Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля разполагането на няколко

...
Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля разполагането на няколко
Коментари Харесай

The New York Times: Байдън иска да разположи няколко хиляди американски военни в балтийския регион и Източна Европа

Вашингтон. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обмисля разполагането на няколко хиляди американски бойци, както и военни кораби и самолети в съдружниците на НАТО в балтийските страни и Източна Европа, като по този метод разшири американското военно присъединяване на фона на възходящите страхове от съветско навлизане в Украйна, съгласно чиновници на неговата администрация, написа The New York Times .

Този ход ще алармира за сериозен прелом за администрацията на Байдън, която до неотдавна заемаше сдържана позиция във връзка с Украйна, от боязън да не предизвика Русия. Но откакто президентът на Русия Владимир Путин ускори своите заплашителни дейности по отношение на Украйна и договарянията сред американски и съветски публични лица не съумяха да го обезкуражат, в този момент администрацията стартира да се отхвърля от тактиката си „ Не провокирай “.

На среща в събота в Кемп Дейвид, президентското имение в Мериленд, висши чиновници на Пентагона са показали на Байдън няколко благоприятни условия, които биха предслоциларали американските военни сили доста по-близо до Русия, споделиха чиновници на администрацията му. Вариантите включват изпращане на 1000 до 5000 бойци в източноевропейските страни с капацитет да се усили този брой десетократно, в случай че нещата се влошат.

Тази информация е споделена при изискване за анонимност, защото чиновниците не са били упълномощени да приказват обществено за извършената полемика.

Очаква се Байдън да вземе решение още тази седмица, съгласно информацията на вестника. В събота Англия упрекна Москва, че създава проекти за инсталиране на проруски водач в Украйна.

„ Дори до момента в който сме ангажирани с дипломация, ние сме доста фокусирани върху построяването на защита, построяването на въздържане “, сподели държавният секретар Антони Блинкен в изявление, излъчено в неделя по „ Face the Nation “ на CBS. „ НАТО ще продължи да бъде подсилван доста, в случай че Русия извърши актове на експанзия. Всичко това е на масата. "

Засега нито една от военните варианти, които се преглеждат, не включва разполагане на спомагателни американски войски в самата Украйна и Байдън даде да се разбере, че не желае да влиза в нов спор след мъчителното излизане на Америка от Афганистан предишното лято след траялия 20 години спор.

Но откакто действаха внимателно по въпроса каква военна поддръжка да даде на Украйна, от боязън да не бъде предизвикана Русия, представители на Байдън неотдавна предизвестиха, че Съединените щати могат да хвърлят тежестта си зад украински партизански дейности, в случай че Путин нахлуе в Украйна.

А разполагането на хиляди спомагателни американски бойци на източния фланг на НАТО, който включва Естония, Латвия и Литва,, е тъкмо сюжетът, който Путин желае да избегне, съгласно чиновници на администрацията на Байдън защото точно по този метод западният боен алианс се доближава до границата на Русия.

Същевременно Държавният департамент е наредил на всички членове на фамилиите на чиновниците на американското посолство в Киев да изоставен Украйна, базирайки се на опасността от съветски военни дейности, и позволи на някои чиновници на посолството също да изоставен по избор, съгласно висши чиновници на Държавния департамент, които осведомиха кореспонденти в неделя. Източниците обаче са отказали да кажат какъв брой чиновници на посолството и членове на фамилията са в страната. Съкращаването на личния състав в американските посолства е постоянно срещана защитна мярка, когато зародят спорове или други рецесии, които могат да слагат американските дипломати или техните фамилии в заплаха.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР