисковите сегменти “, сподели министърът.

„ Има пари за нововъведения в земеделието, стотици милиони са, и ние към този момент сме приспособили локалната действителност към международните трендове за финансиране на цифрово, новаторско земеделие и стартъпи в бранша. Фокусирали сме се и към този момент сходни принадлежности работят. И разчитаме на равноправно партньорство сред страната и вас като бизнесмени “, сподели още министър Пулев.

Той добави, че с изключение на директното финансиране на българския бизнес, другата съществена цел на Министерството на нововъведенията и растежа е да основава стратегически партньорства.

„ Преди няколко седмици имах достойнството да вземам участие в делегация на президента Румен Радев при визитата му до Обединените арабски емирства. Там подписахме меморандум за стратегическо партньорство в региона на технологиите с водещата софтуерна организация на ОАЕ, G42. Фокусът бе точно изкуственият разсъдък и роботиката “, напомни Пулев. Той разясни, че земеделието е един от главните фокуси на организацията.

Нейни представители са на посещаване в столицата от през днешния ден, където ще се срещнат с министъра и ще участват и на ревю на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT. То се организира във връзка двудневна конференция на INSAIT, в която ще вземат присъединяване световноизвестни учени в региона на информатиката и изкуствения разсъдък.

Министър Пулев обърна внимание и на световните трендове във връзка с плануваните вложения за нововъведения в селското стопанство, земеделието и хранителната промишленост. Той изнесе данни за повишение на вложенията в размер от 15 милиарда $ – растеж от три пъти до 2025 година Очаква се до 4 пъти да набъбнат и разноските за технологии с изкуствен интелект – от 1 милиард $ през 2020 година до 4 милиарда $ през 2026 година До 4,5 милиарда $ се чака да доближи и най-бързо развиващият се софтуерен сегмент на селското стопанство – мониторингът посредством потреблението на така наречен Интернет на нещата.

„ До 2050 година, съгласно данни на Организация на обединените нации за популацията и глада, международното население ще се усили с 2 милиарда души, което изисква 60% нарастване на хранителната продуктивност, с цел да се изхранят толкоз хора “, добави Пулев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР