Вашингтон. Цените на стоките и услугите в САЩ продължават да

...
Вашингтон. Цените на стоките и услугите в САЩ продължават да
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Вашингтон. Цените на стоките и услугите в Съединени американски щати не престават да се повишават с темпове, невиждани от десетилетия, като скачат със 7% през декември в съпоставяне със същия месец на предходната година – седмият следващ месец, в който инфлацията надвиши 5%. Това е рекордна инфлация от юни 1982 година, написа The Guardian .

Както отбелязва изданието, тази вест нанася тежък удар върху администрацията на Байдън и Федералния запас, които до неотдавна характеризираха покачването на цените като „ преходно “ събитие, породено от проблеми с веригата за доставки, провокирани от пандемията.

В сряда Министерството на труда на Съединени американски щати разгласи, че показателят на потребителските цени (CPI) – който мери това, което потребителите заплащат за необятна гама от артикули – е повишен с 0,5% предишния месец спрямо ноември и 7% спрямо декември 2020 година

Нарастването на цените на жилищата и на използваните коли и камиони има максимален принос за инфлацията, надлежно с 0,4% и 3,5% спрямо ноември. Цените на храните също продължиха да нарастват, макар че скокът от 0,5% в цените не е толкоз висок, колкото нарастванията, следени през предходните месеци.

Прекъсванията в световната верига за доставки, породени от пандемията, към момента предизвикват дефицит и покачват цените на стоките, от коли до месо и мебели. През ноември междинната цена на използвано транспортно средство в Съединени американски щати беше $29 011 – с 39% повече от единствено 12 месеца по-рано.

Федералният запас в този момент се готви да увеличи лихвените проценти, с цел да ограничи инфлацията, и уточни, че може да увеличи лихвите три пъти през 2022 година, може би при започване на март. Фед спря да назовава инфлацията „ преходна “ и във вторник ръководителят Джером Пауъл сподели на Конгреса, че е време централната банка да се отдръпна от незабавните пандемични ограничения.

„ Това, което имаме в този момент, е противоречие сред търсене и предложение. Имаме доста мощно търсене в области, където предлагането е лимитирано “, сподели Пауъл.

„ Ако забележим, че инфлацията се задържа на високи равнища по-дълго от предстоящото, би трябвало да повишим лихвените проценти повече с течение на времето, ще го създадем “.

На брифинг за пресата в Белия дом във вторник прессекретарят Джен Псаки сподели пред кореспонденти, че администрацията чака нараснали числа в сряда и че чака месечната инфлация да бъде „ умерена “ през идващите месеци, макар че прогнозите чакат инфлацията да доближи към по-типични числа до края на годината.

Псаки сподели, че историческите нараствания на цените акцентират нуждата Конгресът да одобри законопроекта на Байдън за климата и обществена сигурност, който е в задънена улица.
***
Вашингтон. Висши сенатори от Демократическата партия на Съединени американски щати в сряда ще разкрият нов пакет от наказания, с които ще се сблъска Русия в случай че нахлуе в Украйна. Инициативата има поддръжка от Белия дом, написа The Washington Post .

Оглавяваната от ръководителя на комисията по външни връзки на Сената Робърт Менендес самодейност дава дейно опрощение за демократите, които обществено се колебаеха дали да гласоподават в интерес на законопроект, който ще наложи наказания на Русия за „ Северен поток 2 “.

Въпреки че сенаторите от Демократическата партия необятно подкрепяха глобите против Москва в предишното, в този момент това рискува евентуално неловко проваляне за администрацията на Байдън, изключително във време, когато тя води чувствителни дипломатически диалози в чужбина, с цел да спре евентуална инвазия на Русия в Източна Европа, разяснява вестникът.

В изказване в сряда Менендес сподели, че наказванията, посочени в неговия законопроект, „ демонстрират безусловно ясно, че Сенатът на Съединени американски щати няма да стои безразличен, до момента в който Кремъл заплашва с наново навлизане в Украйна “.

Менендес сподели, че законодателството изпраща ясно обръщение към Русия: „ Путин не би трябвало да срутва цялата си стопанска система, нито би трябвало да жертва живота на личния си народ в ненужен опит да преначертае картата на Европа “.

Законът, получен от The Washington Post преди публикуването му, ще наложи необятни наказания на висши съветски военни и държавни чиновници, в това число Путин и други водачи, както и основни банкови институции, в случай че Москва се включи във военни дейности против Украйна. Той също по този начин ще бъде ориентиран към компании в Русия, които оферират предпазени системи за известия като SWIFT, които банките употребяват за продан на основна информация с други финансови институции.

Той също по този начин включва разпореждания за подкрепяне на сигурността на Украйна. Наричайки „ Северен поток 2 “ „ инструмент за злонамерено въздействие на Руската федерация “, законодателството предизвиква Съединените щати „ да прегледат всички налични и подобаващи ограничения “, с цел да подсигуряват, че газопроводът няма да стартира да работи.

Малко оптимизъм, до момента в който Русия и НАТО се срещат във връзка възходящото напрежение в Европа

Говорител на Съвета за национална сигурност сподели пред The Washington Post, че Белият дом поддържа законопроекта на Менендес — който ще „ задейства съществени разноски за съветската стопанска система “, в случай че Путин нахлуе в Украйна — и че други ограничения, като тази, препоръчана от Круз, „ няма да са задоволителни, с цел да спрат по-нататъшната съветска експанзия или да защитят Украйна “.

„ Вместо това това ще подкопае напъните ни да сдържаме Русия и ще отстрани лостовете, които Съединените щати и нашите съдружници и сътрудници имат в този миг, с цел да се завоюват политически точки вкъщи “, сподели представителят, който приказва при изискване на анонимност. „ И това ще пристигна в миг, в който би трябвало да бъдем тясно обединени с нашите европейски сътрудници, в това число Германия. Няма смисъл “.
***
Пекин. Китай разгласи, че ще вкара цялостен локдаун в Анянг, град с 5,5 милиона души население, в опит да ограничи разпространяването на COVID-19, откакто там бяха открити два случая на разновидността „ Омикрон “, написа американското издание The Hill .

Анянг е третият град, който е затворен в Китай, откакто Сиан беше блокиран за съвсем три седмици и Юджоу за повече от седмица.

Държавните медии оповестиха, че на несъществени транспортни средства в Анянг е неразрешено да се движат по улиците като част от блокирането. На хората също не е позволено да излизат, а магазините, като се изключи тези, които продават артикули от първа нужда, също бяха затворени. Въпреки това броят на случаите остава относително невисок с 58 нови случая, доказани сред понеделник и вторник сутринта.

Сега към 20 милиона души в Китай са под карантина, защото страната се пробва да организира всеобщи проби в опит да изолира инфектираните допустимо най-бързо.

Неотдавнашните блокирания са най-широкото изпитание за битка с вируса в Китай след блокирането на Ухан и провинция Хубей през 2020 година при започване на пандемията.

Докато мощно заразният вид „ Омикрон “ продължава да усилва броя на случаите по целия свят, прецизното решение идва единствено седмици преди Олимпийските игри в Пекин през 2022 година, които би трябвало да стартират на 4 февруари.

„ Ако се случи всеобщото предаване на клъстери, това сигурно ще повлияе на Игрите и графика “, сподели Хуан Чун, чиновник на Олимпийските игри, отговарящ за контрола на заболяванията.

„ Най-лошият сюжет, в случай че се случи, е самостоятелен от волята на индивида, тъй че оставяме нашите благоприятни условия отворени “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР